❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Routing versus switch - pro transparentni sit

Návody a problémy s konfigurací.
gloom
Kontaktovat uživatele:

Routing versus switch - pro transparentni sit

Příspěvekod gloom » 17 years ago

Dobrý den,

v současnosti používám síť tvořenou několika (třemi) páteřními spoji, na konci každého je několik AP a všechny spoje jsou svedeny do jediného MK routeru a odtud do netu. Router mangluje a QT hlídá rychlosti a priority. Všechno je propojeno switchi, protože podmínka je, aby na sebe lidi viděli a mohli využívat microsoftí síť mezi sebou. Vše funguje skvěle až na jeden problém. Pokud si mezi sebou tahají velké objemy dat, dochází k zahlcováním spojů.
Zajímalo by mě, jak by se dalo udělat, aby namísto koncových AP byly MK routery, které by omezovaly trafic hned na AP - mezi uživateli např. na 2Mbity a do internetu pak jednotlivým lidem podle jejich tarifu. Předpokládám, že by mi tím kleslo vytížení páteří. Důležité ale je, aby celá síť byla transparentní, tzn. aby na sebe viděli všichni členové microsoftí sítě. Řešili jste to už někdo?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 17 years ago

sdílení souborů jde i přez routery např. připojit si síťovou jednotku jako \\ip adresa pc\sdílena jednotka. Jinak můžeš shapovat i v bridge ale musíš povolit "Use IP FIrewall" v nastavení bridge
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

gloom
Kontaktovat uživatele:

Jasný, tohle vím. Ale problém je v tom, že ty lidi, co jsou tam připojení, prd vědí, co je to IP adresa a tak. Připojování nějakých síťových jednotek by pro ně byl nadlidský úkol a měl bych s nimi víc starostí. Kdyby se dala celá síť nakonfigurovat tak, aby na sebe viděli přímo přes názvy počítačů, bylo by to ideální. Ale tohle je oblast, do které jsem ještě nepotřeboval proniknout, tak jsem v tom nováček. Prostě nevím, jak nastavit IP rozsahy na jednotlivých rozhraních routerboardů a následně routování tak, aby se dal shapovat trafik a přitom aby na sebe ty lidi viděli.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 17 years ago

tak v tom případě tam máš jenom jedno rozhraní a to bridge a do něj nasázený všechny rozhraní a tim pádem všechno shapuj v bridge a je po problému
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

gloom
Kontaktovat uživatele:

V jednoduchosti je síla... díky, zkusím. Rád bych se zbavil všech těch samostaných AP a switchů a nechal tam všude jen routerboardy s CM9. Snad mi to bude fungovat tak, jak si představuji. Doufám, že to výkonově RB600 zvládnou a nebudou problémy se stabilitou. Jako karty chci použít CM9.
0 x

andreas4all

Příspěvekod andreas4all » 17 years ago

este stale mozes na sieti rozbehat WINS server, chce to ale dalsi stroj (ak nemas).
0 x
Pripojenie na Slovensku.
http://www.citicom.sk

reset

Příspěvekod reset » 17 years ago

pokud chces pouzivat m$ network, tak to chce wins server tak jako tak.
A pokud nevis proc, tak si nastuduj jak m$ network funguje.
Kdysy jsme to pouzivali na siti taky, dokud nas bylo cca 20.Pak jsem to ale zrusil. Lidi sice chvili prskali, ale to bylo tak vse.

Jinak k m$ networku, je to prisernej bastl, kterej IBM asi tak pred 30 lety zavrhlo jako nepouzitelnej shit a dali to jako openSouce.
Chytil se toho m$ a v podstate to blbe a divne naimplementovali. Je to shit a mimo jine, je to velka bezpecnostni dira, pozor nato!!!
A pokud to chces tak jako tak provozovat, namisto windows wins serveru rozjet samba server. Samba na linuxu je mnohem lip napsana a je proste lepsi nezli m$ produkty (cti sracky) . ... ale jinak proti widlim nic nemam, protoze widle patri do hnoje.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Vlašic » 17 years ago

reset píše:pokud chces pouzivat m$ network, tak to chce wins server tak jako tak.
A pokud nevis proc, tak si nastuduj jak m$ network funguje.
Kdysy jsme to pouzivali na siti taky, dokud nas bylo cca 20.Pak jsem to ale zrusil. Lidi sice chvili prskali, ale to bylo tak vse.

Jinak k m$ networku, je to prisernej bastl, kterej IBM asi tak pred 30 lety zavrhlo jako nepouzitelnej shit a dali to jako openSouce.
Chytil se toho m$ a v podstate to blbe a divne naimplementovali. Je to shit a mimo jine, je to velka bezpecnostni dira, pozor nato!!!
A pokud to chces tak jako tak provozovat, namisto windows wins serveru rozjet samba server. Samba na linuxu je mnohem lip napsana a je proste lepsi nezli m$ produkty (cti sracky) . ... ale jinak proti widlim nic nemam, protoze widle patri do hnoje.

Co, že ta náhlá změna názorů?
0 x
Vždyť je to tak jednoduché…stačilo se zamyslet, špetku toho RTFM et voilà!

reset

Příspěvekod reset » 17 years ago

Petr Vlašic píše:Co, že ta náhlá změna názorů?

zmena nazoru? co mas konkretne na mysli ?
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam