❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Web proxy

Návody a problémy s konfigurací.
petr

Web proxy

Příspěvekod petr » 16 years ago

Když přestal stačit RB 433AH na hraničním routeru (NSterme2, překlady adres pro cca 750 klientů) a byl od 17:00 do 24:00 vytížen na 100%, nechal jsem na RB pouze NS2 a vše ostatní postoupil PC. Jenže to nemá co na práci a tak ho přece nenechám flákat. Spustil jsem na něm co mě napadlo (DNS, NTP server ...), ale pořád ho to moc nevzrušovalo.

Zkusil jsem tedy web proxy s tím, že data se budou ukládat na superrychlý (333x - podle údajů výrobce) 4GB CF disk. Sotva se ale začali vracet žáčci ze škol, už se data nestačila z disku přenášet a milé PC téměř zkolabovalo, byť byl procesor vytížený jen na 50%. Vyhodil jsem tedy CF a cachoval jen do 1GB RAM. Ta byla rychlá dost, jenže se za chvíli zaplnila a efekt byl téměř zanedbatelný (cca 5-8% snížení datového přenosu). Navíc se začaly objevovat potíže s některými nestandardně (méně slušněji řečeno zhovadile) napsanými stránkami. Dnes stránky tvoří kdekdo, za použití všelijakých pohrabáčů, které nějaké standardy vůbec nezajímají. Podle toho pak vypadá výsledek :mrgreen:

Jak tedy z proxy vytěžit co nejvíc a neznepříjemnit život běžnému uživateli? Zatím zkouším do RAM cachovat jen soubory (avi, css, exe. gif, jpg, js, mp3, rar, zip apod.), vše ostatní jsem (zatím) zakázal. Lze předokládat, že řada lidí podobných věkových a sociálních kategorií poslouchá stejné písničky, pouští stejné filmy, prohlíží stejné stránky, stahují stejné programy. Tím by se dalo ušetřit hodně konektivity (některé prameny uvádí až několik desítek procent).

Objednal jsem 160GB SATA2 disk a uvidím, zda bude sběrnice stíhat. O zkušenostech rád napíšu - každého jistě potěší, když si může přečíst o neštěstí druhých :D Máte-li někdo zkušenosti s web proxy na MK, rád uvítám vaše připomínky.
0 x
Petr Kraus
Přimda
kraus@primda.cz

netko

Příspěvekod netko » 15 years ago

ahoj napis ako pokracujes s proxy
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 15 years ago

to by me taky zajimalo, klidne i popis jak jsi to cele spustil ...
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

pepulis

Příspěvekod pepulis » 15 years ago

Ahoj,

zkušenosti mám, ale provozuju ho na na PC. Pár uživatelů mělo požadavek na filtraci nevhodného obsahu, tak ho filtruju dle obsahu slov, popř. přímo zakazuju www stránky. Vyčlenil jsem pro to 100 MB paměti na daném PC. Co se týká nějakého zpomalení apod., ničeho jsem si nevšimnul a všechno běhá, jako by daný uživatel přes proxy nejel. Používám to už nějaký týden a zatím tedy vše OK.

Co se týká spuštění, tak web proxy jen zapneš - zatrhneš položku enabled v ip web proxy - web proxy settings. V záložce access nastavíš už samotné blokování stránek dle slov, popř. přímo www stránky. Slova se blokují primo v radku dst host, kde napises napr. :sex = blokuj vse, co obsahuje v nazvu www slovo sex :-))). Dalsi podmnkou je nastavit v natu presmerovani uzivatelu na web proxy = port 8080. Uzivatele, kteri jedou pres proxynu jsou definovani v address listu a diky natu smerovani na proxynu.
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 15 years ago

pepulis píše:Ahoj,

zkušenosti mám, ale provozuju ho na na PC. Pár uživatelů mělo požadavek na filtraci nevhodného obsahu, tak ho filtruju dle obsahu slov, popř. přímo zakazuju www stránky. Vyčlenil jsem pro to 100 MB paměti na daném PC. Co se týká nějakého zpomalení apod., ničeho jsem si nevšimnul a všechno běhá, jako by daný uživatel přes proxy nejel. Používám to už nějaký týden a zatím tedy vše OK.

Co se týká spuštění, tak web proxy jen zapneš - zatrhneš položku enabled v ip web proxy - web proxy settings. V záložce access nastavíš už samotné blokování stránek dle slov, popř. přímo www stránky. Slova se blokují primo v radku dst host, kde napises napr. :sex = blokuj vse, co obsahuje v nazvu www slovo sex :-))). Dalsi podmnkou je nastavit v natu presmerovani uzivatelu na web proxy = port 8080. Uzivatele, kteri jedou pres proxynu jsou definovani v address listu a diky natu smerovani na proxynu.

Perfektni, diky za popis!

Taky to chci spustit na PC, na RB to asi nema vyznam, hlavne si myslim ze k tomu musi byt HDD. Spis bych se jeste zepta, jedna vec je blokovani obsahu (coz take neni k zahozeni) ale zajimalo by me jestli pomaha cachovani obsahu? Jestli to ma jeste vubec dnes smysl pri technologiich jako ajax a pod. kdy se stejne cache nepovoli.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

pepulis

Příspěvekod pepulis » 15 years ago

michal.siman píše:
pepulis píše:Ahoj,

Perfektni, diky za popis!

Taky to chci spustit na PC, na RB to asi nema vyznam, hlavne si myslim ze k tomu musi byt HDD. Spis bych se jeste zepta, jedna vec je blokovani obsahu (coz take neni k zahozeni) ale zajimalo by me jestli pomaha cachovani obsahu? Jestli to ma jeste vubec dnes smysl pri technologiich jako ajax a pod. kdy se stejne cache nepovoli.

S tim cachovanim nevim, asi to ale velky smysl nema.
0 x