❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Funkční dNATy od 2 ISP zároveň

Návody a problémy s konfigurací.
diego191

Funkční dNATy od 2 ISP zároveň

Příspěvekod diego191 » 17 years ago

Třetím dnem bojuju s takovou na první pohled banalitou. Mám dva ISP (Wifi a ADSL), oba s pevnou veřejnou IP. Snažím se docílit toho, aby v normálním stavu, veškerý odchozí provoz běhal po ADSL. A po WiFi, aby bežela jen OpenVPN na jeden vzdálený server. Avšak dost rád bych docílil toho, abych se do sítě (třeba na SSH, RDP apod.) dostal zvenku přes obě veř. IP adresy. Mohl by mne v tomto trochu popostrčit? Částečně funkční řešení už mám, ale chová se "divně".
Přiblížím situaci:

Kód: Vybrat vše

[ADSL ISP]---{88.x.x.x -ADSL router- 10.2.2.1}---[WAN1]{10.2.2.2 -MIKROTIK- 192.168.1.1}[LAN]
[WiFi ISP]---{77.x.x.x -WiFi router- 10.2.2.5}---[WAN0]{10.2.2.6 -MIKROTIK- 192.168.1.1}[LAN]

Takže tolik asi ke struktuře, mám tam tuším RB333, do každého portu jeden ISP a jeden port pro LAN. Z ADSL a WiFi routerů mám samozřejmě nastavený NAT na ten MK.
Momentálně to mám řešené těmito routami:

DEST.        GW        INTF.  DIST.  ROUTING MARK
0.0.0.0/0    10.2.2.1  wan1   1
0.0.0.0/0    10.2.2.5  wan0   1      wisp

A těmito mangle:

ACTION                     CHAIN         SRC.ADDRESS   IN_INTERFACE  (ADD_TO)_ADDRESS_LIST   TIMEOUT
add src to address list    prerouting    !10.2.2.0/24  wan0          wisp-list               00:00:10

ACTION                     CHAIN         SRC.ADDRESS   DESTINATION_ADDRESS_LIST   (ACTION)_ROUTING_MARK
mark routing               prerouting                  wisp-list                  wisp
mark routing               output        10.2.2.6                                 wisp

Pak tam mám maškarádu pro 192.168.1/24 apod... Přesně v tomto uspořádání to nějak přibližně funguje, ale stává se, že mi třeba zvenku vzdálená plocha přes toho WiFi ISP sem tam zamrzne a po čase se třeba zase rozjede. Také se mi stávalo, že když jsem pingnul jednu z těch veřejných adres, tak jsem v tu chvíli byl cca 30s bez připojení do internetu. Myslím, že tento neduh jsem vyřešil přesunutím output mark routingu na konec (původně jsem ho měl na začátku). Těch problémů jsem měl víc, tak už si to moc nepamatuji. Ale zase jsem si uvědomil jednu věc, pokud se zvenku připojím třeba na remote desktop přes 88.x.x.x (ADSL) a zároveň na 77.x.x.x.x (WiFi) z jednoho místa, tak se to bude hrozně tlouct.
Nemá někdo lepší nápad, jak to dát dohromady? Podle mě by to mohl jít nějak pomocí manglování mark connection, ale nic kloudného jsem nenašel. Všude jsou zmínky o load balancingu, který ale řeší pouze odchozí spojení.
0 x