❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Přesměrování SMTP na druhou bránu

Návody a problémy s konfigurací.
Dom

Přesměrování SMTP na druhou bránu

Příspěvekod Dom » 17 years ago

Zdravím,

byl by tu někdo ochtný mi poradit jak přesměrovat provoz na portu 25 (SMTP) na druhou(založní) branu/konektivitu do netu přes mikrotik?Hledal jsem tu jestli to tu nekdo neřešil a nic jsem nenašel.

Mam problem že muj ISP blokuje na hlavní bráně port 25 jen pro svuj SMTP server kde ma login a passwd ke svemu učtu...na druhé konektivitě je potr 25 otevřený...

Předem děkuji

Dom
0 x

Dom

Odpovím si sám i ostatním :)

nastavit dstnat portu 25 z hlavni brany na sekundarni

V ROS v3 umozuje u DHCP serveru zadat 2 GATEWAYE a jede to dobře...
0 x

reset

Příspěvekod reset » 17 years ago

ehm, nebylo by lepsi si rovnou precit man ?
Pripadne jine spec. ohledne sitariny ?
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

Dom

Co myslís?
0 x

Dom

Je to jeste mnohem jednodussi...

1) staci si zjistit IP adresu smtp serveru např : smtp.seznam.cz, smtp.atlas.cz, smtp.o2.cz, smtp.nextra.cz atd...

2) opsat si tyto adresy

3)IP/ROUTES-destination (IP smtp serveru) Gateway Libovolná brána kterou to chci odeslat u které neni blokován port 25

To je vše :)
0 x

pekr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pekr » 17 years ago

to reset - ne, nestaci si precist manual, ver mi :-) pro guruy je vse zrejme, ale znam uvazovani cloveka, co zacina, nebo chce vyresit rychle specificky dotaz - od toho jsou diskuse. Odpovedi tveho typu jsou naprosto zbytecne :-)

co se tyce seznam.cz a apod., s tim pomalu. My to sice mame tak, ze port 25 nepovolujem - budto jen svuj server, nebo seznam a pod. davame do "povolene-mail-servery" address listu a povolujem jen tyto, ale stejne seznam.cz se brani a z jedne verejne ip povoluje jen urcity pocet mailu. Projevuje se to tak, ze pak zabanujou z dane IP adresy odesilani emailu. Bavil jsem se s jejich technikem, ze kdyz je v podniku hodne lidi co pouzivaji seznam.cz (je videt jak lidi pracuji :-), takze se to sejde, proc to tedy nerozlisujou podle prihlasovaciho konta plus ip adresy, rekl, ze je to pouze na IP.

dst-nat by mel zafungovat, da se to mozna resit i manglem v preroutingu, nastavit protocol tcp, dst port 25, routing mark napr. "maily" a toto pak odchytit a vytvorit na to routu ...
0 x

Dom

Děkuji za konstruktivni zkušennost a odpověď ....již se nejaký čas v mikrotiku pohybuju...nicméně to co jsi napsal mě mohlo napadnout rychleji :)

Dik
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 17 years ago

D:-) píše:1) staci si zjistit IP adresu smtp serveru např : smtp.seznam.cz, smtp.atlas.cz, smtp.o2.cz, smtp.nextra.cz atd...

Ještě mě prosímtě řekni který z Tebou uvedených serverů nevyžaduje autentizaci :) to se nastavuje v mikrotiku jak? ;)
0 x