❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Dostupnost zařízení
Dostupnost zařízení
Potřeboval bych poradit s domácí sítí. Chtěl bych se připojit na všechny zařízení v mé síti, ale důsledkem routrování to není možné 192.168.X.X , 192.168.Y.Y . Poradí mi někdo zda mám všechny porty nastavit na jeden rozsah 192.168.X.X ?
0 x
-
v dosledku routovania sa musis vediet dostat vsade.. predpokladam, ze vsade mas nasadene NAT.
0 x
Pripojenie na Slovensku.
http://www.citicom.sk
http://www.citicom.sk
Ano, ale je problém v propojení 2 routerboardů. Jakoby se překrývali. Když je zapojím oba vidím jen jeden.
0 x
-
A co takhle popsat nebo nakreslit jak to vlastne doma mas. Pokud ti dva routery routujou tak neni problem aby jsi se dostal na oba, take je muzes dat do bridge atd.atd. ale chce to vedet vic o tom co vlastne chces.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji
az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

-
Takze mas:
RB433 jako hlavni stroj, jeden port funguje jako WAN (asi bezdrat) a je pripojenej do netu. Pak tam mas dalsi dva ETHER porty, slouzici jako LAN na nejz je pripojeno vse ostani a jednu minipci co vysila a dela APcko na 5GHz.
Na ten hlavni stroj mas pak pripojene jeste jednu 411tku, ktera dela APcko - vysila dale na 2.4 a pak jeste nejaky SOHO router od MSI kterej opet vysila na 2.4 a je na nej napichnuty jeste pocitac na lanu a tiskarna na lanu.
Celkem dohromady mas tri APcka, predpokladam ze ten MSI router je jen pro tve pouziti, pro notebook po baraku/byte. K cemu mas ty dalsi APcka? Davas internet dal, chces aby i klienti pripojeni na ty APcka mohli na tvuj domaci PC a na tiskarnu a aby se videli navzajem? Trosku to popis jeste.
RB433 jako hlavni stroj, jeden port funguje jako WAN (asi bezdrat) a je pripojenej do netu. Pak tam mas dalsi dva ETHER porty, slouzici jako LAN na nejz je pripojeno vse ostani a jednu minipci co vysila a dela APcko na 5GHz.
Na ten hlavni stroj mas pak pripojene jeste jednu 411tku, ktera dela APcko - vysila dale na 2.4 a pak jeste nejaky SOHO router od MSI kterej opet vysila na 2.4 a je na nej napichnuty jeste pocitac na lanu a tiskarna na lanu.
Celkem dohromady mas tri APcka, predpokladam ze ten MSI router je jen pro tve pouziti, pro notebook po baraku/byte. K cemu mas ty dalsi APcka? Davas internet dal, chces aby i klienti pripojeni na ty APcka mohli na tvuj domaci PC a na tiskarnu a aby se videli navzajem? Trosku to popis jeste.
0 x

Přesně tak jak jsi to popsal výše. MSI SOHO je pro domácí použití. Hlavní RB 433 je pro připojení klientů 5GHz, RB411A klienti 2,4GHz. Chci se ze všech adres dostat do všech zařízení. Jak tiskárna tak RB433 i 411A i na všechny pc s funkcí ftp a http. Bohužel se mi nedaří připojení RB411A, není viditelný. MSI i RB433 funguje na všech LAN portech. Po připojení RB411A také vše funguje, ale RB se nehlásí a nevím jak zjistit ip adresu. Prosím o radu. Třeba připojení celé sítě, routrování i přiřazení ip adres. Na RB433 mám puštěně NAT maškarádu.
0 x
-
Pokud to dobre chapu tak jsi se pustil do prodavani internetu
tedy ISP. Pokud to tak opravdu je, pak preju hodne stesti a poradim ti aby jsi sel po mych prispevcich, otazkach a odpovedich zde ve foru. Pokud se pletu nejsi zacinajici ISP tak pak to dale necti.
Hlavne se podivej na tohle, tady jsem ja pochopil routovani a podle toho jsem rozbehl celou sit. Do te doby jsem znal sit pouze z pohledu klienta, tedy zvenku, bylo ale treba pochopit to zevnitr. viewtopic.php?f=5&t=3610
Ten domaci SOHO router bych nechal za NATem, tedy pod jednou IP adresou celou tvoji domaci sit. Hlavne kvuli bezpecnosti. Pokud se budes potrebovat zvenku dostavat do toho co je za tim msi, tak si nastav nejak porty natvrdo a prolinkuj to zvenku dovnitr. Ale nepredpokladam ze by jsi potreboval tiskarnu sdilet od klienta.
Propojeni mezi temi RB bych udelal v rozsahu /30 a zacal bych vytvaret jakousi pater, pokud mas nekdy v umyslu to rozsirovat. No a na te RB433 ten LAN port a WLAN port na kterem budou pripojeny klienti (tedy bezdratem a pak dratem to tve MSI) tak to bych hodil do bridge a dal oboum portum jeden rozsah.
Pak musis jeste nastavit spravne na vsech RB routovaci tabulky a neni problem, je to hodne malinka sit o dvou rozsazich. A jednom paternim spoji P2P.

Hlavne se podivej na tohle, tady jsem ja pochopil routovani a podle toho jsem rozbehl celou sit. Do te doby jsem znal sit pouze z pohledu klienta, tedy zvenku, bylo ale treba pochopit to zevnitr. viewtopic.php?f=5&t=3610
Ten domaci SOHO router bych nechal za NATem, tedy pod jednou IP adresou celou tvoji domaci sit. Hlavne kvuli bezpecnosti. Pokud se budes potrebovat zvenku dostavat do toho co je za tim msi, tak si nastav nejak porty natvrdo a prolinkuj to zvenku dovnitr. Ale nepredpokladam ze by jsi potreboval tiskarnu sdilet od klienta.
Propojeni mezi temi RB bych udelal v rozsahu /30 a zacal bych vytvaret jakousi pater, pokud mas nekdy v umyslu to rozsirovat. No a na te RB433 ten LAN port a WLAN port na kterem budou pripojeny klienti (tedy bezdratem a pak dratem to tve MSI) tak to bych hodil do bridge a dal oboum portum jeden rozsah.
Pak musis jeste nastavit spravne na vsech RB routovaci tabulky a neni problem, je to hodne malinka sit o dvou rozsazich. A jednom paternim spoji P2P.
0 x

-
Mimochodem, nejlepsi je opravdu si to sam vyzkouset, jakekoliv konkretni rady s konkretnima cislama jsou v tomto pripade na nic, alespon to je muj nazor. Totiz jde o to to pochopit, pokud to budes jen opisovat tak budes mit po case az pridas dalsi zarizeni opet problem.
Mimochodem routovani je v te siti to nejjednodussi
Mimochodem routovani je v te siti to nejjednodussi

0 x

Děkuji moc nějak se s tím poperu. Vůbec neznám tento routeros. začínal jsem na serverech a linux routerech tohle je něco jinačího. Snad to pochopím. Chci se jen zeptat zda mám upgradovat z 3.10 na nvější 3.13 ?
0 x
-
slawiii píše:Děkuji moc nějak se s tím poperu. Vůbec neznám tento routeros. začínal jsem na serverech a linux routerech tohle je něco jinačího. Snad to pochopím. Chci se jen zeptat zda mám upgradovat z 3.10 na nvější 3.13 ?
priznam se ze osobne pri tempu jakym se nove verze vydavaji jsem se zastavil u 3.10 a dal jsem jeste neupgradoval. a taky kdyz se kouknu do change logu tak tam neni nic co bych vyslovene potreboval. takze ja bych rekl, pokud chces, upgraduj, pokud nechces tak ne.
BTW pokud mas zkusenosti s linuxem a s routovanim na nem, tak snad MK neni problem ne

0 x

- hermanek.t
- Kontaktovat uživatele:
Ja bych to resil takto bud vsechno do bridge nebo routing kerej tam mas a pak si dat bud staticky routy nebo pouzit dinamicu pomoci OSPF 

0 x
Už to mam... zase byla chyba mezi klávesnici a pc
!