❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Rezervování IP pro danou MAC

Návody a problémy s konfigurací.
libra

Rezervování IP pro danou MAC

Příspěvekod libra » 16 years ago

Lze na MK rezervovat určenou IP adresu pro určenou MAC, a zároveň je svázat?
0 x

egon

Příspěvekod egon » 16 years ago

Stačí pročíst nedávnou diskuzi "Identifikace vzdáleného počítač"
Jsou tam oba běžně používané způsoby jako statický záznam v ARP
a pravidlo "drop" v IP > Firewall > Filter Rules. Opisovat postupy nebudu
postupy jsou v diskuzi. 8)
0 x

libra

Možná že jsem se špatně vyjádřil , potřeboval bych aby klientovi který má MAC např. 11:22:33:44:55:66 bylo přiřazováno DHCP pořád stejná adresa např. 10.0.0.10. Klient by buď mohl mít vyplněnou IP (10.0.0.10 atd.) v síťovce, nebo by mohl mít v síťovce zatrženo přidělování z DHCP. Pokud by tam ale zapsal jinou adresu, internet by mu nefungoval. Všichni další klienti by to měli nastaveno stejným způsobem.
Řeším přechod z dvou APPRO na MIKROTIK a nechtěl bych obcházet všechny klienty.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

když Ti někdo poradí, aspoň se tam podívej, je to tam opravdu popsáno.
Statický záznam na dhcp uděláš tak, že na dynamickém lease zmáčkneš tlačítko make a static. Víc polopaticky vysvětlit, to už opravdu nejde
0 x

libra

Jsem z toho trošku lama, tak se na mne moc nezlob-te. Už to funguje. Ještě se mi nedaří ping na klientské AP-ečka a ani se na ně nemůžu dostat, snad se to doučím poškole :D .
Děkuji všem zúčastněným rádcům.
0 x

reset

Příspěvekod reset » 16 years ago

udelej si dhcp rezervaci, tim mu zajistis adresaci, dale se napevno svaz ip a mac posleniho klient routru a mas vystarano.

A ted zalezi jak to mas fyzicky zapojeno, pokud mas mezi pc a AP jeste nejaky jiny router (wifi klienta), tak v arp musi byt mac posledniho prvku.
A ted, pokud si klient v tomto zapojeni tam da jine pc a nastavi si prislusnou adresu, tak bude mit pripojeni otevrene.

Pokud by jsi pripojoval booky primo na AP (priklad), tak se tomuto moznemu obejiti vyhnes. Coz ale nedoporucuji z duvodu spatnych signalu mezi zarizenimi.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

rga

Příspěvekod rga » 16 years ago

Nemaťte ho pojmem rezervace :wink: ...
já coby "síťař" odrostlý na M$ měl zažit pojem DHCP Reservation,
kolik hodin jsem se nahledal, když jsem začínal s MikroTiky,
než jsem zjistil, že v ne-M$ světě se tomu neříká DHCP Reservation, ale DHCP Static Lease :wink:
0 x