❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

802.11n jak nastavit

Návody a problémy s konfigurací.
belmorfeus

802.11n jak nastavit

Příspěvekod belmorfeus » 15 years ago

Lidi mám problém s R52N, nejde mi přepnout na 40Mhz šířku kanálu v "Nku" nevíte někdo jak na to ? Chci zkusit co to dá v turbu, bez turba končím někde u 70mbit HD
Mám RB433AH + jirous 29 Duplex antény na obou stranách na cca 7km - signál - 55Dbi
0 x

reset

Příspěvekod reset » 15 years ago

70Mb HD ?
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

Nko má "turbo" v nastavení extensions channel. Stačí přepnout.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 15 years ago

Promiň, ale nemůžu si odpustit připomínku. 70Mbit nebude člověk kterému aspoň trochu záleží na kvalitě služeb u klienta, tahat po 5ce. Při takovém datovém toku se Ti musí na tom spoji zaplatit desítka. Pokud se samozřejmě nedržíš pravidla "šetřím kde se dá". Už na 20-30Mbitový datový tok dávám 10Ghz :)
0 x

Stanislav Hrncir

Příspěvekod Stanislav Hrncir » 15 years ago

Leeonek píše:Promiň, ale nemůžu si odpustit připomínku. 70Mbit nebude člověk kterému aspoň trochu záleží na kvalitě služeb u klienta, tahat po 5ce. Při takovém datovém toku se Ti musí na tom spoji zaplatit desítka. Pokud se samozřejmě nedržíš pravidla "šetřím kde se dá". Už na 20-30Mbitový datový tok dávám 10Ghz :)

jenže většina lidí si doteďka myslí že kartrička za 600 bude jejich spásá před koupí profi spoje na backbone a ne a ne si to nechat vymluvit
0 x

hapi

já ho docela chápu. Ani naše síť nemá na koupi 10GHz spoje. S 400 lidmi se to prostě ještě furt nedá a proto si koupim velky paraboly a prostřelim uskym paprskem v turbu na druhou stranu. Raději furt dám 20k do anténího systému a dalších 10k do hardwaru na 5GHz než si koupit 10Ghz spoj za 100k. Tak to prostě je a bude.
0 x

Star_Gate

Příspěvekod Star_Gate » 15 years ago

Přesně tak hapi. Ale ještě bych doplnil, že čim nižší frekvence tak tim nižší závislost na povětrnostních podmínkách. Zkrátka každá věc má svoje světlý ale i s stinný stránky.
0 x

belmorfeus

Příspěvekod belmorfeus » 15 years ago

dik za radu to turbo uz naprosto skvele funguje
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 15 years ago

hapi píše: S 400 lidmi se to prostě ještě furt nedá a proto si koupim velky paraboly a prostřelim uskym paprskem v turbu na druhou stranu. Raději furt dám 20k do anténího systému a dalších 10k do hardwaru na 5GHz než si koupit 10Ghz spoj za 100k. Tak to prostě je a bude.

Pokud si se 400 lidma nemůžeš dovolit 10ghz spoj tam kde ti jede 70mbit, tak to se na mě nezlob, ale buď si takový spořílek a nebo se u Vás dělí zisk mezi hodně lidí, a to je potom samozřejmé, že nezbude moc na nákup hw.
0 x

hapi

hmm tak si to spočítej. Nákup konektivity 60Mbit za cca 40k, pak máš auto na pujčku cca 10k a auto za ten měsíc něco sežere 2k, máš telefon a telefonuješ za 2k měsíčně, musíš platit sociální a zdravotní cca 4k, musíš z něčeho sám žít min 10k, musíš zaplatit daně, musíš nakoupit nějakej materiál, nějaký nářadí sem tam, něco se na síti někde roseká takže zaplatit opravy, musíš vystavovat nový lokality, něco stojí v lokalitách elektřina. Lidi ti za net daji cca 100k měsíčně a co ty z toho uděláš? Uplný hov..

Musí počítat uplně všechno, vůbec se lidem nedivim, že kupujou waveanty, maxlinky a podobný "shit" značky a ptaji se tu na různý řešení na pokraji funkčnosti a vymejšleji jak co nejvíc ušetřit.

A teď mi řekni kde vemu na 10GHz za 140k s DPH od summita. Ostatní výrobce neberu protože jsou dražší. Jasně, máme půjčky ale pokud si pučim, tak už nemůžu nic stavět dál a půjčka bude tak minimálně na 12 měsíců takže já budu sedět na zadku a koukat jak mám tak akorát abych zaplatil půjčku za 10GHz a sušil hubu celej rok. To neni to pravý nemyslíš? Takhle ušetřim 20k a postavim bezvadnej spoj v 5GHz kterej bude ok.

všechno ceny s DPH.
0 x

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 15 years ago

hapi píše:hmm tak si to spočítej. Nákup konektivity 60Mbit za cca 40k, pak máš auto na pujčku cca 10k a auto za ten měsíc něco sežere 2k, máš telefon a telefonuješ za 2k měsíčně, musíš platit sociální a zdravotní cca 4k, musíš z něčeho sám žít min 10k, musíš zaplatit daně, musíš nakoupit nějakej materiál, nějaký nářadí sem tam, něco se na síti někde roseká takže zaplatit opravy, musíš vystavovat nový lokality, něco stojí v lokalitách elektřina. Lidi ti za net daji cca 100k měsíčně a co ty z toho uděláš? Uplný hov..

Musí počítat uplně všechno, vůbec se lidem nedivim, že kupujou waveanty, maxlinky a podobný "shit" značky a ptaji se tu na různý řešení na pokraji funkčnosti a vymejšleji jak co nejvíc ušetřit.

A teď mi řekni kde vemu na 10GHz za 140k s DPH od summita. Ostatní výrobce neberu protože jsou dražší. Jasně, máme půjčky ale pokud si pučim, tak už nemůžu nic stavět dál a půjčka bude tak minimálně na 12 měsíců takže já budu sedět na zadku a koukat jak mám tak akorát abych zaplatil půjčku za 10GHz a sušil hubu celej rok. To neni to pravý nemyslíš? Takhle ušetřim 20k a postavim bezvadnej spoj v 5GHz kterej bude ok.

všechno ceny s DPH.

JJ, presne vo tom to je, ti co maji velkou sit, nebo konekt za hubicku to takto nevidi.
0 x

Star_Gate

Příspěvekod Star_Gate » 15 years ago

Ajfel píše:
hapi píše:hmm tak si to spočítej. Nákup konektivity 60Mbit za cca 40k, pak máš auto na pujčku cca 10k a auto za ten měsíc něco sežere 2k, máš telefon a telefonuješ za 2k měsíčně, musíš platit sociální a zdravotní cca 4k, musíš z něčeho sám žít min 10k, musíš zaplatit daně, musíš nakoupit nějakej materiál, nějaký nářadí sem tam, něco se na síti někde roseká takže zaplatit opravy, musíš vystavovat nový lokality, něco stojí v lokalitách elektřina. Lidi ti za net daji cca 100k měsíčně a co ty z toho uděláš? Uplný hov..

všechno ceny s DPH.

JJ, presne vo tom to je, ti co maji velkou sit, nebo konekt za hubicku to takto nevidi.

Souhlasim s vámi. Ono dneska udržovat a rozvíjet síť a ještě k tomu držet konkurenceschopné ceny je kolikrát dost složitý.
0 x

hapi

belmorfeus píše:Lidi mám problém s R52N, nejde mi přepnout na 40Mhz šířku kanálu v "Nku" nevíte někdo jak na to ? Chci zkusit co to dá v turbu, bez turba končím někde u 70mbit HD
Mám RB433AH + jirous 29 Duplex antény na obou stranách na cca 7km - signál - 55Dbi

můžeš popsat zařízení a na jakou vzdálenost to máš použítý? Docela by mě to zajímalo. Třeba i popis nastavení a jestli 70Mbit HD je TCP přenos.
0 x

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 15 years ago

hapi píše:
belmorfeus píše:Lidi mám problém s R52N, nejde mi přepnout na 40Mhz šířku kanálu v "Nku" nevíte někdo jak na to ? Chci zkusit co to dá v turbu, bez turba končím někde u 70mbit HD

můžeš popsat zařízení a na jakou vzdálenost to máš použítý? Docela by mě to zajímalo. Třeba i popis nastavení a jestli 70Mbit HD je TCP přenos.

tomu se mi nejak nechce verit, ze by to bylo realny pri klasickym trafficu.. a na 7km -55dBi signaly? to uz vubec ne...
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 15 years ago

hapi, myslím že jsi šťastný člověk za 40K 60Mb, já mám 1Mb za 1K a bohužel používám antény, který sloužej jako bábovičky na písek
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...