Zdravim............jako velká lama sem se pustil do peknyho orisku......
Potřeboval bych pomoct s nastavenim MT u me doma.
Situace je takova......
Od providera mi de net do AP 5Ghz na půdu ( přidělená ip 192.168.100.40 ) gateway pro net 192.168.100.1 a tak i DNS
Z něj to mam eth kabelem do AP 2,4 Ghz ovislink ( 192.168.100.93 ) a
z něj pomocí wireless ad - hoc do NTB ( 192.168.100.20 ).
Mikrotika sem nahradil za to prvni 5Ghz AP.
mno a nic....hhhhhh
Ted k MT:
Wireless mam jako pseudobridge na spoj od providera......ten mi nastavil mac myho MT u nich a ja sem tam authentificated......az sem to de.....
jenze ja se nedostanu dal jak na MT...a to ještě z NTB jen přec Mac ve winboxu...pres ip mi to píše timed out.....
mužete mi napsat zákadní nastavení tohoto případu podle adres co sem napsal???at to muzu zkontrolovat s tim co tu mam....díkec...
Jinak mezi vlan a eth1 mam vytvorenej bridge1
v IP\Adresess sem nastavil pro bridge do řádku adress: 192.168.100.40
v Ip routes je natvrdo pro bridge1 - destination 192.168.100.40 jako unicast
a ja tam pridal pro ETH1 a Vlan - destination 0.0.0.0\0 - gateway 192.168.100.1
pak IP\DNS - Settings ip jako byla DNS dřív na AP.........
toť vše....ale mě to nejde....hh....dík za radu
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Pomoc s nataveni MT 411!!!!!!
-
Ja ti k tomu poviem len tolko, preco sa do toho staras, ked tomu nerozumies ?
Pises tu ze to mas v bridge a o chvilu pises ze mas v mk nastavene IP aj DNS , to by si sa mal rozhodnut ci to chces mat v bridge, alebo to chces natovat (NAT) . 

0 x
By mi zajimalo jak si zacinal s MT ty.....tys asi vsechno u umel vid....
0 x
-
Nastav tam nat , alebo si na PC nastav tie IPcky od ISP . Ked to chces mat ceznat a to asi chce ak tam chces mat pripojenych viac ako 1 pc , tak musis wlan interface prepnut do modu station a v IP-address mu pridelis IPcku 192.168.100.40 predpokladam ze z maskou /24 cize za IP das /24 . Ethernet portu pridelis IPcku 192.168.101.1/24 . Dale nastavis samotny nat a to v IP - firewall - NAT pridas a nastavis chain: srcnat , outinterface: Wlan , dalej v Action vyberies masquerade a das apply . DNS nasvis v IP - DNS kliknes na sesttings a vyplnis do oboch poli 192.168.100.1 a zasktrnes allow remote requests a das apply . Este musis pridat defaltnu routu a to v IP - Routess pridas (+) do kolonky destination : 0.0.0.0/0 do gateway : 192.168.100.1 a somzrejme na koniec das apply . V pc nastavis sietovke IPcky IP:192.168.101.2 , MASKA: 255.255.255.0 , BRANA: 192.168.101.1 , DNS 192.168.101.1
dufam ze som na nic nezabudol
m-pistole
dufam ze som na nic nezabudol
m-pistole

0 x
-
mici007 píše:By mi zajimalo jak si zacinal s MT ty.....tys asi vsechno u umel vid....
Ano ja som vsetko umnel

0 x
Dík za radu, včera sem to ještě rozběhal podle sebe, šlo mi všechno, až na spoj z NTB do AP wirelessem.....kdyz sem pich kabel primo do notasa z MT eth1 tak sem se dostal az k nám do sítě....šel i jabber....ale na net už ne...až dorazim domu tak to nastavim podle tebe....dik
0 x
-
mashinepistole2 píše:mici007 píše:By mi zajimalo jak si zacinal s MT ty.....tys asi vsechno u umel vid....
Ano ja som vsetko umnelAle nie vsetko som nevedel , ale nejake zakldy by si si mal vygooglit , ked sa chces do niecoho takeho pustat . MK pre laika nieje zas tak jednoduchy .
souhlas

napr. zde http://www.i4wifi.cz/?inc=inc/_doc/Prom ... otiku.html mas komplet video s ceskym komentarem o tom jak nastavit 411 jako klienta.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji
az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

vcera spadly stranky routeros.cz
v ty dobe uz sem jel bez problemu na netu......na
nastavil sem to podle sebe...ten tvuj NAT je realnej a brzy ho zavedu ale na to aby mi to jelo sem to pouze zbridgeoval atd.
a jede to......zatim....stejne sem rad ze i kdyz si mi odsoudil ze se na to mam vysrat......ja nejsem nejakej zacatecnik v sitovani.........
ano mikrotik je pro mne ted novinka.........ale cca pred 5 lety sem spoluzakladal wifi u nas jeste pod nalepkou plzensky Pisfree......bylo mi cca 18....
v ty dobe se mohli pribirat pouze lidi co maj o sitovani zajem.......dnes je to uz jinak...ale zaklady mam.....akorat pouze MT byl pro mne novinkou....
je to sice pozde ale přece........ted uz mi pride jako jednoducha věc..........zatim........
bez pomoci sem to rozbeh a to je pro mne dobrej zacatek..........sice bez natu ale de to...........
stejne dik za navod na NAT.brzo to predelam a tvoje rada mi pomuze dostat to do chodu...dikk
v ty dobe uz sem jel bez problemu na netu......na
nastavil sem to podle sebe...ten tvuj NAT je realnej a brzy ho zavedu ale na to aby mi to jelo sem to pouze zbridgeoval atd.
a jede to......zatim....stejne sem rad ze i kdyz si mi odsoudil ze se na to mam vysrat......ja nejsem nejakej zacatecnik v sitovani.........
ano mikrotik je pro mne ted novinka.........ale cca pred 5 lety sem spoluzakladal wifi u nas jeste pod nalepkou plzensky Pisfree......bylo mi cca 18....
v ty dobe se mohli pribirat pouze lidi co maj o sitovani zajem.......dnes je to uz jinak...ale zaklady mam.....akorat pouze MT byl pro mne novinkou....
je to sice pozde ale přece........ted uz mi pride jako jednoducha věc..........zatim........
bez pomoci sem to rozbeh a to je pro mne dobrej zacatek..........sice bez natu ale de to...........
stejne dik za navod na NAT.brzo to predelam a tvoje rada mi pomuze dostat to do chodu...dikk
0 x
-
mici007 píše:v......ja nejsem nejakej zacatecnik v sitovani.........
mici mozna nejsi zacatecnik v sitovani, ale v psani prispevku do fora jsi laik, nebal bych se nazvat te lamou

0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji
az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

-
mici007 > Ono ten princip je na kazdom HW rovnaky . Takze ked pozres do manualu , tak to v pohode nastavis , ale na to musis vediet aspon ten zaklad, ako co asi funguje .
0 x
Samouk co se snazi neco zjistit je porad lepsi, nez buhvijakej machr, co vi vsechno jen nesmi dojit na lamani chleba... jako treba muj soused
Kazdej s necim nekdy zacina, a vsechno se naucis, jako kazdej se zajmem. Akorat se proste asi ptas zpusobem, ktery nektery lidi, pro ktery je Mikrotik uz rodinny mazlik a vydelava jim na chleba, drazdi:-) Budes - li chtit poradit se sitarinou, neni problem, ale bridge je zbytecnej a na fakulte mu rikali sitarska cunarna
, mikrotik routuje sam od sebe, jako kazdej linux, routovani je krasny jako vychod slunce
Jen musis zadat par statickejch rout, aby se ten pan mikrotik zorientoval ve tvy siti
Dynamicky routovani a source routing je na tvem levelu nesmysl, ale staticky zvladne opice za banan, po cca hodinovy cetbe literatury . Nic vic nepotrebujes pro zacatek.

0 x
Desirex píše: na fakulte mu rikali sitarska cunarna :-)
Ha, konečně pěkný výraz pro bridge :)
0 x
no to jemi taky jasny, ten bridge tam byl cca pul dne...potreboval sem hlavně na net, zjistit par věcí o tom NATu a objednat nějaky věci.....
Nat jede......bez problemu.....
ted uz pracuju na ostatnich vecech......postupne zjistuju co je co a jak to funguje.......ted uz to bude jako hracka.......
de taky o to kolik casu na to mam.......od rana do 8 sem v praci a na baráku...do toho sport a malej.....takže sedět celej den u PC a hrabat se v MT taky nejde...
Nat jede......bez problemu.....
ted uz pracuju na ostatnich vecech......postupne zjistuju co je co a jak to funguje.......ted uz to bude jako hracka.......
de taky o to kolik casu na to mam.......od rana do 8 sem v praci a na baráku...do toho sport a malej.....takže sedět celej den u PC a hrabat se v MT taky nejde...
0 x