❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

rb 962

Návody a problémy s konfigurací.
perec

rb 962

Příspěvekod perec » 5 years ago

Zdravim. Mam prosbu o radu na tento problem: Mam rb 962 interface ether1 WAN je nastaven v Ethernet- Auto Negotiation zapnute, 10M/100M/1000M half/full, ale ve Status- je rate 100M Full Duplex (ale mel bych tam mit 1G), Advertising: 10M half/full, 100M half/full. Link Partner Advertising: 10M half/full, 100M half/full. Kde by mohla byt chyba? Stejny problem byl i na jinem routeru od Mikrotiku. Driv to bylo spravne ve Status-1G, pak se to samo preplo na 100M. Diky.
0 x

JCltm

Příspěvekod JCltm » 5 years ago

Kabel je v pořádku? Má všechny čtyři páry? Je ten kabel skutečně měděný?
1 x

KoZLiCeK

Příspěvekod KoZLiCeK » 5 years ago

Kabel nebo spatne udelany RJ45 konektor.
0 x

perec

Praveze nebyly udelane zadne zmeny v kabelazi, s nicim se nehybalo a nehybe-(kabely jsou v liste) a jelo to na 1G. Rychlost tam je 150M, ale interface ether1 WAN se nejakym zpusobem prepnul z 1G na 100M, na dalsich portech je 1G bez problemu. Jedina zmena byla ve vymene routeru protoze na puvodni odeslo radio 2,4GHz, tak jsem koupil MikroTik RBD52G-5HacD2HnD-TC a na nem jsem prave zjistil, ze to jede jen na 100M. Informoval jsem providera, ten mi rekl, ze chyba je nekde u me. Ale nez jsem zacal neco kontrolovat, tak to samo naskocilo na 1G a po par dnech opet na 100M a tak to zustalo i po vymene stareho routeru ktery prisel z reklamace.
0 x

JCltm

Jak jsem psal, je potřeba zjistit co je to za kabel (CCA a CCS dělá problémy s linkem 1G i na vzdálenosti v řádu jednotek metrů), proměřit (alespoň jednoduchým testerem za pár desetikorun) a prohlédnout, zda není kabel někde skřípnutý, uhryzaný, případně navrtaný, atd. Také je varianta zkusit použít jiný kabel, pro sichr přecvakat konektory...
0 x

perec

Kabely jsem promeril, jsou v poradku. Psal jsem ze s kabelame se nic nedelalo. No ted jsem zkontroloval i status a ejhle je to preple na 1G, takze jsem zvedavy jak dlouho to vydrzi a problem byl podle me v nastaveni u providera. Diky vsem za rady.
0 x

Sidi

Příspěvekod Sidi » 5 years ago

perec píše:Kabely jsem promeril, jsou v poradku. Psal jsem ze s kabelame se nic nedelalo. No ted jsem zkontroloval i status a ejhle je to preple na 1G, takze jsem zvedavy jak dlouho to vydrzi a problem byl podle me v nastaveni u providera. Diky vsem za rady.

Proměřený čím? Diodovým měřákem? Ten ukáže vysloveně přerušenej/zkratovanej kabel. Nějaký drobný poškození tam vidět není.

Argument, že s kabelem nikdo nehýbal není argument. Takových rozbitých kabelů s kterýma se ani nehnulo jsem viděl ... před týdnem se mi myši prožraly skrz zeď do rozvaděče, ale zase vylezly a nic po sobě nezanechaly - nic nebylo vidět, až pořádnej měřák ukázal chybu přímo v keystonu a tu malinkou díru za rezervama kabelů jsem taky málem nenašel.
1 x

hapi

Příspěvekod hapi » 5 years ago

občas je dobrý spustit kabelovej test na portu. Funguje to docela slušně. Už se tak našlo ve zdech několik problémů. Standardní měřák ukáže jenom vodivost, kolikrát stačí blbě zlomit kabel a už nejede ale měřák říká ok.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

perec

Kabelovy test na interface bylo to prvni co jsem udelal a dnes jsem to pro jistotu zmeril testerem na kabely. Kabel je vedeny u stropu v liste a jelikoz je to schovane v podhledu, tak jsou v kazdem rohu udelane jednoduche smycky a cca 15cm. Je to jednoducha prevence proti preruseni kabelu pravouhlym zlomeni. Co se jeste technici od providera bavili, ze je mozna prepnuty port u switche na 100M. Ale jestli to tak bylo nebo ne nevim, dalsi info od nich jsem uz nedostal, ale najednou to jede. Samozrejme, ze toto vedeni kabelu se tyka jen u me doma, jak to ma na chodbe ke switchi nevim, akorat jsem si vsimnul, ze jsou vsechny kabely stahnute do husiho krku v sachte. Zkousel jsem (a to jsem zde nenapsal) rychlost notebookem pres kratky kabel, zapojeny do zasuvky, kterou mam hned u vystupu ze zdi z chodby(bydlim v panelaku) a ten mi take ukazal jen 100M. To jen pro vysvetleni situace.
0 x

JCltm

perec píše:Kabelovy test na interface bylo to prvni co jsem udelal a dnes jsem to pro jistotu zmeril testerem na kabely. Kabel je vedeny u stropu v liste a jelikoz je to schovane v podhledu, tak jsou v kazdem rohu udelane jednoduche smycky a cca 15cm. Je to jednoducha prevence proti preruseni kabelu pravouhlym zlomeni. Co se jeste technici od providera bavili, ze je mozna prepnuty port u switche na 100M. Ale jestli to tak bylo nebo ne nevim, dalsi info od nich jsem uz nedostal, ale najednou to jede. Samozrejme, ze toto vedeni kabelu se tyka jen u me doma, jak to ma na chodbe ke switchi nevim, akorat jsem si vsimnul, ze jsou vsechny kabely stahnute do husiho krku v sachte. Zkousel jsem (a to jsem zde nenapsal) rychlost notebookem pres kratky kabel, zapojeny do zasuvky, kterou mam hned u vystupu ze zdi z chodby(bydlim v panelaku) a ten mi take ukazal jen 100M. To jen pro vysvetleni situace.

Tak to je pak hned jasné na čí straně byl problém :smile:
0 x