❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Propojeni interfacu

Návody a problémy s konfigurací.
net.work
Kontaktovat uživatele:

Re: Propojeni interfacu

Příspěvekod net.work » 16 years ago

masterboy píše:Diky moc, funguje to a je to jednodussi nez jsem to mel nastavene pred tim ;) Ale ma to jeden nedostanet a to takovy, ze ted nemuzu omezit datovy tok jednotlivych interfacu (ethr2-ether5). Mel jsem to predtm nastavene pres Simple Queues ... Nevis jak to mozu nastavit ted abych mohl nastavit max. rychlost up a donwloadu a nastavit i garantovanou rychlost ?

mno, ty porty mezi sebou neomezis nijak... pokud ti jde o omezeni rychlosti internetu, tak musis na zaklade IP adresy omarkovat packet a v QT mu pridelit rychlost... hmmm. kdyz nad tim tak uvazuju proc by ti nemelo fungovat i to SQ? podle me by melo fungovat.....
0 x
Jan Ptáček

masterboy

Příspěvekod masterboy » 16 years ago

tak muzu tak max pridelit omezeni na master port ale na ty ostatni to nejak nefunguje :( Navic mam pridelovani IP adres pres DHCP. sice jich mam jen 13, ale QT jsem jeste nikdy nenastavoval :(
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

masterboy píše:tak muzu tak max pridelit omezeni na master port ale na ty ostatni to nejak nefunguje :( Navic mam pridelovani IP adres pres DHCP. sice jich mam jen 13, ale QT jsem jeste nikdy nenastavoval :(

to nevadi ze mas IP pres DHCP.. pokud sou porad stejne a nemeni se (staticke) tak klidne muzes pouzit packet mark.... jinak to SQ nevim proc by nemelo fungovat.. skousel si i volbu interface=all ?
0 x
Jan Ptáček

masterboy

No to jsem nezkousel, pac to bych aplikoval i na samotne pripojeni k netu a ja potrebuji na kazdy ether2-ether5 nastavit aby byla nejaka garantovana rychlost a maximalni rychlost. Uvazuji ze bych to zkusil udelat pres QT, ale nevim jak na to, to me prijde jako uz hodne znalostne narocne. Me plne vyhovovalo prave to SQ. Jinak co se tyka DHCP tak nechci ho mit staticky svazane s MAC adresama. Mozna by to slo nejaka aplikovat na konkretni IP adresy v tom rozsahu DHCP, ale definovat pravidla pro kazdou IP adresu zvlast bude asi silene :(
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

je to uplně stejný, jenom zapomeň že máš ether3-5 protože se skrývaji pod ether2. Prostě mangluj podle IP adres a nebo jak tu radil že SQ by taky mělo fungovat. Hlavní je aby jsi zapoměl na ether3-5. Ty teď neexistujou. Každopádně SQ musí fungovat uplně stejně.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

net.work
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:je to uplně stejný, jenom zapomeň že máš ether3-5 protože se skrývaji pod ether2. Prostě mangluj podle IP adres a nebo jak tu radil že SQ by taky mělo fungovat. Hlavní je aby jsi zapoměl na ether3-5. Ty teď neexistujou. Každopádně SQ musí fungovat uplně stejně.

mno, pokud sem masterboy dobre rozumel, tak nechce omezovat linku do netu, ale rychlost mezi Ethernety... coz asi urcite neudela, ptz veskere packety, ktere prochazi mezi eth se vubec do CPU nedostanou - resi je pouze chipsety ether iface = NELZE to nejspise ani omanglovat............
0 x
Jan Ptáček

hapi

aha, tak tam je u toho portu nastavení rychlost, sice je to hrubý ale funguje to. Je to tušim normální fifo fronta přímo v tom switchy takže to dělá on. Tohle by mělo jít ale to asi neni přesně to co potřebuje. Jo a vlastně na co omezovat rychlost mezi porty?
0 x

masterboy

Asi jsem to spatne vysvetlil, omlouvam se. Jde mi o to ze mam na jeden interface (ether1) pripojeny net, ktery chci zdilet pres zbyle interfasy (ether2-ether5). Ale chci aby kdyz budou vsichni na netu, ted mam na na mysli ze budou aktivni ty 4 zbyle interfasy, ze kdyz nekdo bude stahovat tak aby tim neomezoval ostatni. Takze nejde mi o omezeni v ramci switche, ale v ramci zdileni internetoveho pripojeni.
0 x

hapi

jasně, tak to je klasickej shaping. Můžeš použít to svoje SQ a jako interface tam dáš ether2. Ale to musíš vyzkoušet protože to nevim určitě. Nemám totiž rád SQ a nepoužívám ho takže nevim co od něj čekat. Jinak doporučuju QT který pude na sto procent ale to je na tobě.
0 x

masterboy

Nic proti, ale me prijde ze ridit provoz pres master port je trochu nesmysl, ale v kazdem pripade to vyzkousim. Jinak jak bych to mohl nastavit pro QT?
0 x

hapi

neni to nesmysl, protože do procesoru podle toho jak jsem tu popsal se data dostávaji přez ether2 a dál je switch ale jeho porty maji master jako ether2 takže všechno co na ně přijde jde jakoby na ether2 a přez něj do procesoru jasný? Už nemáš fyzický ether3-5 protože se směrujou do ether2. Takže už musí bejt naprosto jasný že nic na ether3-5 neteče z pohledu procesoru protože to všechno teče přez ether2 takže shaping se musí dělat buď na preroutingu a postroutingu ether2 a nebo postroutingu ether1 a ether2.

Nemám ti to nakreslit?
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 16 years ago

hapi píše:jo ještě dodám že tohle samí jde i u všech RB4xx. Jenom u RB433xx se mi zdá že jenom druhej a třetí port.

takže oficiální info je
this is not available in all boards, only the ones with bridge chip. Only 150, 192, 450 and 493
0 x

masterboy

Narazil jsem na problem. Mam pojmenovane jednotlive interfacy WAN, LAN1, LAN2, LAN3 a LAN4. LAN1 je jako masterport a v dobe nastavovani tj. zhruba pred tydnem jsem nastavil u LAN2, LAN3 a LAN4 jako masterport LAN1. U LAN2 a LAN3 mam zkratku "RS", normalne tam bylo drive jen "R". To "S" navic jsem pochopil ze to zrejme oznacuje je jsou intrfacy v modu switch, ale moznatomu tak neni, ale v tom neni problem. Jedna se mi o to ze na LAN4 jsem nemel doted nic napojeneho, ale pred chvili jsem na nej pichnul druhy NB a hle nejede. Podival jsem se do zalozky interfacu a nebyl tam nastaveny masterport, tak jsem jej nstavil, ale nic. Tak jsem router rebootoval a ono se to nastaveni na tento port vubec neulozilo. Nevite proc mi nejde nastavit u toho LAN4 masterport?
0 x

hapi

tohle se mi přesně stalo u RB433 kde to nejde nastavit u ether1. Taky se to nastaví ale stačí se odlogovat z winboxu a zase připojit a už to tam neni. Z pravidla bejvá že jeden ethernet je přímo do procesoru a ostatní přez switch. Ten jden přímo do procesoru bejvá ether1 takže skuz to celí přeházet. Jestli chvilku počkáš, tak to testnu na RB450. Jinak na RB150 mi to běhalo v pohodě.
0 x

masterboy

V pohode pockam. Diky. Pak sem hod jak a co mam udelat.
0 x