❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nastavení MikroTIka 2.9.6 v režimu klient

Návody a problémy s konfigurací.
skrebon
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: je to mozne

Příspěvekod skrebon » 19 years ago

rrob píše:mno a pouzil bys dve hw ap propojene kabelem? tak to je sebevrazedne reseni stale padajici a problemove ... takhle je to vsechno v jednom hw a da se to napajet po eth. a hlavne
verim tomuhle linuxu ze dokaze rozumne rozprostrit zatez. protoze muj linksys wrt54gs s dd-wrt firmware sice dokaze jakztakz korigovat lidi pripojene na nej pres wifi ... ale ma vrozenou chybu, jakmile zacne stahovat klient ktery je k nemu pripojeny pres ethernet tak odesle vsechny wifery do faku a ti se plazi malou rychlosti za nim, tomu sem chtel predejit a verim ze mk tohle dokaze zvladnout bez problemu. v podstate nechci nikoho omezovat, jen chci aby meli vsichni stejnou rychlost.

ale k me otazce ... myslim si to tedy spravne ze nelze vytvorit bridge dvou wifi ... primo /interfaces birdge .... jakoze nemyslim obrazne bridge jako propojeni ale bridge jako prikaz ???

Spoliehat sa na ferove rozdelenie Mikrotikom je dost desive:( Akekolvek zariadenie, ak niekto zaradi do svojeho repertuaru bordeloidny softver kazza(ci ako sa to pise) a podobne softiky, je po ferovosti. Poctom spojeni sa urcuje priorita :-P By som tam dal aspon zakladny shaping "PCQ" na celu masku podsiete. Da par minut nastavit to a potom uz to je daleko za hranicami moznosti akehokolvek HW AP.
0 x

rrob

Příspěvekod rrob » 19 years ago

jali píše:urcite bych nepouzil LinkSys, nemam s nimi dobre zkusenosti, zejmena v rezimu klient casto tuhnou.

ale jde to ... lepsi nez dratem do oka ... za ty prachy jsem totiz nic spolehlivejsiho nenasel, dulezite je ze tam muzes strcit svuj fw a tim vyresis spousty problemu, ale samozrejme je nejlepsi pc s patricnim linuxem.

jali píše:Ac to nezni moc profesionalne doporucuju Ovislink 1120AP s polskym firmwarem, uz je uvolnena zdarma plna verze AP-Pro, ktera umoznuje pomerne solidni rizeni rychlosti

1120 mam jako klienty s aplite, kamos to ma s appro jako hlavni ap, jsem zvedav jak dopadne, oni totiz nekde jedou 100% bez problemu a nekde zahadne klekaji. navic maji vrozeny hw problem ve wifi casti. a protoze je to celkem levny (nejlevnejsi) tchajwansky kramecek tak mam obavy ze jeho cpu to neda pri vetsi zatezi. linksys je robustnejsi a spolehlivejsi.

ale vsechno jsou to plecky ... je to v krabici a je rado ze to dycha ... pc je reseni ... mam na jedne strese amd800mhz s ubuntu a vse jede ok. tenhle routerboard je maly sexy, nema aktivni chlazeni a navic se napaji poe. idealni k nastrceni kamkoliv.

ale furt neznam jednoznacnou odpoved ... lze propojit dve wlan do jednoho bridge at to jede transparentne a jak na to?? pokud ne je resenim eoip tak zhruba jak?
0 x

rrob

skrebon píše:Spoliehat sa na ferove rozdelenie Mikrotikom je dost desive:( Akekolvek zariadenie, ak niekto zaradi do svojeho repertuaru bordeloidny softver kazza(ci ako sa to pise) a podobne softiky, je po ferovosti.

tohle je me prvni setkani s mk ... zvolil jsem ho protoze sliboval ze
routeros.com > Documentation > V2.9 > Bandwidth Control - polozka Equal bandwidth sharing among users

a jak se tam rika dale:
This example shows how to equally share 10Mibps download and 2Mibps upload among active users in the network 192.168.0.0/24. If Host A is downloading 2 Mibps, Host B gets 8 Mibps and vice versa. There might be situations when both hosts want to use maximum bandwidth (10 Mibps), then they will receive 5 Mibps each, the same goes for upload. This setup is also valid for more than 2 users.

takze me nedes ze to nepujde, kdyz se objevi nejaky moooc zly staher tak ho proste omezim.

ale v podstate je ta sit koncipovana tak aby nikdo omezen nebyl a aby v ni nebylo vice nez cca 10-20 lidi. vsechny znam a vybiram si lidi kteri jsou stari a pracuji a v podstate nevi co je dc++

ale i tak to chci mit vyresene

skrebon píše:Poctom spojeni sa urcuje priorita :-P By som tam dal aspon zakladny shaping "PCQ" na celu masku podsiete. Da par minut nastavit to a potom uz to je daleko za hranicami moznosti akehokolvek HW AP.

jo .. jo jo jo.. to mi potom porad .) to se te jeste zeptam az presvedcim mk aby me poslouchalo.
0 x

jali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod jali » 19 years ago

rrob píše:ale jde to ... lepsi nez dratem do oka ... za ty prachy jsem totiz nic spolehlivejsiho nenasel, dulezite je ze tam muzes strcit svuj fw a tim vyresis spousty problemu, ale samozrejme je nejlepsi pc s patricnim linuxem.

Tady musim odporovat, mel jsem LinkSyse na par mistech a od te doby co tam je Ovis nemam problemy. Do te doby jsem neustale chodil ty zarizeni restartovat. Kdyz uz je nejhur, tak se ten ovis resne sam, ale stava se to tak 2x do roka, kdezto LinkSys se na stejnym miste za stejnych podminek kousnul i po tydnu.
Takze jednoznacne LinkSys "za ty prachy" nebrat
0 x
JALI

Nenašli jste zde odpověï ? podívejte se také na http://www.futureshop.sk/forum

rrob

je to otazka osobni zkusenosti ... ja to zazil naopak takze zastavam opacny postoj ... to je ovsem jedno ... oni jsou to totiz stejne vsechno kramy ze stejne tovarny takze ani vyrobce nevi jestli to fungovat bude nebo ne ..

ale? jak to je s tim transparentnim bridfe dvou wifi v jednom mk ... JDE TO NEBO NE?
0 x

jali
Kontaktovat uživatele:

jde za predpokladu ze na strane karty v rezimu klient je jako AP taky mikrotik a vytvori se EoIP tunel
0 x
JALI

rrob

ee myslel jsem to jinak .. nemyslim fyzicky bridge dvou zarizeni ale treba pridani ether1 a wlan1(prave v rezimu klient) do bridge1.
coz uz ted po pokusech a hledani tusim ze nejde. je to tak? a jak tedy na to??
0 x

jali
Kontaktovat uživatele:

Trochu me to uz nebavi ...

jde za predpokladu ze na strane karty v rezimu klient je jako AP taky mikrotik a vytvori se EoIP tunel
vse ostatni jde davat do bridge dle libosti
0 x
JALI

skrebon
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod skrebon » 19 years ago

rrob píše:ee myslel jsem to jinak .. nemyslim fyzicky bridge dvou zarizeni ale treba pridani ether1 a wlan1(prave v rezimu klient) do bridge1.
Nejde. Ja to riesil, dostal som rovnaku odpoved ako ti pisal Jali :-) Tazko sa to chape, ale ma pravdu. ether+wifi karta v mode klient proste priamo v bridge nepojede. Pokial ano, tak ma trafi :P

Patrne chces MT dat zakaznikovi, mas ether a wifi klient ako fyzicke rozhrania a chces z toho urobit plnohodnotny "priesvitny" bridge a to mi opravdu neslo, nakolko nosny iface podla rad z tohto fora by mal byt mimo bridge. Bolo potrebne to zviazat cez eoip, co vylucuje zasa plnohodnotny bridge(myslim...).
0 x

Jardas

Příspěvekod Jardas » 19 years ago

skrebon píše:
rrob píše:ee myslel jsem to jinak .. nemyslim fyzicky bridge dvou zarizeni ale treba pridani ether1 a wlan1(prave v rezimu klient) do bridge1.
Nejde. Ja to riesil, dostal som rovnaku odpoved ako ti pisal Jali :-) Tazko sa to chape, ale ma pravdu. ether+wifi karta v mode klient proste priamo v bridge nepojede. Pokial ano, tak ma trafi :P

Patrne chces MT dat zakaznikovi, mas ether a wifi klient ako fyzicke rozhrania a chces z toho urobit plnohodnotny "priesvitny" bridge a to mi opravdu neslo, nakolko nosny iface podla rad z tohto fora by mal byt mimo bridge. Bolo potrebne to zviazat cez eoip, co vylucuje zasa plnohodnotny bridge(myslim...).

EOIP udělá plnohodnotný bridge. Pokud máš Atheros a Mikrotik na straně klienta, jsou tři řešení -
1.) EoIP (tam musíš mít Mikrotik i na vysílači a navzájem to nastavit)
2.) zaroutovat nový subnet na tom klientském mk
3.) zaNATovat klientský MK
Při routování nebo NATování totiž nepřidáváš wlan do bridge.
0 x

LaCosta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod LaCosta » 19 years ago

Ja len doplnim k tomu StarOS, nechcem ho obhajovat ale stabilitu s atherosom porovnavat s MT je scestne. Madwifi a prop. drivers od atherosu je dost velky rozdiel :) ...
0 x

rrob

vivat, mk je na strese, ty plastove svorky co sem si myslel ze mi je ukradl ten policajt z bytu nahore co si stezoval ze jsme po sobe nevytreli, jsem nasel na tom tmavem miste na te velke nadobe co sem se do ni vzdy malem bouchl. mk krasne sviti modrou ledkou skrz tu dirku co ji vede ethernet a jinak naaadherny klid a utulne sero.

nekolik dni sem to nemohl pripojit jako klienta k memu ap i kdyz mi to doma fungovalo a menil jsem anteny a zvysoval vykon a nic, nakonec kdyz sem zjistil ze lepsi signal nez 2,4 smerova yagi a 32dB sito ma ta 5GHz 10dB omni co je nahore a ze by se i chytla jako klient, doslo mi ze mam prohozene kabely a to sem je xkrat kontroloval, zil jsem ve skalopevnem vyzkousenem presvedceni ze ta horni pcmcia je wlan1, neni.

takze ted uz vse jede, maskaraduje se to a zatim to tak zustane .)

jali píše:Trochu me to uz nebavi ...

a ted uz te jali naprosto ... mezera ... naprosto chapu ...

protoze odpoved je jednoducha
jali píše:jde za predpokladu ze na strane karty v rezimu klient je jako AP taky mikrotik a vytvori se EoIP tunel
vse ostatni jde davat do bridge dle libosti

jen to proste nebylo zcela jednoznacne NE tak jak to myslis ty lamo to nejde ... proste musis pouzit jako ap taky mikrotik a pak je oba proeoiptunelit ....

dikos diko dikos vsem .... ted se jdu vrhat na spravu datoveho toku ..
:arrow:
0 x

jali
Kontaktovat uživatele:

skrebon píše: ether+wifi karta v mode klient proste priamo v bridge nepojede. Pokial ano, tak ma trafi :P

Vim o jednom routeru, kde to proti vsem zakonum uz asi rok spolehlive funguje. Nikdo nevime, jak je to mozne, ale nesaha se na to, tak to snad jeste dlouho fungovat bude.
0 x
JALI

Lukas Vacek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lukas Vacek » 19 years ago

jali píše:
skrebon píše: ether+wifi karta v mode klient proste priamo v bridge nepojede. Pokial ano, tak ma trafi :P

Vim o jednom routeru, kde to proti vsem zakonum uz asi rok spolehlive funguje. Nikdo nevime, jak je to mozne, ale nesaha se na to, tak to snad jeste dlouho fungovat bude.

No jestli máš namysli ten můj tak jsem na to sahnul a to upgradoval z 2.8 na 2.9 a bridge v modu client funguje stále 8) :D
0 x

jali
Kontaktovat uživatele:

Lukas Vacek píše:
jali píše:

No jestli máš namysli ten můj tak jsem na to sahnul a to upgradoval z 2.8 na 2.9 a bridge v modu client funguje stále 8) :D

Jasne presne ten jsem myslel, takze zahada pokracuje
0 x
JALI