Zdravím zkušenější,
mohl by mi prosím zde nědo vysvětli jak přesně funguje Queue tree v návaznosti s Mangle? Umím si označkovat pakety klientů, ale pak si nejsem jist jak to přesně využít v Queue tree. Mím záměrem je přidělovat rychlosti, umět nastavit firemním klientů větší priority než koncovým zákazníkům, umět zagarantovat například minimální rychlost 256kbps pro klienty co u mě využívají VoIp a tak různě. Už jsem dělal s Queue tree pár pokusů, ale stále v tom tápu. Jistě nejsem sám kdo má v této oblasti tročku mezery.
Díky za odpovědi.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Queue tree + Mangle
-
A co ti na tej naveznosti nieje jasne ? V mangle oznacis klientovu komunikaciu a v tree podla toho oznacenia orezes richlost . Ja som akurat maturoval zo zaciatku nad chain v mangle , ale uz mam odskusane na neroutovanej sieti pouzivam forward a na routovanej postrouting , netvrdim ze je to tak idealne ale mne to funguje .
0 x
vetsinous staci pouzit forward coz jsou vsecky pakety co prochazeji routerem jen v nekterych situacich je potreba pouzit prerouting, postrouting jsem jeste na nic nepotreboval 

0 x
-
Přesně by mě zajímalo jestli musím v Mangle dělat na každého klienta dvě značky, pro odchozí a příchozí pakety zvlášť?
Jak fungují ty čísla v Queue tree v roletce 1-8 ?
Jak fungují ty čísla v Queue tree v roletce 1-8 ?
0 x
nemusis pro kazdeho zvlast zlezi na tom jak to chces omezovat, podivej se ke me na demo to ti urcite napovi jak se to da spachat - 90.183.240.250 demo/demo
0 x
-
-
Maxik píše:vetsinous staci pouzit forward coz jsou vsecky pakety co prochazeji routerem jen v nekterych situacich je potreba pouzit prerouting, postrouting jsem jeste na nic nepotreboval
Forward mi nechodil pri klientoch co su za routrom, prerouting mi markoval len download , tak mam tych co su za routrom robenych cez postrouting . Shapujem kezdeho klienta vzlast mam to tak od zaciatku a menit sa mi to nechce

0 x
ja mam tez mezi branou a klienty minimalne 2-5 routeru z toho posledni u klienta vetsinou s NATem a markuju vse ve forwardu bez problemu.
0 x
-
Maxik píše:ja mam tez mezi branou a klienty minimalne 2-5 routeru z toho posledni u klienta vetsinou s NATem a markuju vse ve forwardu bez problemu.
Neviem cim to je, ale mne forward cez routre nechodi .
0 x
jak pise maxik, staci forward a jede to bez problemu
Prerouting a portrouting neresim.
Prerouting a portrouting neresim.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam