❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
MikroTik<-> MikroTik - jak nejlépe?
Re: MikroTik<-> MikroTik - jak nejlépe?
chtít můžeš ale v tom případě jsis neměl vybrat wifi jako bezdrátovou technologii která tohle nezvládá a ani na tohle nebyla konstruovaná. Jestli chceš bridge tak si zapni WDS jak na APčku tak u klienta. U klienta je to tušim station WDS a máš to hotový a plně transparentní.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Zkusím to ... já myslím, že by to normálně mělo jít, ale pokud by to mělo kvůli tomu vypadávat, tak bych to předělal. Jenže takto mám použitých 8 interfaců, což by mě stálo 8 subnetů a všechno několikrát zapisovat...
0 x
máme na síti něco přez 30 subnetů a neni žádnej problém. Pokud se někdo hledá tak stačí říct v jaký oblasti a už automaticky víš jakej subnet a tak dál. Skuz to WDS jinak nebridguj.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
Díky ti za rady, odpoledne zkusím WDS, pokud by to nepomohlo, tak to rozhodím do subnetů, ikdyž se mi vůbec nechce, zvlášť pro těch pár lidí na síti...
0 x
-
hapi píše:máme na síti něco přez 30 subnetů a neni žádnej problém. Pokud se někdo hledá tak stačí říct v jaký oblasti a už automaticky víš jakej subnet a tak dál. Skuz to WDS jinak nebridguj.
30? Pcha zabari

0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji
az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

Uplne nej je mit pro kazdej interfejs vlastni rozsah, vubec zadne bridge. Samozrejme je jeste mozne vice AP na 1 ruteru hodit do bridge ale to uz mi jako ciste reseni moc neprijde a pak muzes take bridgovat vse v 1 segmentu ale z toho se brzy vylecis
RIP je vyborne reseni pro mensi sit, pokud mas ty routery 2 tak bych to snad napsal rucne tech par radku bys mohl zvladnout 

0 x
Nepouzivejte bridge ani na AP. Vzdyt konfiguace jednoho bodu, ktery se casto pouziva je AP 2,4 a AP 5. Tak to rozdelte na /26 pro kazdy iface. Alespon vas to nuti nepretezovat wifi velkym mnozstvim klientu na strane wifi
videl jsem i AP na 2,4 se 60 klienty. Pokud nektery z klinetu ma vira nebo cerva budete mit co delat nez na to prijdete kde je problem. Vsem v bridgi to samozrejme nadeli darecky minimalne v podobe vysokych pingu a nefunkcniho internetu.

0 x
pepop
proc /26 ? normalne /24 pokud teda nutne chces kratsi masky muze byt ale je to jedno.
0 x
ja si myslim, ze je lepsi i vice subnetu na AP nezli jen jeden.
A routovana sit je zaklad, bridge pouzivat minimalne.
A routovana sit je zaklad, bridge pouzivat minimalne.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
myslim ze na AP staci jeden subnet + nejlepe u kliose privatni rozsah a NAT
0 x
-
Maxik píše:myslim ze na AP staci jeden subnet + nejlepe u kliose privatni rozsah a NAT
ono zalezi co tady kdo rika AP? ja mam AP jako jedno misto z ktereho se vysila. Tedy napriklad AP32, takze vsechny karty vysilajici z toho mista jsou AP32 a pak je jednotlive rozlisuju jako a,b,c atd. pokud je to 2.4 a nebo z,y,x atd. pokud je to 5ghz. no a jak uz jsem psal, na celem tomto miste je jeden /24 rozsah, a jednotlive iface v bridge. tak to delame a tak nam to funguje super. a pro techniky kteri jdou pripojovat je to velmi jednoduche. proste se nam to tak osvedcilo. zbytek site mame routovany. beru vsechny proti, je to jen pro ostatni, jak to delame u nas. doposud jsme s tim nemeli problem. jinak presne jak pise Maxik, u klientu pouzivame privatni rozsahy a NAT, jeden klient = jedna IP a co si dela doma za NATem je jeho vec. zneuzivani typu jeden klient / cela bytovka jsme prozatim nezaznamenali. kdyz uz nekdo takovy je, tak se ozve, rekne to narovinu, nabidneme mu lepsi rychlost, o trosku vyssi cenu, on kyvne a je to. ale dnes spis chteji vsichni internet svuj a tak kdyz uz neco v bytovce delame, tak dame spolecnyho klienta (mk) a udelame rozvod po celem dome.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji
az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

NAT je idealni, to jo, ale u nas kvuli lepsi performaci kazdeho pc davame adresu.
Jedno pripojne misto = jedna budova = nod, jedno AP = fyzicky jeden vysilac.
Co klient, to jeden subnet.
Ze sitarskeho hlediska nelitaji mezi klienty broadcasty, ktery hlavne u M$ networku dokazi solidne zaneradit sit.
Jedno pripojne misto = jedna budova = nod, jedno AP = fyzicky jeden vysilac.
Co klient, to jeden subnet.
Ze sitarskeho hlediska nelitaji mezi klienty broadcasty, ktery hlavne u M$ networku dokazi solidne zaneradit sit.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
Maxik píše:proc /26 ? normalne /24 pokud teda nutne chces kratsi masky muze byt ale je to jedno.
Protoze /26 das pro iface 2,4 a dalsi /26 pro 5G. ale cely bod mas vlastne porad v jednom rozsahu /24 a nemusis delat bridge ani dalsi veci.
0 x
pepop
nejak mi unika vyhoda proti 2 segmentum /24 nebo mensim pro kazde AP zvlast
?

0 x
Celá páterní sít routovana v ospf databázi 1198 radku.. Na AP sektory v bridge a adres kolik je potreba /26. Zadny naty, transparentní ve wds station. Musim zaklepat, ke kolizim dochází minimálně. Za poslední 2 mohla bouřka ,která napůl spálila ethernety na userským boardu.. Nějak se to zacyklilo..
0 x