❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spambot v síti

Návody a problémy s konfigurací.
jerza

Spambot v síti

Příspěvekod jerza » 7 years ago

Dobrý den
Potřeboval bych rady zkušených mikrotikářů proto se obracím s dotazem zde.
Jde mi o to že mi v síti něco spamuje a to dost dostavám se s pošťákem ( Exchange 2010 ) na BlackListy. Zkusil jsem už mnoho a mnoho věcí ale stále stejný problém.
Na přívodu je mikrotik na něm veřejka a routuje do lokální sítě, DHCP rozdává server kde je i nainstalovaný pošťák. Potřeboval bych zjistit který PC v síti mi dělá tento problém.
Všechny PC cca 15 jsem zkontroloval Esetem na serveru je ESET Mail Security a vše je čisté. Koukal jsem do front na Exchange a tam ty emaily nejsou, tak předpokládám že bude někde na PC virtuální SMTP, které bohužel nemohu dohledat. Na Spamhausu kde jsem dostal BAN mi napsali že to rozesílá na nějakých vysokých portech 40 000 atd...
Chtěl bych se zeptat zda to nějak na MK dokážu nějak najít a popřípadě jak? Na MK je základní firewall, který do teď pracoval dobře. Popřípadě jak odchytat na WAN komunikaci SMTP. Jak jsem už psal prosím nekamenujte mě odzkoušel jsem už mraky věcí ale bez výsledku a už jsem zoufalej :-( Děkuji za každou radu.
0 x

mirek.k

Příspěvekod mirek.k » 7 years ago

Tools torch port 25.
0 x

rsaf

Příspěvekod rsaf » 7 years ago

Zablokovat komunikaci ven na port 25 (mimo ten Exchange), případně provoz tohoto pravidla LOGovat... Myslím si, že blokace odchozí 25 je již pár desítek let v podstatě standard.
0 x

jerza

Příspěvekod jerza » 7 years ago

OK zkusím děkuji
0 x

suk

Příspěvekod suk » 7 years ago

Přesně tohle s Whalebone umíme řešit. Pokud se správně nastaví vzhledem k NAT, tak dohlédneme na konkrétní lokální adresy a identifikujeme zdroj a hlavně rovnou tyhle aktivity dokážeme i blokovat. Máme od zákazníků ověřeno, že se po nasazení Whalebone do sítě snižuje zařazování na blacklisty i objem abuse mailů. Současně

Tohle v pohodě podchytíte i v rámci trialu. Klidně se ozvěte, rád proberu možnosti.

A můžete se i nezávazně stavit na některém z našich workshopů, kde přesně tyhle věci řešíme, více na https://whalebone.io/predstaveni
Naposledy upravil(a) suk dne 20 Feb 2020 06:56, celkem upraveno 1 x.
0 x

mrazek609

Příspěvekod mrazek609 » 7 years ago

Zkuste nasadit tohle pravidlo na MikroTik.

Kód: Vybrat vše

/ip firewall filter
add chain=forward protocol=tcp dst-port=25 src-address-list=spammer action=drop comment="BLOCK SPAMMERS OR INFECTED USERS"
add chain=forward protocol=tcp dst-port=25 connection-limit=30,32 limit=50,5 action=add-src-to-address-list address-list=spammer address-list-timeout=1d comment="Detect and add-list SMTP virus or spammers"

https://wiki.mikrotik.com/wiki/How_to_a ... MTP_output
0 x

rsaf

Příspěvekod rsaf » 7 years ago

suk píše:Přesně tohle s Whalebone umíme řešit. Pokud se správně nastaví vzhledem k NAT, tak dohlédneme na konkrétní lokální adresy a identifikujeme zdroj a hlavně rovnou tyhle aktivity dokážeme i blokovat. Máme od zákazníků ověřeno, že se po nasazení Whalebone do sítě snižuje zařazování na blacklisty i objem abuse mailů. Současně

Tohle v pohodě podchytíte i v rámci trialu. Klidně se ozvěte, rád proberu možnosti: petr.soukenik@whalebone.io, 777 002 674.

A můžete se i nezávazně stavit na některém z našich workshopů, kde přesně tyhle věci řešíme, více na https://whalebone.io/predstaveni

Vysvětlete, prosím, podrobněji a technicky, jak zabráníte zavirovanému PC v síti posílat maily, příp. ho automaticky detekovat a zablokovat.
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 7 years ago

Odchozí provoz na port TCP 25 (SMTP), případně jiné pošty, povolit pouze z jedné nebo několika málo IP patřících např. poštovnímu serveru (pokud něco takového máte), na kterém už si to budete ověřovat.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

suk

Příspěvekod suk » 7 years ago

rsaf píše:
suk píše:Přesně tohle s Whalebone umíme řešit. Pokud se správně nastaví vzhledem k NAT, tak dohlédneme na konkrétní lokální adresy a identifikujeme zdroj a hlavně rovnou tyhle aktivity dokážeme i blokovat. Máme od zákazníků ověřeno, že se po nasazení Whalebone do sítě snižuje zařazování na blacklisty i objem abuse mailů. Současně

Tohle v pohodě podchytíte i v rámci trialu. Klidně se ozvěte, rád proberu možnosti.

Vysvětlete, prosím, podrobněji a technicky, jak zabráníte zavirovanému PC v síti posílat maily, příp. ho automaticky detekovat a zablokovat.

1. V první řadě zabráníme tomu, aby se vůbec něco podobného začalo dít. Přes 90 % malware využívá DNS překlad. Blokujeme komunikaci s řídícími centry, které řeknou, že se nějaké maily mají začít rozesílat a kam.
2. Pokud se rozesílají maily tak, jak je popsáno výše, je potřeba MX a rozesílání se navíc děje podle určitých vzorců (např. konkrétní časy). I to je věc, kterou řešíme. MX anomálie detekujeme pomocí automatizovaného alertingu, a pracujeme i na funkci pro blokaci.
0 x