❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

2MT za sebou

Návody a problémy s konfigurací.
napo

2MT za sebou

Příspěvekod napo » 17 years ago

zdravim. mam nasledovny problem:mam 2 mt za sebou, ten hned za modemom sluzi ako shaper a hruhy sluzi ako ap. mojim problemom je to ze shaper mi nedokaze v SQ ani QT rozoznat o ktory pc sa jedna, cize v podstate mi je tam na nic.predpokladam, ze problem bude na AP kde je v nat nastavena maskarada.mozte mi poradit ako mam nat nastavit, aby mi na shapery fungovalo SQ a QT? vdaka
0 x

hates

Příspěvekod hates » 17 years ago

jednoduse maskaraddu musis mit vyplou a celou tu sit si udelej routovanou nebo na AP si vytvor bridge a ty interface si pridej do toho bridge. Uz z principu nemuze fungovat shaping na PC kdyz tam mas NAT a na shapovacim MT se to jevi jako jeden PC (tj. ten MT co je nastaveny jako AP)
0 x

napo

mno toto uz som skusal.. na ap som vypol maskaradu, na shapery je nastavena tiez su nastavene DNS servery.. ale internet nefunguje.netreba na AP dako v nate presmerovat tu komunikaciu na ten shaper? alebo dakde vo firewalle?
0 x

hates

Příspěvekod hates » 17 years ago

nastav si to takhle

Kód: Vybrat vše

ADSL modem(v bridge)---------ether1 (PPPoE)(NAT) MT ether2 (192.168.1.1)-----------------------ether1 (192.168.1.2) MT(AP) wlan1 (192.168.2.1)--------------------PC(192.168.2.2 gw 192.168.2.1)

a potom si nastav routovaci tabulku na tom prvnim MT a zadej do ni staticky zaznam 192.168.2.0/24 gateway 192.168.2.1<br>
na MT(AP) nastav v routovaci tabulce defaultni branu na 192.168.1.1

Potom staci mit cely shaping na prvnim MT
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 17 years ago

Pokud jsi zrušil maškarádu na tom zadním routeru a nastavils ju jen na tom prvním, je potřeba aby měl ten zadní jednak bránu natavenou na toho prvního a dál je třeba routy které máš na zadním routeru, uvést v routovací tabulce toho předního, s tím že ty a ty ip adresy se vyskytujé na zadním routeru :)

Jo, bridge nepoužívej, to dělají jenom lamy co neumí nastavit routování :)
0 x

napo

Leeonek píše:Pokud jsi zrušil maškarádu na tom zadním routeru a nastavils ju jen na tom prvním, je potřeba aby měl ten zadní jednak bránu natavenou na toho prvního a dál je třeba routy které máš na zadním routeru, uvést v routovací tabulce toho předního, s tím že ty a ty ip adresy se vyskytujé na zadním routeru :)

mohol by si mi pls vysvetlit ako mam nastavit na tom AP branu na ten shaper? vdaka
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 17 years ago

napo píše:
Leeonek píše:Pokud jsi zrušil maškarádu na tom zadním routeru a nastavils ju jen na tom prvním, je potřeba aby měl ten zadní jednak bránu natavenou na toho prvního a dál je třeba routy které máš na zadním routeru, uvést v routovací tabulce toho předního, s tím že ty a ty ip adresy se vyskytujé na zadním routeru :)

mohol by si mi pls vysvetlit ako mam nastavit na tom AP branu na ten shaper? vdaka

No tu bys měl mít nastavenou u ž minula když ti to z maškarádou fungovalo. řekněmě že ten mk1 (shaper) má ip 1.1.1.1 na rozhraní které ho spojuje s mk2 (ap) a ten má na tomtéž rozhraní ip 1.1.1.2 tak mk2 musí mít gw 1.1.1.1. V případě že na ap máš 2 rozhraní které dělají apčka pro klienty s ip adresama například 1.1.2.1 a 1.1.3.1, musí být na mk1 routa že pro rozsahy 1.1.2.1 a 1.1.3.1 má použít bránu 1.1.1.2. Pak ti to bude fungovat bez problémů. Všechno jsem to bral jako rozsahy /24.
0 x