❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Vrtualizace routerOS

Návody a problémy s konfigurací.
bobos99tcc

Vrtualizace routerOS

Příspěvekod bobos99tcc » 16 years ago

Ahoj,

nekamenujte me hned na zacatku, ale napadla me drobna myslenka zda lze realne pouzivat ROS ve virtualce a zda to nekdo z vas zkousel jak nastavil a s jakym uspechem. Ma predstava je napr. mit na virtualce ROS, mailserver, web server a dalsi brutalnosi. podotykam ze je to jen myslenka o tom ze je vetsina veci lepsi mit samostatne me nemusite presvedcovat.

dik
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

no lepší, když si vemu, že mám xeona, tak tam už o virtualizaci přemejšlet budu protože to CPU to utahnu v pohodě. Pak je tu druhá věc. Máš slabší router (v porovnání s xeonem) a slabší server. Když si vemu, že náš hraniční router jede do cca 20% a server každých 15 sekund vytočí obě jádra na max po dobu tak 2 sekund + to dělá file server, web server a podobný věci, tak toho bych se už bál. Žít s pocitem, že při zátěži virtuálu mi to zaseká router se mi nechce.

Jo a taky si vem, že jestli ti klekne ten virualizační software nebo OS pod kterym virtualizace běží, tak dokud to nerozjedeš, tak se na ten virtuál nedostaneš což je docela dost svazující.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

bobos99tcc

no ted jsem prave "dostal" jete supermicro xeon na 2,4 a tak zvazuju co s nim protoze na gw budu mit prehnane vykonu proto me napadaj tyhle zvrhlosti. :-) ale prave nejvetsi obavy jsou z toho pokud to spadne - zalohovat, zalohovat,zalohovat jak pravi klasik ale to neresi nutnost predinstalovane masiny v zaloze. je to spis takova diskuze zda to vubec nekdo testoval v provozu. pravdou je ze pro realny provoz bez delsiho testovani bych si to nedovolil, protoze jak rikas nikdo ti asi nezaruci prioritu ROS pred ostatnima virtualkama.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 16 years ago

Na vmware mam otestovanou 2.9.xx a jede to dlohodobe bez problemu. Verzi 3.xx jsem jeste nezkoul, ale taky na to brzi dojde.

Mira
0 x

bobos99tcc

to Miract: Ahoj, na jakem OS ti jede ta virtualka?
0 x

Čmelda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Čmelda » 16 years ago

miract píše:Na vmware mam otestovanou 2.9.xx a jede to dlohodobe bez problemu. Verzi 3.xx jsem jeste nezkoul, ale taky na to brzi dojde.
Mira

Mě se to nepovedlo, instalace proběhla, ale pak to prostě při najíždění spadlo.
0 x
.... 1 Hz, taky frekvence, ne? ....

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 16 years ago

Čmelda píše:
miract píše:Na vmware mam otestovanou 2.9.xx a jede to dlohodobe bez problemu. Verzi 3.xx jsem jeste nezkoul, ale taky na to brzi dojde.
Mira

Mě se to nepovedlo, instalace proběhla, ale pak to prostě při najíždění spadlo.

na jakem verzi vmware jsi to zkousel?
0 x

goblajz
antispam: Ano

Příspěvekod goblajz » 16 years ago

Na VMwaru šel RouterOS snad v každý verzi (aspoň co jsem zkoušel). Momentálně mi to běží na 6.5.1 build 126130, MK verze 3.30, webserver, FTP, Dude, a ještě tam chci udělat další virtuál s BrazilFW kvůli LoadBalancingu.
0 x

Čmelda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Čmelda » 16 years ago

miract píše:na jakem verzi vmware jsi to zkousel?

vmware 6.5.0 na Win 2003
0 x
.... 1 Hz, taky frekvence, ne? ....

pekr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pekr » 16 years ago

Dokud MT nebude fungovat pod vmWare ESXi, tak pro mě MT žádnou virtualizaci nemá :-) Já pod VM nechci už žáden systém, to je o ničem ...

Jenže to prý MT neudělá, musel by tam přidat podporu pro iscsi nebo tak něco, a to prý kvůli licence nemůžou. Zatím se bráním tomu začít koketova s XEN, ale asi mi nic jiného nezbude, protože pro záložní router je SuperMicro mašina dost velký přepych, a rád bych tam ještě nějaký ten webserver :-)

Akorát mám obavu, abych se k systému dostal, pokud se nějakým způsobem sesype MT samotný ...
0 x

hapi

to je jedině dobře, protože aspoň jeden systém jede v nature podobě a díky bohu že to je právě ten, kterej musí makat nejvíc a to je routovací OS.

Mikrotik nechce aby jsi dával mikrotika nad VM ale chce aby jsis mohl na PC bráně pustit třeba linux s webem a tedy pod MKčkem spustit VM a v něm nějakou distribuci linuxu na web, smtp atd..
0 x

pekr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pekr » 16 years ago

jo, jasně, ale já nechci na nějaké XENy, KVMka apod. - pro mě jsou "standardem" virtuální mašiny vmWare, děláme s tím i v práci. Takže až do MT můžu nasypat již hotovou VM ve formátu vmWare, pak je to pro mě hotové řešení. Mě se prostě nechce do jiného formátu. Navíc je na inetu plno již hotových vmware appliances. Nebo to snad lze nějak jednoduše konvertovat?
0 x

hapi

a kde máme konečně tu HW virtualizaci? Pak by přece podle specifikací nemělo bejt problém s přímym přístupem na HDD, prostě do všeho. To je virtualizace jak má bejt a ne furt softwarová, s ní se můžou jít vycpat.
0 x

CANOPA

Příspěvekod CANOPA » 16 years ago

K virtualizaci v MK..chtel bych se zeptat, povedlo se vam nekomu(kdyz nejakou dobu ten virtualni stroj v MK pouzivate,upravujete,pracujete na něm), a pote ho chcete nekam prenest..jak ten image z MK dostanete?Podle me to nejde...a to je hlavni nevyhoda.
0 x
Petr S.

Zbojnik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zbojnik » 15 years ago

Zdravim..

chcel by som poprosit o radu ako rozchodit xen,
robim vmware a priznam sa ze aj ked som sa snazil co to pochytit nedari si mi to rozchodit nejaku vm masinu na MK.

ak by bol niekto ochotny popisat co a ako s tym treba budem vdacny...
navod som cital aj na wiki som pozeral... ale nejak stale tomu nerozumiem..

chcel by som vytvorit vm masinu a do nej nainstalovat sme 7.4, da sa to vobec?? alebo je nejak nutne spravit najskor image pre xen a potom ho do mk len nahrat a spustit??

vopred vdaka
0 x