❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Konfigurace 2x Sextant G PTP Bridge

Návody a problémy s konfigurací.
woofe

Konfigurace 2x Sextant G PTP Bridge

Příspěvekod woofe » 5 years ago

Zdravím, potřeboval bych poradit s konfigurací dvou sextantů G v režimu PTP Bridge. Když nastavím v quick set na jednom PTP Bridge AP, v IP static a zadám IP nebo automatic IP. Nemohu se potom k zařízení připojit přes winbox, ani zařízení není v seznamu neighbors. Jedná se mi o to, nastavit jeden sextant jako PTP Bridge AP a druhý PTP Bridge CPE a připojit se na internetovou linku vzdálenou 600m, s tím že budu moct obě zařízení konfigurovat, či sledovat provoz přes winbox případně webfig ale to se mi zatím nedaří. Most se mi podaří nakonfigurovat, linka chodí ale obě zařízení se už semnou nebaví a nevím, jestli je to vůbec možné. S mikrotikem nemám moc zkušeností.
Děkuji za pomoc nebo případné nasměrování.
0 x

mirek.k

Příspěvekod mirek.k » 5 years ago

Pravděpodobně tomu brání default pravidla ve firewallu.
IP > Firewall > Filter
0 x

CrazyApe

Příspěvekod CrazyApe » 5 years ago

Pokud tomu nerozumis doporucoval bych to vubec sam nenastavovat. Až se ti zarizeni naladi na 5180 a naměří tě ČTU tak nebudeš rád.

Jinak tedy ve zkratce:
smazat defconf na obou jednotkach
vytvorit bridge
pridat eth+wlan do bridge
nastavit heslo do MK
na wlan nastavit
mod bridge
sirka kanalu

ssid
kanál
protocol idealne nv2
pak nastavit v nv2 sifrovani + heslo + NV2 tdma na auto
na klientovi to same ale mód station bridge
scan list 5470-5725

obe anteny zregulovat tx power dle max EIRP
pokud ti to takdle nestaci a jsou veci nad kteryma musis premyslet dej nekomu(kdo tomu rozumi) litr at ti to udela usetris si spoustu starosti
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 5 years ago

CrazyApe píše:usetris si spoustu starosti

A problémů...
0 x

woofe

V pořádku, ČTU má moje QTH protože jsem před 10lety složil na tamním úřadě zkoušku odborné způsobilosti a získal průkaz HAREC třídy A a mám oprávnění pro provozování vysílacích zařízení dle platných povolovacích podmínek. Tedy mám dostatečný přehled o provozu na pásmech od 30kHz až do stovek GHz. Je v mém zájmu dodržovat povolovací podmínky ČTU a musím mít přístupná všechna vysílací zařízení pro kontrolu orgánem ČTU, jejich evidenci, normované konektory, provozní deníky atd. Tolik k připomínce že si nemohu vysílat kde chci, jakýmkoliv výkonem případně nepovolenou šířkou pásma a dodržovat doporučení CEPT. A zkratka EIRP je mi dobře známa.

Vrátím se k nastevní sextantů, zaregistroval jsem, že při použití funkce quick set dojde k umrtvení RouterOS ze strany komunikace s winboxem. Nepoužil jsem tedy funkci quick set a prošel nastavení "ručne". PTP bridge chodí a winbox se přes MAC připojí. Poslední věc, která mě irituje že se winboxem připojím do zařízení jen za strany eth1. Je možné se dostat winboxem do obou zařízení ze strany station bridge? Nerad bych běhal ke známému na PC jen proto že chci něco pozměnit na bridge zařízení na jeho straně. S RoutesOS se teprve seznamuji tak se omlouvám za hloupé dotazy.

Nejsem BFU, tak že nepotřebuji polopatický návod. Stačí nakopnutí kde hledat zakopaného psa. ;). Díky všem za reakce.
0 x

mirek.k

woofe píše:V pořádku, ČTU má moje QTH protože jsem před 10lety složil na tamním úřadě zkoušku odborné způsobilosti a získal průkaz HAREC třídy A a mám oprávnění pro provozování vysílacích zařízení dle platných povolovacích podmínek. Tedy mám dostatečný přehled o provozu na pásmech od 30kHz až do stovek GHz. Je v mém zájmu dodržovat povolovací podmínky ČTU a musím mít přístupná všechna vysílací zařízení pro kontrolu orgánem ČTU, jejich evidenci, normované konektory, provozní deníky atd. Tolik k připomínce že si nemohu vysílat kde chci, jakýmkoliv výkonem případně nepovolenou šířkou pásma a dodržovat doporučení CEPT. A zkratka EIRP je mi dobře známa.

Vrátím se k nastevní sextantů, zaregistroval jsem, že při použití funkce quick set dojde k umrtvení RouterOS ze strany komunikace s winboxem. Nepoužil jsem tedy funkci quick set a prošel nastavení "ručne". PTP bridge chodí a winbox se přes MAC připojí. Poslední věc, která mě irituje že se winboxem připojím do zařízení jen za strany eth1. Je možné se dostat winboxem do obou zařízení ze strany station bridge? Nerad bych běhal ke známému na PC jen proto že chci něco pozměnit na bridge zařízení na jeho straně. S RoutesOS se teprve seznamuji tak se omlouvám za hloupé dotazy.

Nejsem BFU, tak že nepotřebuji polopatický návod. Stačí nakopnutí kde hledat zakopaného psa. ;). Díky všem za reakce.

Tak zpět k příspěvku 2.
Zkontroluj Firewall.
0 x

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 5 years ago

Jsi BFU. Komunikace je zablokována nastavením quick set pro wisp mod, přesně jak popisuje příspěvek 2.
Je potřeba smazat pravidla v firewall/filter s action drop v chain forward a přidat pravidlo hned na začátek do chain=input protocol=tcp port=22,8291 action=accept. Pak to pojede.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

woofe

Děkuji, upravil jsem firewall a vše chodí. Jen ještě jedna otázka, jaká je reálná propustnost této linky? Bandwidth test mi jede na max 130Mbps.
0 x

mirek.k

woofe píše:Děkuji, upravil jsem firewall a vše chodí. Jen ještě jedna otázka, jaká je reálná propustnost této linky? Bandwidth test mi jede na max 130Mbps.

Pokud nám nesdělíš nastavení bezdrátové části, potřebujeme alespoň křišťálovou kouli a černého kocoura.
0 x

woofe

A tak spíš mi šlo o praktickou zkušenost z terénu. Nastavení bezdrátu je jak napsal @CrazyApe v protokolu nv2. Je mi jasný že na stole nemohu dosahovat maximální rychlosti, břebuzení přijímačů, spletry na kanálech odrazy atd. Jen jsem chtěl vědět od někoho kdo stím pracoval, jestli v rozumných podmínkách mimo město a na přimou viditelnost, je schopno toto zařízení pracovat v deklarované propustnosti 300Mbps.
0 x

janskyt

Příspěvekod janskyt » 5 years ago

woofe píše:Děkuji, upravil jsem firewall a vše chodí. Jen ještě jedna otázka, jaká je reálná propustnost této linky? Bandwidth test mi jede na max 130Mbps.

Pokud to provozuješ ve 20MHz v N (Sextant umí nejvýše 2x2 MIMO 802.11n), tak cca 70-80Mbit half-duplex reálného provozu. Ve 40MHz (nastavení 20/40MHz Ce nebo eC ; pozor kam poleze ten rozšiřující kanál) reálně tak 115-125Mbit half-duplex. Nejvíc to samozřejmě závisí na síle signálu a úrovni rušení.
0 x
PilsFree oblast Plzeň-sever ... tady zatím stále ještě gigabit až domů nemáme:-)

janskyt

Příspěvekod janskyt » 5 years ago

woofe píše:A tak spíš mi šlo o praktickou zkušenost z terénu. Nastavení bezdrátu je jak napsal @CrazyApe v protokolu nv2. Je mi jasný že na stole nemohu dosahovat maximální rychlosti, břebuzení přijímačů, spletry na kanálech odrazy atd. Jen jsem chtěl vědět od někoho kdo stím pracoval, jestli v rozumných podmínkách mimo město a na přimou viditelnost, je schopno toto zařízení pracovat v deklarované propustnosti 300Mbps.

U "wifin" se vždy uvádí linková rychlost (54Mbit, 130Mbit, 300Mbit, 433Mbit, 866Mbit, ...). Reálná je vždycky zhruba poloviční, záleží na optimalizaci přenosu a celkově parametrech trasy, viz výše. Na PtP spoj bych osobně NV2 nepoužil ... využití TDMA na PtP mi moc nedává smysl. Byť v některých případech to může smysl dávat - NV2 některým typům rušení odolává velmi dobře, jiným zase velmi špatně. Ale to už bychom to museli řešit fakt konkrétně nebo potřebujeme toho kocoura a kouli. :-)
0 x
PilsFree oblast Plzeň-sever ... tady zatím stále ještě gigabit až domů nemáme:-)

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 5 years ago

V nezarušeném prostředí dává sextant na ptp 80Mbit v 20MHz kanálu a cca 150Mbit v 40MHz kanálu s nastaveným nstreme best-fit a frame-size=3200. Podmínka jsou signály do -55dBm a firmware 6.45.x.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

woofe

Děkuji za použitelné informace, to jsem potřeboval vědět. ;)
0 x