Zdravím,
s mikrotikem jsem teprve nedávno začal a postupně zjišťuji co vše jak nastavit. Tak jsem si řekl, že jako trénink přesměrovávání portů zprovozním to, aby se šlo pingnout na druhý počítač zapojený v druhém portu MK jménem a ne jen IP číslem.
Takže mám 2 PC zapojené do mikrotiku:
port eth 1 - 192.168.1.1 (PC 192.168.1.2 - MOJEPC)
port eth 2 - 192.168.2.1 (PC 192.168.2.2 - TESTOVACI)
Ping přes IP čísla z jednoho na druhý funguje. Ale chci zprovoznit příkaz "ping testovaci". Co jsem pátral celý den po internetu, tak by mělo stačit přesměrovat UDP porty 137-139 nic víc jsem se nedočetl. V defaultním nastavení router nepropouští DNS broadcasty (tzv. b-node) a proto to nejde. Mě zajímá jak to nastavit aby je propouštěl dále. Laboroval jsem s dst-nat dost dlouho a vyzkoušel řadu nastavení ale bez úspěchu. Chci se zeptat zda je potřeba ještě něco navíc, a jak to nastavit.
Pokud by byl někdo tak ochotný, napište mi prosím jak nastavit to přesměrování aby tahle věc fungovala, kdyz uvidím konkrétní nastavení spoustu věcí pochopím než abych v tom tápal. Nastavení dělám přes winbox ale když sem dáte řádkové příkazy tak to z toho také pochopím.
Díky moc všem
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
B-node broadcast přes mikrotik
použij DNS na mikrotiku a nastav na počítačích ip DNS na mikrotika. Bude to nejjednoduší. Přesměrovat broadcast se nedá pomocí portu.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
A jakým způsobem se to dá udělat? Nejde mi o žádnou dlouho přednášku, jen o pointu, ten kámen úrazu v čem to spočívá a způsob jak to řešit.
0 x
v DNS pak jenom přidáš záznam ip=name.
0 x
Já myslel jak to jde udělat jinak než tím DNS. Kdyby na každým portu bylo přes switch 50 PC tak by byl docela opruz staticky přiřazovat adresy se jmény každýmu v DNS.
0 x
a napsat v 50 počítačích správný jméno neni vopruz? Nevim, asi bych použil DHCP, postupně zapínal počítače a pěkně sem si je v MKčku pojmenoval a všechno pěkně popsal.
Vim jak to myslíš, chceš použít name z netbiosu. Já bych do toho dneska už nešel. Je to poruchový a je tam blbej model komunikace. Může se ti lehce stát, že podle těch názvů to jeden den pude a druhej ne.
Vim jak to myslíš, chceš použít name z netbiosu. Já bych do toho dneska už nešel. Je to poruchový a je tam blbej model komunikace. Může se ti lehce stát, že podle těch názvů to jeden den pude a druhej ne.
0 x
Ať to čtu jak to čtu všude píšou "stačí povolit port UDP 137". Mi to ale pořád nefunguje
Poradí mi někdo jak to nastavit prosím? Jestli dst-nat nebo src-nat jakou adresu kam dát. Nějak se v tom nastavování pořád neorientuju.
díky

díky
0 x
to nefunguje, přes router to neprojde. Přesně jak říkáš, neprojde broadcast a broadcast se nedá přesměrovat nějakym pravidlem. Ono si stejně myslim, že i kdyby se ti to povedlo udělat jinak, tak stejně si ty broadcasty nepřečtou protože ty počítače patřeji do jinýho subnetu a nebudou si jich všímat. Na tohlse se používá wins server ale jak říkám, použij DNS v mikrotiku a seš v klidu. Všechno nastavíš z jednoho centrálního routeru a nemusíš obíhat 50 počítačů.
0 x
OK budu ti věřit, díky za snahu
Ale stejně si myslím, že by to nějak šlo. Na internetu jsou rady ohledně windows sdílení souborů přes router atd. a stále se tam omýlaj porty 137-139 UDP a TCP 445 tuším, právě proto aby se ty počítače viděli v položce "Místa v síti" a tím pádem by to přes ty jména šlo.
Teoreticky by to šlo tak že by se ten broadcast přenatoval na ten druhej subnet, pak by na to ty počítače reagovaly ne? Z 192.168.1.255:137 router udělá 192.168.2.255:137 a pošle to na druhej port. A zas naopak.

Teoreticky by to šlo tak že by se ten broadcast přenatoval na ten druhej subnet, pak by na to ty počítače reagovaly ne? Z 192.168.1.255:137 router udělá 192.168.2.255:137 a pošle to na druhej port. A zas naopak.

0 x
jo ale broadcast natovat nejde...
0 x
hapi píše:to nefunguje, přes router to neprojde. Přesně jak říkáš, neprojde broadcast a broadcast se nedá přesměrovat nějakym pravidlem. Ono si stejně myslim, že i kdyby se ti to povedlo udělat jinak, tak stejně si ty broadcasty nepřečtou protože ty počítače patřeji do jinýho subnetu a nebudou si jich všímat. Na tohlse se používá wins server ale jak říkám, použij DNS v mikrotiku a seš v klidu. Všechno nastavíš z jednoho centrálního routeru a nemusíš obíhat 50 počítačů.
To nastavím statickej DNS záznam a pc pak v síti uvidím místo \\192.168.XXX.XXX v \\jmeno_pc myslim ne? Ale zeby se videli pc v mistech v siti to nevim
0 x
to bys musel mít wins server a nadřadit ho v mk v dhcp třeba, jinak použít EoIP, jenže to se mi nějak nedaří rozchodit
0 x
Machča
Všechno jde, jen dřevěná koza a malý děti něchtěj jít.
Všechno jde, jen dřevěná koza a malý děti něchtěj jít.