❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Datová propustnost - RB133 a jinych routerů
Datová propustnost - RB133 a jinych routerů
Již nějakou dobu buduji male sitě v malých městech, vetšinou CAT5e roztažený po domě s 5-6 byty. Na jednom mam kanopku s 6Mbit a toto pásmo dělím např. pro 5lidí zatím routrem WA2204B s licencí AProuter vím že je to neprofesionální řešení ale funguje to bezproblémů a pro takhle malou skupinu lidí je to postačující a finančně rozumné. Nedávno jsem dostal možnost pripojit jeste par domů, každý asi s 5 klienty a tak jsem dvemi smerovkami propojil zatim jeden v poměrně dosti zarušeném městě. Vše zatim funguje tak jak má, je tam jednoduché sofistikované řízení dat. toku které nabízí licence AP router. Ovšem vím že datová propustnost takového prvku nebude příliž velká a to nemluvím o managementu. Proto již rok doma testuji RB133 a rad bych přešel na tuto platformu. Zajímá mě kolik lidí se na takovou RB133 dá skutečně připojit v praxi aby nepokulhávala a kdy je jeste zbytečná, zarazila me totis jedna vec, doma mam RB133 a sit s tremi segmenty, jednu miniPCI kartu 802.11bg na 2,4G a dva notebooky které jsou kni připojené, zapnul jsem si Bandwidth server na RB133 a btestem na jednom notebooku jsem se pripojil k RB133 a dal protokol TCP, komunikace UP i DOWN a spustil k mému údivu mi to ukázalo pouhých asi D-6Mbit/U-5,5Mbit kdyz jsem současně s tím zapnul druhého notebooka s btestem snizilo se vse na 3 Mbit což je logické, dalších 5 počitačů mám na ethernetových portech a dva SIP telefony, Pokud je oboustrana komunikace cele RB133 jen 6 Mbit kolik lidí by jste na tento router pripojili Max. Vim že ta kuminikace neběží jen na TCP ale i jinych protokolech které nejsou tak naročné a kde ty hodnoty vylítli až na 22Mbit, jen bych potreboval trochu získat zkušenosti kolik ta RB133 zvládne a kdy už bude potřeba zvolit jinou variantu at jiného Mikrotika nevim treba RB533 a nebo PC platformu s tímto routrem, chtel bych takto pripojit více lidí třeba i v nějaké vesničce ale nevím jestli ty hodnoty měřím správně. Děkuji za odpověďi.
0 x
RB133 (C) je klientské zařízení, ikdyž by možmá mohla svádět plná 133ka k tomu abys ji použil jako ap nebo nedejbože jako hlavní bránu do internetu a ještě z omezováním rychlostí, nebude to dost dobře stíhat. Dovedu si představit 133ku se 2ma kartama, jednu pro příjem a druhou pro vysílání u sebe doma a zároveň využití eth portů pro víc počítačů co máš doma ale to je asi tak všechno.
Nesnaž se ušetřit pár korun a vem rozumnější RB, (532A se ještě dá sehnat), jinak RB333, 600
Nechci tady vířit debatu o tom co všechno se dá udělat na RB133, věřím že je tu dost nadšenců co to třeba dělají, jen sem napsal svůj názor takže to tak prosím ostatní taky berte ;)
Nesnaž se ušetřit pár korun a vem rozumnější RB, (532A se ještě dá sehnat), jinak RB333, 600
Nechci tady vířit debatu o tom co všechno se dá udělat na RB133, věřím že je tu dost nadšenců co to třeba dělají, jen sem napsal svůj názor takže to tak prosím ostatní taky berte ;)
0 x
Leeonek píše:RB133 (C) je klientské zařízení, ikdyž by možmá mohla svádět plná 133ka k tomu abys ji použil jako ap nebo nedejbože jako hlavní bránu do internetu a ještě z omezováním rychlostí, nebude to dost dobře stíhat. Dovedu si představit 133ku se 2ma kartama, jednu pro příjem a druhou pro vysílání u sebe doma a zároveň využití eth portů pro víc počítačů co máš doma ale to je asi tak všechno.
Nechci tady vířit debatu o tom co všechno se dá udělat na RB133, věřím že je tu dost nadšenců co to třeba dělají, jen sem napsal svůj názor takže to tak prosím ostatní taky berte
A jake jsou tedy rozdíly v těch jednotlivých RB, treba RB533 ten už by nezvládl pokrýt 2 až 3 pateřní spoje plus klienty na ethernetu, celkový počet klientů asi 50, přívod 6Mbit/500kbit bez FUP, Výstup min.500kBit/sdílený 6Mbit, QoS řešeno přes SimpleQueues, FUP 1000MB deně na každého klienta. To se na tohle už musí sestavit router na platformě PC ?? To snad ne ? Přikláním se k profesionálnímu řešení ale často to nelze použít zdůvodu koncové ceny za službu, která by se odvíjela od tohoto řešení. Vím že místní ISP použivají Mikrotiky jako hlavní GW, nevím tedy jestli zrovna RB133 ale možné to je. Jde mi jen o malé sítě a rad bych použil rozumné řešení a né to co používám do ted což je WA2204B s licenci AP routeru které mi obhospodařuje 5 klintu po ethernetu a 2 na 802.11g. Na ty dva mi to jede zhruba 2 Mbit/560kbit jedná se o propojení dvou domu směrovým spojem přes Ovis5460, cca 1km přes celé město.Jak jsem řekl všichni jsou spokojený, trafic je okolo 40GB měsíčně, a to si nemyslím, že by WA2204B byl nějak vykoný router, osobně nepreferuji moc krabičkové řešení ale na takhle maličkou síť jsem to zkusil. WA2204B se docela osvedčila. Jenže právě proto, že chci rošířit sít na max. 50 klientů, tak to doma testuji na RB133. Jestli tedy doporučuješ RB532 nebo 333, rád se na to zaměřím a zkusím, předpokládam že se to teda liší především vykonějším procesorem a větší datovou propustností. Jak je to jeste s konfigurací třeba té 333je to podobné jako u RB133 ??. Jsem samouk a chvíli mi trvalo než jsem pochopil principy Router OS a naučil se to vše nastavovat díky těmto diskusím a radám od Vás.
Děkuji za každou odpověď ...

0 x
Produkty máš seřazený tady: http://www.routerboard.com/comparison.html
Akorát ta 532 ta už tam není (přestala se vyrábět ale dá se sehnat) na tu bys musel kouknout sem http://www.routerboard.com/rb500.html Nahradily ji výkonější typy.
RB133 má fakt slabej procák MIPS kterej se hodí tak na příjem 5G a domácí vysílání B/G. Tak to mám doma a pohoda. Reálně přes to může protéct i 10Mbit TCP ale nesmí tam být žádná pravidla atd...
Takže na připojení bytovky raději použij jak radil Leeonek RB532, RB333, RB433, RB600. Nastavuje se to všechno stejně jako ta tvoje RB133
Akorát ta 532 ta už tam není (přestala se vyrábět ale dá se sehnat) na tu bys musel kouknout sem http://www.routerboard.com/rb500.html Nahradily ji výkonější typy.
RB133 má fakt slabej procák MIPS kterej se hodí tak na příjem 5G a domácí vysílání B/G. Tak to mám doma a pohoda. Reálně přes to může protéct i 10Mbit TCP ale nesmí tam být žádná pravidla atd...
Takže na připojení bytovky raději použij jak radil Leeonek RB532, RB333, RB433, RB600. Nastavuje se to všechno stejně jako ta tvoje RB133
0 x
honzam píše:Produkty máš seřazený tady: http://www.routerboard.com/comparison.html
Moc děkuji, ještě tento týden ji objednám a zaměřim se na to ??? Díky Díky Díky
Tedy příští týden

Naposledy upravil(a) travel21 dne 18 May 2008 12:26, celkem upraveno 1 x.
0 x
133 mam jako AP 3xCM9 5ghz zadnej conntrack, fire proste nic jen par rout a udela celkem v pohode 8 - 10Mbit coz me na male AP prijde solidni a dostacujici.
0 x
travel21 píše:Vím že místní ISP použivají Mikrotiky jako hlavní GW, nevím tedy jestli zrovna RB133 ale možné to je.
no, pokud mají aspoň 30 klientů tak určitě RB133 nepoužívají jako GW ;) Jak sem psal, využití pro klienta nebo jak psal tady Maxik ještě jako ap někde na konci světa pro pár klientů, bez pravidel a bez omezování klientů....
travel21 píše:Jenže právě proto, že chci rošířit sít na max. 50 klientů, tak to doma testuji na RB133
50 klientů je dost, takže pokud nechceš za čas kupovat další zařízení tai investuj do vákonnějšího RB
travel21 píše:Jestli tedy doporučuješ RB532 nebo 333, rád se na to zaměřím a zkusím, předpokládam že se to teda liší především vykonějším procesorem a větší datovou propustností.
Řešení je spousta, osobně je zatím myslím dobré řešení třeba ta 532 a nebo nějaký alix, běží na tom mk v 2.9.xxx, ve V3 (RB333, 600 a jiné) nemám zatím důvěru
travel21 píše:Jak je to jeste s konfigurací třeba té 333je to podobné jako u RB133 ??.
Stejné, když pominu pár rozdílů mk v 2.9 a 3 ;)
0 x
Mam jeste na jedne strane "patere" pouzitou RB133C. Tece pres ni maximalne 8Mbit. Nejsou nani zadna pravidla, je natavena jako station WDS. Zitra to jdu menit za PC router. Ucastniku za tou RB133C je cca 60...vic to proste neda. Pak mam pouzitou jednu 133 jako APcko s nastavenim omezenovani rychlosti. Je tam 10klientu, ale uz to nestiha. Do 5-6 lidi by jsi to mel mit v pohode. Ale doporucuju stejne alespon RB333 a budes mit klid aspon na par mesicu (let) 

0 x
******WWW.DRAKKNET.CZ******
Já bych tam dal RB600. proti 333 není omoc dražší, a lze jí jednoduše rozšířit o více karet .
Když vidím tvojí hlavní linku, budeš to muset celkem hustě QOSit aby se neucpávala pri 50 userech.
Máme 20FD a při 100 uživatelích je to už nacpaný ve špičce nadoraz.. vše dělame na PCčkách..nyní by asi RB600 jeste stíhala,ale již brzo bude upgrade na nějaký rychlý licencovaný spoj to už by nezvládla..
Když vidím tvojí hlavní linku, budeš to muset celkem hustě QOSit aby se neucpávala pri 50 userech.
Máme 20FD a při 100 uživatelích je to už nacpaný ve špičce nadoraz.. vše dělame na PCčkách..nyní by asi RB600 jeste stíhala,ale již brzo bude upgrade na nějaký rychlý licencovaný spoj to už by nezvládla..
0 x
ono jak tu všichni pějí ódy na RB600, tak to není zase taková sláva. Myslel sem buhví jak to nebude gut ale i na přetaktované RB600 na 533Mhz jsem měl dneska při trafficu z jednoho sektoru asi 7Mbit a z ostatních cca 3mbit down + asi 2 Mbity upload a už bylo vytížení kolem 60%, na tom rbčku je pár pravidel ve firewallu, hlídání mac + ip a to je všechno. Měl sem si pořídit radši alixe, ušetřil bych si spoustu starostí s mk V3
0 x
Leeonek píše:ono jak tu všichni pějí ódy na RB600, tak to není zase taková sláva. Myslel sem buhví jak to nebude gut ale i na přetaktované RB600 na 533Mhz jsem měl dneska při trafficu z jednoho sektoru asi 7Mbit a z ostatních cca 3mbit down + asi 2 Mbity upload a už bylo vytížení kolem 60%, na tom rbčku je pár pravidel ve firewallu, hlídání mac + ip a to je všechno. Měl sem si pořídit radši alixe, ušetřil bych si spoustu starostí s mk V3
to nemusi byt traficem ale treba poctem spojeni. Koukal jsi kolik tam toho v tu chvili jelo? Ja osobne jsem s RB600 spokojen co se vykonu tyce
0 x
honzam píše:to nemusi byt traficem ale treba poctem spojeni. Koukal jsi kolik tam toho v tu chvili jelo? Ja osobne jsem s RB600 spokojen co se vykonu tyce
omezuju počer spojení na 300/klienta, určitě to bylo počtem spojení, jen to srovnávám s normálním komplem který jsem tam měl a ve srovnání s ním je to podstatně horší. Kompl tam zvládal při stejném nebo menším vytížení minimálně 3 a víckrát větší traffic s odpovídajícím počtem spojení, jednalo se o starou p3/733
0 x
ja osobne davam RB jen tam kde proste nejde nacpat klasicke PCcko nebo kde je to technicky jednodussi.....
0 x
Jan Ptáček
mam dobrou skusenos s Rb 411 a RB 333 .
Ani nejde o pocet klientu ale o rychlost takou jim tam budes davat.
Pro vice lidi s vesti rychlosti a moznosti nekde do chodby dat skrin tak tam dej pocitac prece jenom je lepsi ale poruchovejsi.
Ani nejde o pocet klientu ale o rychlost takou jim tam budes davat.
Pro vice lidi s vesti rychlosti a moznosti nekde do chodby dat skrin tak tam dej pocitac prece jenom je lepsi ale poruchovejsi.
0 x
Mam vyzkouseny RB411 a na nem 150 klientu se spolecnou sdilenou linkou(ubytovna), dohromady jim to dava ve spicce 8Mbps full duplex, je to nastaveno jako router s QOS, pravidel v QT je 8 a v mangle je 18 pravidel, ve firewallu asi 40 zatizeni RB ve spicce je cca kolem 25-30%
0 x