❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Propojení mezi dvěma bridgi UniFi a Mikrotik

Návody a problémy s konfigurací.
XerXesCZ

Propojení mezi dvěma bridgi UniFi a Mikrotik

Příspěvekod XerXesCZ » 7 years ago

Zdravím, měl bych jeden dotaz:

Mám MT RB1100, prvních pět portů eth1-5 mám v jednom bridgi, na kterém je sít 192.168.1.*, druhých pět portů eth6-10 mám v druhém bridgi, kde je síť 192.168.0.* a k tomu DHCP. Mám to tak udělané abych nějak fyzicky oddělil síť hostů penzionu (první bridge) a síť provozu a recepce (druhý bridge). No a na tom prvním bridgi mám připojených několik AP od UBNT, ty si normálně vezmou adresu z DHCP a vše funguje normálně.

Problém nastává, když chci přes UniFi controller který je nainstalovaný na provozním počítači - který je připojen právě na druhém bridgi - ty UniFi spravovat, vznikne zásadní problém, on je nevidí. Vím, že mixovat MT a UBNT je chyba, ale UBNT jsem nedělal já a tudíž jsem o nákupu nerozhodoval - už se stalo a musí se s tím vyžít. Řešení je samozřejmě si vždycky vzít notebook a připojit to natvrdo do MT v bridgi1, jenže to mi pak hodí hlášku že jednotky už jsou spravované jiným kontrolérem a musel bych je resetovat a znovu adaptovat, což se mi nechce.

Mám tedy dotaz, jestli někoho nenapadá, jak tuto situaci řešit. Není problém těm UBNT přiřadit statické IP adresy, zatím se tak nestalo protože k tomu nebyl důvod. Je nějaké řešení, jak se ze 192.168.0.* dostat na 192.168.1.* ?

Předem díky za odpovědi.
0 x

MKey3

Příspěvekod MKey3 » 7 years ago

Pokud mají Unifi IP z DHCP serveru Mikrotiku, dá se to řešit DHCP optionem 43. Tím se jim vnutí IP adresa kontroleru, kam se mají hlásit.
Případně se dá přihlásit přes ssh na Unifi a IP adresu kontroleru nastavit tam.
Více: https://help.ubnt.com/hc/en-us/articles/204909754-UniFi-Device-Adoption-Methods-for-Remote-UniFi-Controllers#5
Samozřejmě ve firewallu Mikrotiku musí být povolena komunikace mezi kontrolerem a APčkama.
1 x

Noxus28

Příspěvekod Noxus28 » 7 years ago

používal som to podobne a dá sa aj pomocou DNS záznamu "unifi" na konkrétnu IP controllera ale tak ako popísal kolega
1 x
MTCNA, MTCRE, MTCTCE a furt toho viem málo 🤓