❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

pokles rychlosti

Návody a problémy s konfigurací.
KoZLiCeK

Re: pokles rychlosti

Příspěvekod KoZLiCeK » 5 years ago

ProKiller píše:Pozapinal som FC vsade a ziadna zmena! Nechapem tomu. Ked pozeram na ethernet v mk tak ja tam mam vsade 0, ci uz je to error alebo pause, vsade su 0, tak kde bude pes zakopany? Ked treba poslem screen napiste mi ze co mam poslat. Snad na to prideme ze co s tym.
Este k tomu LHG5 XL, je to v bridge mode, netreba tam daco zmenit?

Pred LHG je to OK? Pokud ano tak LHG stoji za.... a vymenil bych ho.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 5 years ago

hmm, jo, celej můj článek byl k ho*nu. V LHG žádný dropy vidět nebudou, on nebude nic zahazovat. Zahazovat by měl ubnt switch.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

pgb

Příspěvekod pgb » 5 years ago

ten článek byl naopak super ..... pokud člověk vládne základní inteligencí tak pochopil hodně :thumbsup:
1 x

ProKiller

Příspěvekod ProKiller » 5 years ago

hapi píše:hmm, jo, celej můj článek byl k ho*nu. V LHG žádný dropy vidět nebudou, on nebude nic zahazovat. Zahazovat by měl ubnt switch.

Clanok bol praveze super a vela som sa dozvedel. To je mozne ze to zahadzuje ubnt switch ale tam to neukazuje. Problem ale je ze som nastavil FC ako si pisal a ono to stale nejde, nejake dalsie napady?

KoZLiCeK píše:Pred LHG je to OK? Pokud ano tak LHG stoji za.... a vymenil bych ho.

Z RB3011 po LHG5 XL ide 92Mb/s
z LHG5 XL na LHG5 ide 120Mb/s
ale z RB3011 na LHG5 ide len slabych 50Mb/s pritom opacny smer ide 92Mb/s a ja neviem z akeho dovodu.
Pozri obrazok
Naposledy upravil(a) ProKiller dne 03 Oct 2019 08:56, celkem upraveno 1 x.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 5 years ago

no to je právě jak jsem psal že to nemusí chodit, je možné že je to rozbité i na tom fdd rádiu, nevím
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

KoZLiCeK

Příspěvekod KoZLiCeK » 5 years ago

ProKiller píše:
hapi píše:hmm, jo, celej můj článek byl k ho*nu. V LHG žádný dropy vidět nebudou, on nebude nic zahazovat. Zahazovat by měl ubnt switch.

Clanok bol praveze super a vela som sa dozvedel. To je mozne ze to zahadzuje ubnt switch ale tam to neukazuje. Problem ale je ze som nastavil FC ako si pisal a ono to stale nejde, nejake dalsie napady?

KoZLiCeK píše:Pred LHG je to OK? Pokud ano tak LHG stoji za.... a vymenil bych ho.

ale z RB3011 na LHG5 ide len slabych 50Mb/s pritom opacny smer ide 92Mb/s a ja neviem z akeho dovodu.
Pozri obrazok

Takze je to ok (odpojil si kabel vedouci ze switche do LHG a pripojil ho k NTB a rychlost je v poradku) .Problem tim padem je v LHG.(bud si nerozumi ze switchem nebo je vadny)
0 x

hapi

na LHG přece rychlost dorazí. Já bych se zaměřil na wifi část. Jaký CCQ tam je v zátěži?
0 x

okoun

KoZLiCeK píše:
ProKiller píše:

Pozri obrazok

Takze je to ok (odpojil si kabel vedouci ze switche do LHG a pripojil ho k NTB a rychlost je v poradku) .Problem tim padem je v LHG.(bud si nerozumi ze switchem nebo je vadny)

dej tam to ubnt powerbeam ac ISO a je pokoj, ty mikrotik ptp stojí za velké hov.....
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Matess

Příspěvekod Matess » 5 years ago

já bych ti chtěl hapi poděkovat za pěkný článek. Něco nového mi to řeklo (nevěděl jsem že to zůstává na L1, ale je to vlastně logické... pause rámce si pošle každý sám ikdyž je toho za sebou několik). Nicméně dostalo se to do stejného výsledku. Řešil jsem tohle sám a vzdal jsem to. Jakmile mám více mikrotikových spojů za sebou chová se to stejně jako autorovi. S ubnt AC spoji tyto problémy máme v mnohem menší míře, ale když je těch skoků hodně chová se to divně. Dělal jsem kdysi nějaký pokus a zjistil jsem 2 zajímavé věci.

1. když se mikrotikový spoj nakonfiguruje do WDS jede to někdy lépe (jakoby wds nějak ovlivnilo chování bufferu).
2. když se přes celou trasu udělá tunel, jede to lépe.
1 x

hapi

hmm, pokud máš na ptp spojích ccq pod 95-97% tak to opravdu blbne. Spoje prostě museji makat jinak prostě nemůžeš atakovat největší rychlosti a ještě k tomu několik spojů za sebou. To je prostě smrt a to i na powerbeam ac iso pokud to není na top kvalitě spojení. Jenomže tady taky porovnáváme LHG za 1k a powerbeam ac iso za 3k5. Postav to samí v MK za 3k5 a popovídáme si o kvalitě spoje. Bohužel pro to budeš muset koupit novou jirous parabolu s boxem a RB911ac k tomu. Je teda fakt že cena je ejště větší ale pak to převálcuje i toho PowerBeama. LHG není anténově dobrý zařízení a pokud je tam nějaký rušení tak bude trpět.

Jenomže to tak nějak nevysvětluje proč samotnej spoj LHG běží 120Mbit a v serii sotva polovinu. Kolika spojeními je to TCP měřený? Teoreticky by si to měl vytahnout pouze na jedno. Pokud jedno bude nízký a kolísat tak je to špatný.
0 x

Matess

Příspěvekod Matess » 5 years ago

no nevím jak dnešní 911ac ale ty první co jsem testoval neuměly nastavit výkon pod 6dBm, takže jsem je nepoužíval. Spoje aktuálně v 5G děláme jen na iso 400 ac, případne jirous s rocket prism. Krátké skoky na litebeamech...

I ten litebeam mi jede lépe jak 911HnD s JRC a to někdy reálně až 4x rychleji. Vím že to srovnání asi není úplně fér... 911 má něco naběháno a není AC...
0 x

okoun

vůbec bych nehledal problém v lhg jako takovém ale v mikrotiku a blbé podboře wifi na rozdíl od ubnt, dej si tam dynadish a zjistíš že se ti to zlepší tak o 15Mb, rozhodně ne o tolik jako s UBNT
první důležitej problém u mikrotiku s nv2 je to že nv2 drží rate nahoře a ccq je potom mizerné což je špatně, ubnt to má přesně opačně.
obecně ale platí že pokud chcete mít solidní rychlosti pro koncáky tak cesta na AP musí být na plně duplexní trase a ne WIFI.
0 x

CrazyApe

Příspěvekod CrazyApe » 5 years ago

pgb píše:ten článek byl naopak super ..... pokud člověk vládne základní inteligencí tak pochopil hodně :thumbsup:

Ano, po dlouhé době jsem četl od hapihi něco co není arogantní a podělil se o své skvěle znalosti problematiky. Radosti bych mu skoro poslal pusu. :grin:😂
0 x

CrazyApe

Příspěvekod CrazyApe » 5 years ago

okoun píše:vůbec bych nehledal problém v lhg jako takovém ale v mikrotiku a blbé podboře wifi na rozdíl od ubnt, dej si tam dynadish a zjistíš že se ti to zlepší tak o 15Mb, rozhodně ne o tolik jako s UBNT
první důležitej problém u mikrotiku s nv2 je to že nv2 drží rate nahoře a ccq je potom mizerné což je špatně, ubnt to má přesně opačně.
obecně ale platí že pokud chcete mít solidní rychlosti pro koncáky tak cesta na AP musí být na plně duplexní trase a ne WIFI.

Ja jsem nedávno testoval 2x ptp za sebou od MK, kdy jsem si manuálně nastavil data rate max tak, aby bylo CCQ 100% cela trasa. Všechny 3 ethernety gigo a před tím už jen Racom ray a 3001x Laboroval sem s NV2 tdma nastavením i s 802.11. První spoj 60Mbps tcp, druhy spoj 60Mbps tcp a stejně jsem na konci nikdy nenameril 60Mbps :) u UBNt to není jiné. Chová se to téměř totožně. Možná tak 10-15% navrch proto MK ale tvrdit ze nějaké iso mu to vyřeší je blbost. Jednalo se o 4x jrc extreme a 922. Anteny na prostředním bude téměř zády k sobě na stozare asi 1,5m od sebe. Chtít proste skakat petkama někam je už nesmysl. Maximum je jedna pětka + vysílání na koncaka jinak to nemá smysl pokud prodavas víc jak 20Mbps tarify... zkratka to nikdy nenameris...
0 x

okoun

tak ono to také záleží jaké tam máš signály a tak, jako pokud máš na mikrotiku plnej rate a okolo 100% ccq tak je to tak jak píšeš, je tady prostě jen problém že mikrotik si neporadí s nepřízní na kvalitě signálu.
skákat někam pětkama není nesmysl, protože když tam máš dát profi rádio třeba pro 8 zákazníků tak je to finanční nesmysl :) to si může dovolit tak leda nějaký spolek co neví jak utratit peníze :D
0 x