❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jak vytvorit BRIDGE mezi MK

Návody a problémy s konfigurací.
mewriksh

Jak vytvorit BRIDGE mezi MK

Příspěvekod mewriksh » 16 years ago

Vim ze se asi ptam blbe ale jak presne nastavit BRIDGE mezi MK?? Jedem mam dat do Bridge a druhy jako klient??? a nebo Bridge a Bridge??? Kdyz to dam tak se mi to nespoji....
0 x

Besito

Příspěvekod Besito » 16 years ago

mewriksh píše:Vim ze se asi ptam blbe ale jak presne nastavit BRIDGE mezi MK?? Jedem mam dat do Bridge a druhy jako klient??? a nebo Bridge a Bridge??? Kdyz to dam tak se mi to nespoji....

Jednu stranu spoje nastav na mod AP a druhou stranu spoje na mod pseudobridge.
0 x

mewriksh

Tak ze jednu stranu mam dat na AP bridge a jednu na station pseudobridge???
Nebo mam dat Bridge a pseudobridge???
A je jedno ktery MK je hlavni tedy ktery je hlavni u pripojky netu???
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

lepsi je pouzit WDS, na obou stranach vytvoris bridge, pridas wds interface ty pridas do bridge + take eternety a mas most jak vysitej :)
0 x

mewriksh

A mohl by jsi mi to prosim napsat polopate abych neco nezkonil??? Dik moc.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

Ještě víc polopatě? Udivuje mě opravdu schopnost některých lidí se učit. Zkoušels to aspoň sám, nebo opravdu čekáš aby ti to nejlíp někdo rovnou nastavil?
0 x

Mafia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Mafia » 16 years ago

Pokud Ti to pomůže, tak rozdíl mezi ap bridge a bridge je ten, že když máš radio v modu bridge, lze na nej pripojit pouze jednoho klienta. Je to uzitecne napriklad pro Level 3 licence, kde nejde nastavit mod ap bridge, ale bridge funguje. MikroTiky s Level 3 licenci tedy muzes pouzit jako bod-bod pojitko.

A co se tyka nastaveni, tak na jedne strane dej vsechny interface, ktery potrebujes do bridge (v menu vyber bridge, v tom okne pridej bridge a pak v karte Ports pridej vsechny pozadovany interface do toho bridge, ktery jsi vytvoril (defaultne bridge1). Dal nastav radio do modu AP bridge a v karte WDS zapni static a jako WDS Default Bridge zvol drive vytvoreny bridge1. Dal v okne Wireless klikni na to cerveny plus a dej pridat wds. Jako master interface dej to vysilaci radio a jako WDS address vloz MAC addressu radia protejsi strany. To samy udelas na protejsi strane s tim rozdilem, ze radio nastavis do modu station wds.

Vic podrobne uz to snad nejde...

a jedna rada na zaver. Nesnaz se za kazdou cenu bridgovat, routovana sit je sice narocnejsi na spravu, ale je vykonnejsi ;).
0 x

reset

Příspěvekod reset » 16 years ago

nechci rejpat, ale tohle nastaveni tu uz bylo nekolikrat (polopate).
Pokud nekdo neumi hledat, tak ma smulu.
a pokud nekdo chce provozovat net a neumi si v zakladu nastavit vlastni AP, tak sorry, ale mel by radeji delat neco uzitecnejsiho.
Dalsi jeho krok bude ten, jak to prepnout do route modu :roll: , protoze bridge zacne byt nedostacujici.

Rad nekomu pomuzu, ale stale opakovat jednu a tu samou vec pro tisic lidi, ... je preci jenom trochu ztrata casu, ne ?
A ze se to nespoji ? ..... mezi tim muze byt asi tak milion dalsich duvodu proc to nebezi.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

mewriksh

Omlouvam se ze pisu tak polopate jen jsem chtel vedet jestly to delam spravne. Me slo jen o to kdyz chci spojit MK a MK tak jsem myslel ze timto to bude nejlepsi. Pokud ale je lepsi zpusob rad to vyzkousim. Nejsem takovej prebornik ale snad tupej nejsem. Kdyz routovanou sit tak jak propojujete a nastavujete napsiklad z jednoho bodu na druhy bod??? Ja jsem vzdycky vsude pouzival bridge z Ovislinku a ted pomalu prechazim na MK tak se pidim jak je to nejlepsi.
U ovisu to bylo jednouduchy, dal jsem bridge a byl spoj hotovej. Tak se tedy zeptam jak je tedy nejlepe udelat bod-bod z MK??? Rout si snad udelam....neco jsem jiz tady nasel.
0 x

Mafia
Kontaktovat uživatele:

Budto pomoci WDS, jak jsem popisoval nahore, to je transparentni spoj, zustavas ve stejnym subnetu jako je prvni nadrazenej aktivni prvek.

Dalsi moznost je dat vysilaci mikrotik do modu AP bridge a klientsky mikrotik do modu Station. A co se tyka routovani, zalezi na tobe, jak to udelas. Muze to byt treba tak, ze radio v AP bude mit prirazenu ip 10.0.0.1, radio v klientovi bude treba 10.0.0.2 do IP/ Routes pridas gateway 10.0.0.1 a pak na nejakej dalsi interface v tom klientskym mikrotiku (treba dalsi radio, ktery bude v modu AP bridge) tak tam nastavis zas treba jinej subnet, ja nevim, treba 10.0.1.1 a na klienty, ktery na to pripojis budes nastavovat 10.0.1.2, 10.0.1.3, 10.0.1.4 atd... a vsem das do IP/Routes vychozi gateway 10.0.1.1

Jo a kdyz preroutovavas, tak nesmis mit ty routovany interface v bridge samozrejme!!

Snad ti to tak staci.
0 x

mewriksh

Tak ze abych to ted uz pochopil spravne, jeden MK nastavim do modu bridge a ten druhy do modu wds station??? A nebo mod ap bridge a mod wds station???
Uz jsem se do toho nejak zamotal...:-)
0 x

Mafia
Kontaktovat uživatele:

je to jedno, oboji je mozne. Jeste jednou rozdil mezi modem bridge a ap bridge: Pokud je radio v modu bridge, je na nej mozne pripojit pouze jednoho klienta (coz pro spoj bod-bod staci), pokud je v modu ap bridge, lze na nej pripojit teoreticky libovolne mnozstvi klientu (mod ap bridge je mozne pouzit v routerboardech s licenci L4 a vyse).
0 x