❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Propojení dvou sítí

Návody a problémy s konfigurací.
rsaf

Re: Propojení dvou sítí

Příspěvekod rsaf » 7 years ago

No tak maškarádu máš jen pro 192.168.155.0/24, musíš určitě přidat ještě pro 10.100.... Podle mě by ale traceroute měl teď končit na 192.168.155.1, pokud to tedy nezařízne firewall nebo pokud tam ještě nechybí nějaká routa někde.
A udělej tu samostatnou VPNku pro propoj a samostatnou pro klienty. Podle stejného rozsahu je ta VPNka asi v bridge s LAN a to je úplně prasečina přes tohle ještě mít nějaké routy...
0 x

rubaspavel

Příspěvekod rubaspavel » 7 years ago

Tak jsem provedl přidání maškarády a nic. Udělal jsem ještě restart obou routerů a najednou se to rozběhlo. Teď to již reaguje, když jí zakážu cesta končí na 192.168.155.1. Nevím co by se tam kouslo. Je pravda, že v posledních dnech jsem konfiguraci měnil hodně.
Samostatný VPN propoj bude samozřejmostí, teď jsem to měl z důvodu jednoduchosti prasácký. Mám použít taky OpenVPN? Stejné certifikáty? Jak pak nastavit volbu brigde rozhraní, která se dá nastavit jen v profilu serveru? To vypadá jako kdyby jeden server mohl mít pouze jeden bridge.
0 x

rsaf

Příspěvekod rsaf » 7 years ago

Nejspíše to nefungovalo kvůli existujícím záznamům v route cache nebo conntrack tabulce (v conntracku byl záznam, takže se to podle něj natovalo na pravém routeru a náseldně podle policy routy poslalo doleva...)

Druh VPN záleží na tom, jestli máš na obou stranách veřejné adresy. Klidně EoIP nebo ipsec
0 x

rubaspavel

Příspěvekod rubaspavel » 7 years ago

Zatím mám na obou stranách VIP, ale ze strany klienta časem zmizí. Co jsem tak pochopil, tak EoIP i ipsec potřebují oboustranně VIP. Zkoušel jsem EoIP nastavit, avšak bez úspěchu. Nevím proč se to nechce spojit.

Kód: Vybrat vše

interface eoip print
Flags: X - disabled, R - running 
0    name="vpn_link" mtu=1500 actual-mtu=1500 l2mtu=65535 mac-address=02:0F:6E:98:27:28 arp=enabled arp-timeout=auto loop-protect=default loop-protect-status=off loop-protect-send-interval=5s loop-protect-disable-time=5m local-address=0.0.0.0 remote-address=vip_protistrany tunnel-id=5 keepalive=10s,10 dscp=inherit clamp-tcp-mss=yes dont-fragment=no allow-fast-path=yes

Obě strany jsou nastavené identicky, ve firewallu jsem povolil na input protokol GRE. Zkoušel jsem i FW úplně odstavit povolením všeho a výsledek stejný. Co mám špatně nastaveno?
0 x