Zdravím,
pořídil jsem si teď nový RB433, ale mám teď celkem potíže s jeho konfigurací. Poradíte mi?
Na všech lokálních portech ether1-3 bych potřeboval místní síť. Na ether1 jsem hodil IP adresu 192.168.1.129/24 - což by měla být IP adresa gateway, kterou mám nastavenu v kompu. Na wifi CM9 jsem nastavil 192.168.11.129/24, což je IP dalšího routeru, na kterém mi běží AP, které je spojeno s dalším routerem, který udržuje spojení s ap poskytovatele. Wifi pracuje jako station na 2,4ghz a je v pořádku připojena. Zatím to testuji takto, ve výsledku bych to chtěl všechno integrovat do RB.
Jde mi o to, jak je mám spojit, protože mě to zatím na net nepustí. Už jsem zkoušel nastavit v IP > Firewal , zalozka NAT:
Chain: srcnat ;
src address : 192.168.1.129/24;
zalozka "Action" , src-nat ,
To Address: 192.168.11.129 a
To Ports: 0-65535 .
IP > DNS > Static > Settings mam nastaveny primarni DNS server a zasktnuto "Allow remote requests, ale stejně mi to nefunguje.
Kde dělám chybu?
Děkuju moc
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Základní zprovoznění RouterBoardu RB433
Ahoj. Pravidlo by melo vypadat takto. V Action si to zmen na masquerade a nastav out interface na wlan.
chain=srcnat
out-interface=ether3-WAN2
src-address=192.168.0.0/24
action=masquerade
+ mas nastavenou Gateway?
Pokud chces mit ether 1 - 3 mit jako switch, musis je pridat do bridge. V menu dat bridge a das "+" a ok, vedle v zalozce port pridat port 1 az 3 do teto bridge.
Zkus si v Mikrotiku dat tools / ping a zkus pingnout na to AP na ktere jsi pripojeny.
chain=srcnat
action=masquerade
+ mas nastavenou Gateway?
Pokud chces mit ether 1 - 3 mit jako switch, musis je pridat do bridge. V menu dat bridge a das "+" a ok, vedle v zalozce port pridat port 1 az 3 do teto bridge.
Zkus si v Mikrotiku dat tools / ping a zkus pingnout na to AP na ktere jsi pripojeny.
0 x
Ahoj,
gateway nastavenu nemám, kde?
proc jsi dal do src-address 192.168.0.0/24, když mám sítě 1 a 11?
v out interface tuhle volbu nemam "ether3-wan2" jen ether1 - 3 a wlan.
ping zatím nejede.
gateway nastavenu nemám, kde?
proc jsi dal do src-address 192.168.0.0/24, když mám sítě 1 a 11?
v out interface tuhle volbu nemam "ether3-wan2" jen ether1 - 3 a wlan.
ping zatím nejede.
0 x
..:: DobraSit.cz ::..
To jsem daval jako priklad.
chain=srcnat
out-interface=wlan1
src-address=192.168.1.0/24
action=masquerade
Ty mas na CM9 kterou mas jako klient ktery je pripojeny na AP mas nastavenou stejnou IP jako na AP?
V IP / Router dej "+" a zadej:
Destination: 0.0.0.0/0
Gateway: IP adresa brany na kterou budou smerovat spojeni mimo sit
chain=srcnat
out-interface=wlan1
src-address=192.168.1.0/24
action=masquerade
Ty mas na CM9 kterou mas jako klient ktery je pripojeny na AP mas nastavenou stejnou IP jako na AP?
V IP / Router dej "+" a zadej:
Destination: 0.0.0.0/0
Gateway: IP adresa brany na kterou budou smerovat spojeni mimo sit
0 x
Díky, už to šlape 
No, měl jsem a stydím se za sebe. To bylo asi nějaký pomatení smyslů
nebo nevím.
Ještě dotaz k CM9 - všude se uvádí, že umí WEP 64 a 128, ale v nastavení je pouze WEP40 a 104 - znamená to to samé?

No, měl jsem a stydím se za sebe. To bylo asi nějaký pomatení smyslů

Ještě dotaz k CM9 - všude se uvádí, že umí WEP 64 a 128, ale v nastavení je pouze WEP40 a 104 - znamená to to samé?
0 x
Petr S. píše:Ještě dotaz k CM9 - všude se uvádí, že umí WEP 64 a 128, ale v nastavení je pouze WEP40 a 104 - znamená to to samé?
Presne tak,
WEP 64 = WEP40
WEP 128 = WEP104.
0 x
Jen tak ze zvedavosti, V cem ale maji cisla 40 a 64 spojitost?
Jeste se chci zeptat, da se u RB nejak zazalohovat aktualni nastaveni do souboru a ten pak ulozit do kompu?
Jinak moc díky za pomoc, už mi to jede všechno
Jeste se chci zeptat, da se u RB nejak zazalohovat aktualni nastaveni do souboru a ten pak ulozit do kompu?
Jinak moc díky za pomoc, už mi to jede všechno

0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Petr S. píše:Jen tak ze zvedavosti, V cem ale maji cisla 40 a 64 spojitost?
Třeba v tom, že 40-bitů(5bytů, tedy 5 znaků) je Váš klíč a k němu je přidán 28-bitový inicializační vektor a dohromady tvoří 64-bitovou RC-4 šifru?
0 x
Vždyť je to tak jednoduché…stačilo se zamyslet, špetku toho RTFM et voilà!