❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Mikrotik vs Canon - deformace tiskové úlohy

Návody a problémy s konfigurací.
michnzee

Mikrotik vs Canon - deformace tiskové úlohy

Příspěvekod michnzee » 7 years ago

Ahoj, po upgradu dvou RB3011 (které jsou vzájemně propojeny) na verzi 6.42 se mi stalo něco podivného a chtěl bych se zeptat, jestli s tím nemá někdo zkušenost.

Síť je složena z dvou RB3011, které jsou vzájemně propojeny v rámci budovy (jedná se o dvě kanceláře, které nejsou úplně vedle sebe, propojení metalikou), první RB tvoří síť, DHCP, vpn... druhý RB je prakticky jen switch (porty v bridgi). Na síti mám síťový plotter (Canon ipf850) připojený do druhého RB. Do verze 6.41xx všechno fungovalo bez problémů, všechny počítače mohli tisknout na plotter bez problémů.

Po upgradu obou RB se stalo to, že plotter přestal fungovat a začal tisknout blbosti.

Plotter se na zkoušku přestěhoval a zapojil do prvního RB, a zase tiskne bez problémů.

Plotter připojím zase do druhého RB, a zase tiskne blbosti.

Plotter napojím zpět do prvního RB, a zase bez problémů.

Teď se podívejte na tuto fotku - na levo je ukázka tisku přes první RB (všechno OK), na pravo je tisk přes druhé RB (úplné nesmysly).

plotter.jpg
plotter.jpg (207.61 KiB) Zobrazeno 3613 x

Pozval jsem si na návštěvu pána z Canonu, co nám tu drží servis na zařízení, zkusil diagnostiku, hard reset plotteru, přeinstalaci ovladačů, radil se... a označil to jako chybu na síti, a že to nikdy v životě neviděl.

Mohl by mi někdo vysvětlit, jak může síťové zařízení (plotter, resp. jako hloupá tiskárna kterých je na síti bezpočet) ovlivňovat tisk s tím, kam je zrovna připojeno? Zkoušel jsem pochopitelně zkontrolovat vedení, změnu zásuvky, jinou datovou zásuvku, ...ale nic nepomohlo. Pomohlo jedině to, že mám plotter zapojený do prvního RB s tím, že nechápu, že to půl roku funguje bez problémů a najednou toto... Vždyť když někdo pošle job k tisku do tiskárny ve formě dat, nemůžou se po cestě zdeformovat na něco takového... nebo se pletu? :D
0 x
::RouterLEGOboard::

ludvik

Příspěvekod ludvik » 7 years ago

Pěkný :-)

Jediný co mě napadá je brutální chybovost na kabelu mezi rb a plotterem. Možná co bych si to uměl představit, že je plotter naprosto tupej a UDP pakety přímo ovládají pera.
Ale co mě nenapadá asi vůbec je, proč by to měl ovlivnit upgrade rb?

Zkus tam vrazit něco jiného a vyzkoušet.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

michnzee

Abych se přiznal, já fakt nevím, je to nějaká duchařina...

Když tam dám nějaký jiný switch (obyč) tak to funguje taky bez problémů. Ale stejně - z logiky věci, chápal bych kdyby bylo špatný vedení, že packet nedorazí a nic se nevytiskne. Přitom to dorazí, ale přenášená informace se evidentně zmrší. wft?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

dost podivný protože udp paket má crc takže předpokládám že nějaký prostě nedorazí a ovládací soft to nedetekuje což se u tak tupých věcí jako plotter stát může.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 7 years ago

Nemáš náhodou v jednom routeru EOiP tunel v bridge s interface přes který jdou data do tiskárny?
Stalo se mi něco podobného.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

michnzee

Selič píše:Nemáš náhodou v jednom routeru EOiP tunel v bridge s interface přes který jdou data do tiskárny?
Stalo se mi něco podobného.

No (!) EoIP tunel jsem tam měl - počkej, jak by to mohl ovlivnit?
0 x

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 7 years ago

U EOiP tunelu jsem neměl vyplněné MTU a po upgrade se nastavilo automaticky MTU 1498 a stejné pro všechny interface v bridge.
Většina věcí fungovala, jenom najednou z ničeho nic začal blbnou kamerový systém a nějaké služby. Po přepsání MTU na 1500 opět vše funguje :) Samozřejmě mě nenapadlo, že by mohl bých problém tady v tom, takže jsem rozhrabal všechno možné okolo a pak mlátil hlavou do stolu.
1 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

cerva

Příspěvekod cerva » 7 years ago

Selič píše:U EOiP tunelu jsem neměl vyplněné MTU a po upgrade se nastavilo automaticky MTU 1498 a stejné pro všechny interface v bridge.
Většina věcí fungovala, jenom najednou z ničeho nic začal blbnou kamerový systém a nějaké služby. Po přepsání MTU na 1500 opět vše funguje :) Samozřejmě mě nenapadlo, že by mohl bých problém tady v tom, takže jsem rozhrabal všechno možné okolo a pak mlátil hlavou do stolu.

Jojo, tohle se mi stalo taky. Zákazníkovi přestalo fungovat nahlížení do katastru, jinak bych si toho ani nevšiml.
1 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 7 years ago

No dobře, ale MTU může způsobit přinejhorším ztrátu dat, rozhodně ne jejich pomršení. Jemu na těch obrázcích nejspíš nic nechybí, jen jsou čáry jinak, jinde a v barvách ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Invia

Příspěvekod Invia » 7 years ago

Sice nevím, jak dane zarizeni funguje na síťové vrstvě, ale pochybuju, ze tiskové úlohy dorazí v jednom paketu. Proste se par paketu ztrati. Zase se mi nezdá, ze by si zarizeni nekontrolovalo nějak, ze data nedorazi vcelku.
1 x

K3NY

Příspěvekod K3NY » 7 years ago

strc pred tiskarnu MT pochytej pakety a pak se uvidi
0 x

michnzee

Vyzkusím to. Hodnotu MTU jsem nechával myslím si že na auto, respektive nejsem si vědom nějakého bližšího nastavení.

Ono je paradoxní to, že originální obrázek v levo je černý, ale ten zmršený je barevný a ještě spatlaný dohromady. Myslel jsem si, že to bude spíš nějaký ovladačem ale říkal jsem si taky, jak by to mohla ovlivnit síťová vrstva když jsou data zabalený v paketech, který jen procházejí od někud někam. Čekal bych, že to nebude fungovat vůbec než takhle...
0 x

Pat.

Příspěvekod Pat. » 7 years ago

... by mne zajimalo jak to dopadlo ? bylo to tim MTU?
1 x