honzam píše:aliks píše:Mám zkušenost na 13km v nezarušeném prostředí a v Nstream s anténou 29db propustnost cca 5mbit/5mbit,
Ten samej názor co Leeonek. Pokud ti to jede tak blbe tak to aspon neprezentuj verejne. Spoj point to multipoint na 12km v Nstrem dava v pohode 13Mbit.
A s vykonem napriklad RB600 jsme zatim nikde nemeli problem. Samozrejme že to nedělá současně shaper a router
Leeonek píše:aliks píše:Mám zkušenost na 13km v nezarušeném prostředí a v Nstream s anténou 29db propustnost cca 5mbit/5mbit
Vzhledem k tomu cos napsal, se tu prosím nesnaž rozumovat. 13km s 29db anténama a 5Mbit propustnost v nstreme je opravdu zoufalost. To že ti to chodí takto špatně je především Tvoje vina a opravdu to není standartní dosah a rychlost. Buď máš snad uplně všechny komponenty uplně šitózní, nebo nemáš viditelnost.
aliks píše:dříve to tam stačilo, ale pokud je to hlavní konektivita, tak jedině s nějakým miniitx boardem, protože žádný mikrotik nemá dostatečný cpu výkon,
Další rozum, pokud použiješ na jedné straně RB433AH, uděláš na něm dual nstreme, shapuješ na tom celou síť tak se nediv že ti nebude stíhat. Pokud budeš na RB433AH jen dělat dual nstreme, pojede to jak lusk ikdyž přes to pojede jen 40mbit.
Sorry že sem tak vystartoval ale takovéhle názory mě opravdu nenechávají klidným. Napíšeš tady jen ůtržky a děláš z toho závěry. Přitom důležité skutečnosti jako typ antén, nebo jaké další komponenty jsi použil už nenapíšeš, to samé o nedostatečném výkonu cpu RBxxx. Názor cos napsal je zavádějící a nepřesný...
Nevadí, žes vystartoval

, já se chci taky něco dozvědět, jinak bych sem nelezl

Nesnažím se rozumovat, jen přidávám svoji zkušenost.
Ano, na bandwitch test to dá klidně i 30mbit tcp. CCQ je na cca 95/95%. Pokud tam bude nějaké AP řekněme pro 30 lidí není problém, ale není to vhodné na hlavní konektivitu 20/20mbit, kdy ve špičce tam může být třeba několik tisíc streamů apod. Samozřejmě je otázka, pokud je to konektivita pro 100 lidí a omezíme jim počet streamů, tak bych si to možná taky risknul, ale dřív nebo později s tím problémy příjdou... Já beru vždy nejkrizovější případ, jinak 80% dne to jede bez sebemenších problémů.
PS: Na jedné straně je RB600 na druhé straně Intel Dual Core 2,4GHz, 2GB RAM. RB600 pouze pro páteř, samozřejmě na tom nebudu už shapovat, nebo provádět jiné nepřístojnosti. Původní anténý ofset 80cm s ozařovačem a než mě tu ukamenujete, tak mají výborné vlastnosti, akorát při velkém větru jedna praskla v úchytech, takže už je nikde používat nebudu, ale jirous 29db extrem bez problémů...
Já bych to řešil asi takhle: Dual Nstream samozřejmě, Na jedné straně miniitx, třeba Core 2 Duo 1GB RAM (dneska už relativně za pakatel), druhá strana taky nějaký Core, pokud je místo tak klasický PC, karty 4x CM9 (levné a citlivost dobrá), antény Jirous dual 29 extreme. Spoj cca 25 - 30tis a pak to bude v 5G pásmu fungovat. Fresnelova zóna tak 20metrů. Přijímaná úroveň signálu bude cca -76db v limitech, to musíte uznat, že není mnoho místa na únik. Když to trochu okotlíme tak to samozřejmě fungovat bude, ale to je prasárna.
Spousta příspěvků mi zde připomíná kamarádovu citaci: "Dejte mi 10wattů a měsíc není daleko."
A nebo jak jsem psal Alcoma na splátky, ale tam se to prodraží.