❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Point to Point

Návody a problémy s konfigurací.
sela

EoIP na prvni pokus

Příspěvekod sela » 19 years ago

Ahoj, jednoduchy postup pro EoIP (max 15minut), predpokladem je novy MK, bez konfigurace (2.9.x)

MK1:
/interface wireless
set wlan1 ssid=TEST mode=ap-bridge band=5ghz disabled=no

/interface eoip
add tunnel-id=1 remote-address=10.0.0.2

/interface bridge add
/interface bridge port
set eoip-tunnel1,ether1 bridge=bridge1

/ip address
add address=10.0.0.1/24 interface=wlan1
add address=192.168.0.251/24 interface=bridge1

/ip route add gateway=192.168.1.1

MK2:
/interface wireless
set wlan1 ssid=TEST mode=station band=5ghz disabled=no

/interface eoip
add tunnel-id=1 remote-address=10.0.0.1

/interface bridge add
/interface bridge port
set eoip-tunnel1,ether1 bridge=bridge1

/ip address
add address=10.0.0.2/24 interface=wlan1
add address=192.168.0.252/24 interface=bridge1

/ip route add gateway=192.168.1.1

Ales
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 19 years ago

LaSolitaire píše:Lenoe, kde jsi to koupil, to Tecko, co byl bazmek?

To N-téčko se dá koupit třeba ve wifishopu viděl jsem tam jedno za 120kč, tu "rozbočku" pro pásmo 2,4 měli tuším v Levi, nebylo tam označení výrobce, žádný popis, prostě vůbec nic. Připadlo mě jako by to dělal někdo doma "na koleně"
0 x

piti2

Příspěvekod piti2 » 19 years ago

kdavid píše:
Jardas píše:Jsou tri možnosti:
1. EoIP tunel
2. WDS spojeni (AP mode - WDS station mode)
3. Nstreme

Na strankach Mikrotiku pisou, ze mod WDS je na Routerboardech oproti EoIP rychlejsi az o 20%. Nedavno jsem se tu ptal, jestli ma nekdo prakticke zkusenosti s porovnanim jednotlivych modu, ale nikdo neodpovedel.

Uz to bezi na baze WDS ! cca 35 Mbit/s je priepustnost... Takze asi ostanem pritom

mozes popisat podrobne ako si nastavil to wds?? mne sa to nechce neako spojit
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 19 years ago

Zdravim vas, mam WDS spoj na 5,4, paraboly tyhan 27 dbi, karty CM10.

Problem je, ze jsem predpokladal ponekud vyssi prutok, zda se mi 20 Mb/s jednosmerne a 12,5 obousmerne ponekud malo. Tak jsem chtel zapnout nstreme, ale na wds to nejde, nebo ano ?
Vite nekdo, jak by se to dalo presvedcit ?

Diky
0 x

chalan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod chalan » 19 years ago

raven-il píše:Zdravim vas, mam WDS spoj na 5,4, paraboly tyhan 27 dbi, karty CM10.

Problem je, ze jsem predpokladal ponekud vyssi prutok, zda se mi 20 Mb/s jednosmerne a 12,5 obousmerne ponekud malo. Tak jsem chtel zapnout nstreme, ale na wds to nejde, nebo ano ?

Diky

to mas na akych masinach? ja mam rb532A na kazdej strane a WDS bridge ale max TCP up/down je 5,5mbit a jednosmerne 10mbit...
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 19 years ago

chalan píše:
raven-il píše:Zdravim vas, mam WDS spoj na 5,4, paraboly tyhan 27 dbi, karty CM10.

Diky

to mas na akych masinach? ja mam rb532A na kazdej strane a WDS bridge ale max TCP up/down je 5,5mbit a jednosmerne 10mbit...

Jasne, na PIII 933, repasy od dellu.....
edit: ale stejne je to malo, ne :) ....
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 18 years ago

Jardas píše:
Leeonek píše:Wds jsem taky zkoušel a jede ok, bohužel jsem byl nucen zase přepnout na AP-klient kvůli dočasnému odklonu páteře. Jak to bude zase tak jak to má být pojedu přes wdsko a dám vědět jak to chodí oproti klasickému módu. N-stream bych chtěl taky vyzkoušet ale to až časem, nemám volné 2MK a 4ks CM9 :-)

Pozor, neplést si Nstreme a Nstreme Dual!
na normální Nstreme stačí 2mk/2CM9, na každé straně jedna anténa a jedna karta, jen Dual vyžaduje dvojnásobek (a pak taky běží plně full duplex :-))

Prosím vás o nějaké bližší vysvětlení zatržítka Nstream v advanced nastavení karty CM9. Mám zatrženo pooling což je defaultní. A to Nstream je k čemu? Musí to být i na straně station nebo stačí pouze na straně AP? Pomůže to něčemu když to zatrhnu?
0 x

level

Příspěvekod level » 18 years ago

soucez píše:
Jardas píše:
Leeonek píše:Wds jsem taky zkoušel a jede ok, bohužel jsem byl nucen zase přepnout na AP-klient kvůli dočasnému odklonu páteře. Jak to bude zase tak jak to má být pojedu přes wdsko a dám vědět jak to chodí oproti klasickému módu. N-stream bych chtěl taky vyzkoušet ale to až časem, nemám volné 2MK a 4ks CM9 :-)

na normální Nstreme stačí 2mk/2CM9, na každé straně jedna anténa a jedna karta, jen Dual vyžaduje dvojnásobek (a pak taky běží plně full duplex :-))

Prosím vás o nějaké bližší vysvětlení zatržítka Nstream v advanced nastavení karty CM9. Mám zatrženo pooling což je defaultní. A to Nstream je k čemu? Musí to být i na straně station nebo stačí pouze na straně AP? Pomůže to něčemu když to zatrhnu?

tak ted si asi delas srandu ne a testuses nase nervy co vydrzime
otazku tohoto typu bych od nekoho kdo vice nez rok procita a prizpiva na toto forum necekal
jinak proprietarni (cti jako vlastni) rezim nstreme nalezici mikrotiku funguje tak ze odesila cele ramce a jak dlouhe a s jakou fragmentaci si muzes nastavit
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

level píše:
soucez píše:
Jardas píše:

otazku tohoto typu bych od nekoho kdo vice nez rok procita a prizpiva na toto forum necekal
jinak proprietarni (cti jako vlastni) rezim nstreme nalezici mikrotiku funguje tak ze odesila cele ramce a jak dlouhe a s jakou fragmentaci si muzes nastavit

sorry pane LEVEL
0 x

level

Příspěvekod level » 18 years ago

soucez píše:
level píše:
soucez píše:
Jardas píše:

sorry pane LEVEL

je to porad dokola uz toho tady na toto tema bylo napsano mnoho
takze standartni odpoved : tlacitko hledat
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem prohledal fórum a podle klíčových slov Nstreme a nstreame mi to našlo informace nic neříkající jak kartu nastavit, případně jestli nastavit obě atd. Čili pokud by někdo byl tak ochotný a něco mi o tom napsal byl bych moc rád. Jak vůbec postupovat, jestli obě karty, co to přináší za výhody...
Díky předem.
0 x

belmorfeus

Příspěvekod belmorfeus » 18 years ago

No já jsem zatím zkousel pouze nstreame dual, myslím ze nastavení není nijak slozité
Mel jsem to takto: AMD Athlon 2500+ s MK L4 a redukcní kartou na 4 MINIPCI osazenou 4x CM9 kartickama
RB532 s 2x CM9 kartickama.

MK verze 2.9.43

Nastavis na obou stranach na 2 CM9 nstreame slave a vytvoris interface nstreame kde si nastavis frekvence obou kanalu, pokud to udelas dobre tak by se ti ve status baru na vytvorenem nstreame melo napsat connectet a voala mas hotovo.

Takto udelanej spoj mi v bandwitch testu UTP packetu psal ze penese 39.2 Mbit smerem od PC k RB a 22mb smerem od RB k PC, ted uz mam na stole druhej MK v PC a planuju to propojit.
TCP test zustaval vyset nekde u 12mb full duplex a zatez CPU RB byla na 100%

Planuju ze ty 2 PC spojim v nstreame spoji na vzdalenost asi 4km, na tomto spoji potrebuju asi 18mbit full duplex konektivity tak jsem zvedavej kolik toho protahnu v realnem nasazeni.
0 x

stealth
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stealth » 18 years ago

Leeonek píše:
LaSolitaire píše:Myslim, ze by slo pouzivat Nstream dual pres jednu antenu a tim usetrit antenu.

viz: http://www.i4shop.net/cz/iObchod/Catalo ... 27&it=9221

Ma s tim nekdo XP?
Myslite si, ze to je, ci neni vhodne technicke reseni (pripojit k jedne antene dve wifi karty 5GHz)?

A co potom bleskojistka? Logicky bych dal jen jednu na hlavni privod.

Velmi mě překvapilo co je uvnitř jednoho "krámu" co jsem koupil za tyhle prachy na 2,4Ghz - nic, plošňákem udělaná cesta ve tvaru T, nic jiného. Za 100kč si kup rozbočku N-konektoru a udělá ti to tu samou práci. Je to svinstvo jak z lidí dostat prachy. Nechci křivdit shopu i4 a možná je uvnitř opravdu nějaký symetrizační člen který bych za tyto peníze očekával ale podle velikosti bych řekl že ne...

Omlouvam se ze vytahuju stary thread, ale projizdim prispevky.
Kdysi jsem tohle testoval. 2x rb523 4x cm9. Na stole kazda karta s 2dB antenkama to jelo dle ocekavani, ovsem po pripojeni tohohle slucovace / rozbocovace klesla propustnost tak na 500kbit/s proste se vf casti navzajem zarusili. Zkousel jsem frekvence z koncu pasma a bez uspechu. Mam v planu nekdy vyzkouset v praxi dual-feed zaric co v i4 ted prodavaji.
0 x

matos

Příspěvekod matos » 17 years ago

ak chem nastavit iba WDS mod, jedna sa mi o prepojenie 2ch bodov tak aky mod mam nastavit na karte? lebo ak dam AP bridge tak sa mi nato spojenie pripoja klienti a to nechcem
0 x

euro

Příspěvekod euro » 17 years ago

Moje skusenosti su take ze vo WDS rezime mam mensiu priepustnost, čo sa mi podarilo stoho vydolovat bolo cca 28Mbps HD asi na 300m (-58dB), na vzdialenost 2,5km (-70dB) mam priepustnost priblizne 12 - 14Mbps (všetko vo WDS a realneho trafiku z FTP servera)
HW: P4; R52 ->532A; R52
Nstream som testoval iba na stole s ale dostal som stoho 33Mbps HD
HW: 2xAlix 2C2;CM9

Tak a teraz neviem ako doriešiť spoj na 14km ked potrebujem cca 25Mbps - 30Mbps HD (lepsie by bol FD ale nemozem osadit druhu antenu)
premyslal som nad konfiguraciou 2xAlix 2C2 s XR5 kartami a antenami PAWDA57-28 28dBi s nastaveným nstreamom.

Keby ste mali nejake taketo skusenosti tak mi dajte prosim vediet.
0 x