❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Výhody routovani oproti bridgovane síti ?
Re: Výhody routovani oproti bridgovane síti ?
ale co do bezpecnosti to neni nic moc a kdyz se neco stane jen tezko se hleda kde je problem pac to spadne cely napr. kdyz ti nejakej chytrej klient strci oba konce utp do svyho switche 

0 x
zas tak horký bych to neviděl. Nejsou náhodou národní okruhy celí bridgovaný? Mám takovej pocit že jo a zbytek řešeji vlany. Má to svoje dost velký výhody. Mimochodem jedna z prvních v3 když jsem to testoval byla asi 4x rychlejší na RB150 mezi ethernety než v2.9 v bridge než jako router.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
atomic1977 píše:Prosím o radu chytřejšíchNapište mi prosím bodově ve zkratce výhody routované sítě oproti bridgované jejech výhody nebo nedostatky. Včem je lepší ta či ona děkuji. Uvažujeme o přechodu k routované síti ale nemužeme se stále rozhodnout.
Osobne pouzivam kombinaci obeho, cca 6 stroju delajicich routing + nat a cast shapingu, zbytek bridge a AP zbytek shapingu.
Po doladeni firewallu v tomto nevidim problem, ba naopak. Nemam problem s verejkama, s virama s dohledovanim a konfiguraci site, proste pohoda...
Zminovane zatezovani CPU me netlaci, Pccka a nove RB maji vykonu habadej, takze se jenom flakaji, po siti mi bordel nelita resi firewally a zminene zacykleni site mi maximalne zboura jednu VLAN, coz je max jedno ap, obvykle jeden sektor, takze tak...
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....
-
Maxik píše:ale co do bezpecnosti to neni nic moc a kdyz se neco stane jen tezko se hleda kde je problem pac to spadne cely napr. kdyz ti nejakej chytrej klient strci oba konce utp do svyho switche
Ještě se chci zeptat jdou routovat jednotlive wlany ? myslim tim třeba když mam dual AP 2,4 a 5 Ghz a chci aby kazde AP bylo v jiném segmentu jde to udělat ? nebo musím odroutovat celé AP
0 x
No co do vykonu se staci mrknout na porovnani vykonnosti RB v rezimu bridge, routing a hned vidis rozdil. Co se tyce narodnich siti, ty jsou bridgovane, ale trochu urcite na jine bazi nez na te co se dela tady, jde o to totiz, ze RSTP bridge je vykonnejsi, ale musi byt zase spravne nastaveny atd, coz se mi v MK nejak nedari a nikdo mi jeste nedokazal poradit, jak donutit MK, aby byl Root port prave ten ktery potrebuju a ne ktery si to vybere samo.
srovnani Routing - RSTP Bridge je tady.
srovnani Routing - RSTP Bridge je tady.
0 x