❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Datová propustnost - RB133 a jinych routerů

Návody a problémy s konfigurací.
mlickocz

Re: Datová propustnost - RB133 a jinych routerů

Příspěvekod mlickocz » 17 years ago

Mám pro srandu na testování na jednom APčku 133ku (byl jsem tenkrát línej vracet se kilometr pro třístovku, tak už tam zůstala), 3xCM10, jeden uplink 5GHz, jedno AP pro 7 podřízených AP na 5GHz, jedno AP na 2.4 GHz lokální. Celkem připojeno kolem 100 PC, v průměru tak asi polovina v průběhu dne. Router jede většinu času na 90-100%, teď ho budu vyměňovat za otestovanou 600ku. Za celou dobu nelehnul ani jednou, ani kvůli elektrice, bo je na upsce. Testoval jsem to 77 dní. Celkově tak do 10 jednoduchých pravidel SQ/FW. V žádném případě z toho za této situace nelze vyždímat víc jak cca 4,5 MBit v součtu. Zpravidla to chodí tak RX/TX 3M/1.5M a latence se držej do 120 ms, i když už skoro nechápu, kudy ty pakety lezou. Při zhruba 3M v součtu jsou latence ob jeden router do 10 ms. Z toho lze usoudit, kde má ten router strop. Každé další pravidlo ho pošle výkonově do háje. Dneska jsem ho restarnul, aby se místo 2.9.50 nacucla 2.9.51. Jen tak, aby řeč nestála... :D

Jinak bych samozřejmě použil alespoň 333 nebo rovnou 433, to je docela v pohodě za ty prachy, 10 Mega s pár pravidlama to skrze wifi protáhne vklidu. Když jsem začínal, vstupní router byl RB532 na 266MHz s redukcí a 4 Wifinama, bylo tam asi 8 pravidel a utáhlo to rozdělovat do těch wifin z eth 10Mbit FDX (navíc zpočátku NATovaných, ne routovaných). Pravda je, že na tom místě má 600ka mnohem méně práce, ale že bych se před ní posadil na zadní část těla, to říct nemůžu. Naopak musím říct, že 133ka jako APčko za 3 litry i s kartama a hliníkovou kisnou je pro pár klientů sakra hodně muziky za málo peněz. Navíc se standardním MK, takže člověk nemusí přemýšlet, kde to zase v tom Ovisu je :)

Co se týká nastavení, na železe v podstatě nezáleží, MK je stejnej na jakémkoliv zařízení.
0 x