RB433AH, dve CM9 na dva sektory, na každym sektoru cca 30 klientských zařízení, na každým zařízení různý počet koncáků, celkem na sektor asi 120.
Cca před měsícem mi začaly vzrůstat odezvy. Je to náhodně, během dne to kolísá všemy způsoby, chvíli to jede v pohodě, chvíli jsou dlouhý odezvy na jednom sektoru, chvíli zase na druhým, pak to zase jede, je to jako na houpačce a je jedno, jestli mám linku vytíženou nebo ne. Jediný, co se dá asi říct, že latence habrují častěji při vyšším vytížení linky. Otázka je kolik maximálně klientských zařízení na jeden sektor ? a kolik maximálně koncáků ? Problém je v tom, že do určitého dne to chodilo a pak se to zprasilo skokově ze dne na den. Už jsem tam zkusil povyměňovat kde co i rozhodit sektory do samostatnejch RB a furt je to stejný. Na páteři mám shapingovej PC a za ní NATovej PC - ty se tvářej, že jim nic není, tak už nevím. Máte nápad ?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
kolísající odezvy na sektorech
Routovat
Jestli mas shaper jen jeden, tak bych si tipnul, ze to mas vse v bridge vid? A nebo tolik statickych rout? 
Druha moznost je zkontrolovat ty radia v 433AH, jestli nejsou "prebuzeny". Jednou se mi povedlo postavit sektor, pripojit na nej pet lidi, vsichni luxusni signaly, ale pingy obcas dost nesmyslne vyskakovaly. Stacilo ubrat vysilaci vykon a vse se srovnalo. Dalsi problem je torrent, to udela taky dost dobry prasarny s pasmem.

Druha moznost je zkontrolovat ty radia v 433AH, jestli nejsou "prebuzeny". Jednou se mi povedlo postavit sektor, pripojit na nej pet lidi, vsichni luxusni signaly, ale pingy obcas dost nesmyslne vyskakovaly. Stacilo ubrat vysilaci vykon a vse se srovnalo. Dalsi problem je torrent, to udela taky dost dobry prasarny s pasmem.
0 x
Ne ne, všechno mám routovaný, žádnej bridge, s vysílacíma výkonama jsem si už taky hrál, asi to tomu trochu pomohlo ale hlavní ho problému výkyvů jsem se nezbavil. Taky mě to napadlo, žemi to prasí nákej nebo víc enduserů s nákým torentem, ale co pak s tím ?
0 x
Podival bych se jestli nejaky klient nema horsi ccq popr i signal a neprepina mu to na nizzsi rychlosti, v tom pripade najit nejaky kompromisni kanal, problemistu fixnout na nizsi rychlost.
0 x
Ty torrenty ted resim taky, pokud by mel nekdo nejaky efektivni reseni, uvitamo ho
Urcite nastavit packet mangling a omezovat torrentum pocet spojeni. Problem je, ze mangling uz nerozpozna vsechny torrenty, byvaj sifrovany
.

0 x
-
Mafia píše:RoutovatJestli mas shaper jen jeden, tak bych si tipnul, ze to mas vse v bridge vid? A nebo tolik statickych rout?
Prebuzene ? Ruterboard 433 je postaveny, tak ze jedina kombinacia kariet, ktora sa v nom nebude rusit je 1x2,4Ghz a 1x5Gzh . Tym ze sa zreguluje vykon minipci sa len zredukuje vzajomne rusenie kariet .
0 x
RB433(AH) mam nasazeno na ruznych mistech a nikde mi nedela problemy tak, ze by jedina mozna kombinace karet byla 1x 5GHz a 1x2.4 GHz... samozrejme je nutne nastavit frekvence daleko od sebe, ale jeden RB433AH, ktery mi chodi perfektne a do ktereho ted koukam ma frekvence 5640 (klient) a vysilace na 5580 a 5680 MHz a nemam s tim jediny problem. Ono taky zalezi, jak mas na stozaru umistene anteny, jake maji vyzarovaci diagramy, jak kvalitni mas kabelaz apod 

0 x
-
Mafia píše:RB433(AH) mam nasazeno na ruznych mistech a nikde mi nedela problemy tak, ze by jedina mozna kombinace karet byla 1x 5GHz a 1x2.4 GHz... samozrejme je nutne nastavit frekvence daleko od sebe, ale jeden RB433AH, ktery mi chodi perfektne a do ktereho ted koukam ma frekvence 5640 (klient) a vysilace na 5580 a 5680 MHz a nemam s tim jediny problem. Ono taky zalezi, jak mas na stozaru umistene anteny, jake maji vyzarovaci diagramy, jak kvalitni mas kabelaz apod
Na antenach a kabloch by zalezalo , keby tam bolo nieco ine ako 433 . Napriklad v alixe to chodi super aj ked to nezregulujes , tam sa to tak nerusi .
0 x
ja take nemam s 3x 5ghz v 433 problem a cempak by asi byl rozdil v alixu ze to je o 1cm od sebe to asi ne, spise je to v umisteni anten a provedeni kabelu k nim a prepaleny TX.
0 x
-
Dobre pani, nebudem sa hadat , mam svoje skusenosti . A inac sa tu uz davnejsie rozoberalo ze sa karty v 433 rusia . ALIX 3D2 LX800 ma druhy slot minipci na opacnej strane plosaku , plosak je viacvrstvy , ak sa dobre pamatam , takze je tam dost slusna medena bariera a to moze byt dost rozdiel. A je asi velky rozdiel , ked sa zreguluje vykon na alixe v ktorom sa karty nerusia pri dafultnom vykone a rusenie sa zredukuje z hranice , ktora je OK , ako ked sa zreguluje vykon na 433 , aby to vobec chodilo 

0 x