❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
rb 962
rb 962
Zdravim. Mam prosbu o radu na tento problem: Mam rb 962 interface ether1 WAN je nastaven v Ethernet- Auto Negotiation zapnute, 10M/100M/1000M half/full, ale ve Status- je rate 100M Full Duplex (ale mel bych tam mit 1G), Advertising: 10M half/full, 100M half/full. Link Partner Advertising: 10M half/full, 100M half/full. Kde by mohla byt chyba? Stejny problem byl i na jinem routeru od Mikrotiku. Driv to bylo spravne ve Status-1G, pak se to samo preplo na 100M. Diky.
0 x
Praveze nebyly udelane zadne zmeny v kabelazi, s nicim se nehybalo a nehybe-(kabely jsou v liste) a jelo to na 1G. Rychlost tam je 150M, ale interface ether1 WAN se nejakym zpusobem prepnul z 1G na 100M, na dalsich portech je 1G bez problemu. Jedina zmena byla ve vymene routeru protoze na puvodni odeslo radio 2,4GHz, tak jsem koupil MikroTik RBD52G-5HacD2HnD-TC a na nem jsem prave zjistil, ze to jede jen na 100M. Informoval jsem providera, ten mi rekl, ze chyba je nekde u me. Ale nez jsem zacal neco kontrolovat, tak to samo naskocilo na 1G a po par dnech opet na 100M a tak to zustalo i po vymene stareho routeru ktery prisel z reklamace.
0 x
Jak jsem psal, je potřeba zjistit co je to za kabel (CCA a CCS dělá problémy s linkem 1G i na vzdálenosti v řádu jednotek metrů), proměřit (alespoň jednoduchým testerem za pár desetikorun) a prohlédnout, zda není kabel někde skřípnutý, uhryzaný, případně navrtaný, atd. Také je varianta zkusit použít jiný kabel, pro sichr přecvakat konektory...
0 x
Kabely jsem promeril, jsou v poradku. Psal jsem ze s kabelame se nic nedelalo. No ted jsem zkontroloval i status a ejhle je to preple na 1G, takze jsem zvedavy jak dlouho to vydrzi a problem byl podle me v nastaveni u providera. Diky vsem za rady.
0 x
perec píše:Kabely jsem promeril, jsou v poradku. Psal jsem ze s kabelame se nic nedelalo. No ted jsem zkontroloval i status a ejhle je to preple na 1G, takze jsem zvedavy jak dlouho to vydrzi a problem byl podle me v nastaveni u providera. Diky vsem za rady.
Proměřený čím? Diodovým měřákem? Ten ukáže vysloveně přerušenej/zkratovanej kabel. Nějaký drobný poškození tam vidět není.
Argument, že s kabelem nikdo nehýbal není argument. Takových rozbitých kabelů s kterýma se ani nehnulo jsem viděl ... před týdnem se mi myši prožraly skrz zeď do rozvaděče, ale zase vylezly a nic po sobě nezanechaly - nic nebylo vidět, až pořádnej měřák ukázal chybu přímo v keystonu a tu malinkou díru za rezervama kabelů jsem taky málem nenašel.
1 x
občas je dobrý spustit kabelovej test na portu. Funguje to docela slušně. Už se tak našlo ve zdech několik problémů. Standardní měřák ukáže jenom vodivost, kolikrát stačí blbě zlomit kabel a už nejede ale měřák říká ok.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Kabelovy test na interface bylo to prvni co jsem udelal a dnes jsem to pro jistotu zmeril testerem na kabely. Kabel je vedeny u stropu v liste a jelikoz je to schovane v podhledu, tak jsou v kazdem rohu udelane jednoduche smycky a cca 15cm. Je to jednoducha prevence proti preruseni kabelu pravouhlym zlomeni. Co se jeste technici od providera bavili, ze je mozna prepnuty port u switche na 100M. Ale jestli to tak bylo nebo ne nevim, dalsi info od nich jsem uz nedostal, ale najednou to jede. Samozrejme, ze toto vedeni kabelu se tyka jen u me doma, jak to ma na chodbe ke switchi nevim, akorat jsem si vsimnul, ze jsou vsechny kabely stahnute do husiho krku v sachte. Zkousel jsem (a to jsem zde nenapsal) rychlost notebookem pres kratky kabel, zapojeny do zasuvky, kterou mam hned u vystupu ze zdi z chodby(bydlim v panelaku) a ten mi take ukazal jen 100M. To jen pro vysvetleni situace.
0 x
perec píše:Kabelovy test na interface bylo to prvni co jsem udelal a dnes jsem to pro jistotu zmeril testerem na kabely. Kabel je vedeny u stropu v liste a jelikoz je to schovane v podhledu, tak jsou v kazdem rohu udelane jednoduche smycky a cca 15cm. Je to jednoducha prevence proti preruseni kabelu pravouhlym zlomeni. Co se jeste technici od providera bavili, ze je mozna prepnuty port u switche na 100M. Ale jestli to tak bylo nebo ne nevim, dalsi info od nich jsem uz nedostal, ale najednou to jede. Samozrejme, ze toto vedeni kabelu se tyka jen u me doma, jak to ma na chodbe ke switchi nevim, akorat jsem si vsimnul, ze jsou vsechny kabely stahnute do husiho krku v sachte. Zkousel jsem (a to jsem zde nenapsal) rychlost notebookem pres kratky kabel, zapojeny do zasuvky, kterou mam hned u vystupu ze zdi z chodby(bydlim v panelaku) a ten mi take ukazal jen 100M. To jen pro vysvetleni situace.
Tak to je pak hned jasné na čí straně byl problém
0 x