❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

nstrem AP mode

Návody a problémy s konfigurací.
SPCom

RB133c jako klient se spustenym nstreme

Příspěvekod SPCom » 17 years ago

jiz tu zaznelo ze nekdo uziva nstream na point-to-multipoint siti.. chtel bych se zeptat co maji klienti za hw... a nebo jinak.. mam apecko kde mam asi 15 kliosu s RB133c.. myslite ze by to bezelo a bylo to pro kliose prinosne (na mysli mam spusteny nstreme)??
0 x

fra.iesus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod fra.iesus » 17 years ago

nam to tak bezi a normalne funguje. klienti teda maji rychlosti max 4Mbit (neni omezene propustnosti, ale jejich tarifem ;) )...jinak max. pocet na jedno AP z hlavy nereknu, ale tech 10-15 by to melo byt urcite.
0 x

SPCom

Příspěvekod SPCom » 17 years ago

fra.iesus píše:nam to tak bezi a normalne funguje. klienti teda maji rychlosti max 4Mbit (neni omezene propustnosti, ale jejich tarifem ;) )...jinak max. pocet na jedno AP z hlavy nereknu, ale tech 10-15 by to melo byt urcite.

A slo by zde na foru nastinit jakou to ma vyhodu oproti bezne konfiguraci AP bez nstreme a nebo prave naopak jake zapory. Jaká je prumerna latence? Zdali je latence konstantni? Odolnost proti ruseni? atd... a jeste jedna otazecka.. bezi Vam to na 2.9.x a nebo jiz na 3.0 ?:-)
0 x

fra.iesus
Kontaktovat uživatele:

no duvodem, proc jsem to zavedl bylo jen a pouze to, ze zakaznici meli za mk clientem velmi nizky upload, coz se odrazelo i v downloadu. se zapnutym nstreme vse najednou funguje jak ma a dale jsem to neresil. beha to na ros 2.9.x jako AP a 2.9.x/3 jako client...
pokud nekdo porovnaval latence ci vi, zda se meni odolnost vuci ruseni, necht se podeli ;)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 17 years ago

RB333 CM9 - CM9 RB333 CM9 - CM9 RB333 spojeno v nstremu, přenáší to páteř do netu až 15Mbit full duplex, prostřední RB333 je trochu udejchanej ale zvládá to v pohodě na 60-80% CPU. PL minimální a latence 2-3ms i při 50% zátěži.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

airbilly
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod airbilly » 17 years ago

SPCom píše:A slo by zde na foru nastinit jakou to ma vyhodu oproti bezne konfiguraci AP bez nstreme a nebo prave naopak jake zapory. Jaká je prumerna latence? Zdali je latence konstantni? Odolnost proti ruseni? atd... a jeste jedna otazecka.. bezi Vam to na 2.9.x a nebo jiz na 3.0 ?:-)

Je uplne jasne, kvoli comu to pouzivat. Nstreme predsa vyrazne zvysuje priepustnot. Napriklad ja to mam na vsetkych 5ghz sektoroch. Tym mam zapezpecene, ze i pri 36mbit bitrate dostanem zo sektoru cca 22mbit. Bez Nstreme by to bolo 12-15.
Na jednom sektore, kde mam pripojených 5 dalsich dedin 2-10 km je fixnuta bitrate na 24mbit a da to cca 15mbit - stiha to aj RB532.
Mna by zaujimalo ako by to fungovalo pri sektore zo zapnutou kompresiou. Toto si vsak v praxi netrufnem zapnut.
0 x
Airbilly - MOBIL ATAK

hapi

tak tohle sem testoval na stole, nstreme, kompresi, nstreme + kompresi. Komprese neudělala vůbec nic, nebylo to poznat. Dobře nastavenej nstreme je dost dobrá věc, ale taky procesorově náročná. U RB1xx bych to ani nedoporučoval, tam spíš šlo v 5GHz pásmo o zpomalení než zrychlení ale při velkym počtu klientů to může být spíš dobrý když klient výkonově nepřetíží nikdy AP. Myšleno jako že nevytíží nikdy pásmo na plno.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

Co to je dobre nastavenej nstreme :) Ja tam mam jen enable Nstreme a pak nejlip funguje best fit framer limit 3200 ale nelibi se mi ze to zvysuje ping sice ne moc ale bez Nstr. mam pres 3 5kove skoky 1msec a 22mbit TCP(minimalni zatez na lince) a s nstreme 2-3 a 38Mbit jsou tam PC 400mhz a bez nstr. maji load ~5% s Nstreme 40% ale zas se to uz nezvysu pri plne zatezi, by me zajimalo co to dela kdyz i bez provozu to takhle zatizi ty masiny. Na sektor bych si to nedal obl bych se jak by to skously RB133/c myslim ze by to nebylo ku prospechu.
0 x

D.Ryba

Příspěvekod D.Ryba » 17 years ago

Maxik píše:Co to je dobre nastavenej nstreme :) Ja tam mam jen enable Nstreme a pak nejlip funguje best fit framer limit 3200 ale nelibi se mi ze to zvysuje ping sice ne moc ale bez Nstr. mam pres 3 5kove skoky 1msec a 22mbit TCP(minimalni zatez na lince) a s nstreme 2-3 a 38Mbit jsou tam PC 400mhz a bez nstr. maji load ~5% s Nstreme 40% ale zas se to uz nezvysu pri plne zatezi, by me zajimalo co to dela kdyz i bez provozu to takhle zatizi ty masiny. Na sektor bych si to nedal obl bych se jak by to skously RB133/c myslim ze by to nebylo ku prospechu.

:D j sorry jsem blbec, jako první vec pritom kdyz jsem to zkousel nastavit jsem na nejakym webu nasel to cele nastaveni a nenapadlo me zkusit jenom nstream samotny, hned jak jsem to odeslal tak me to napadlo a hned po tom co jsem to zkusil jsem smazal ten hloupý dotaz :)
0 x

hapi

Ten ping je zanedbatelnej když si vemu že tam protahnu sakra víc dat a malích paketů. Na páteři používám Best fit 4000.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Mas pravdu na paterni linku ktera jede temer na maximum je lepsi pouzit Nstreme, ja tam takove toky vetsinou nemam takze mam Nstreme vypnute jen jsem ho zkousel. Rozdil v propustnosti je asi 22mbit proti 36-38 co jsem mel s Nstreme a to je dost, ale nelibi se mi ten cpu load PC si s tim poradi v pohode ale co nejake RBcko vubec to s mipsem ?
0 x

airbilly
Kontaktovat uživatele:

Na RB sa treba .....
Alix 2C2 2x nstreme - retrans 33mbit a procak 55 %.
0 x
Airbilly - MOBIL ATAK

Maxik
Kontaktovat uživatele:

take nejake RB333 kde budou 3 karty 1-privod 5g Nstreme a 2x 5G sektory nejsipis uz bez Ns. mela utahnout v pohode ? Nevim jak je tenhle alix srovnatelnej s Rb333 predpokladam ze by to mohlo byt podbne vykonne.Trochu mam obavu z 3.0 ros ale klasickej routing,ap-cl a pripadne Nstreme na 1 lince snad zvladne.
0 x

airbilly
Kontaktovat uživatele:

Maxik píše:take nejake RB333 kde budou 3 karty 1-privod 5g Nstreme a 2x 5G sektory nejsipis uz bez Ns. mela utahnout v pohode ? Nevim jak je tenhle alix srovnatelnej s Rb333 predpokladam ze by to mohlo byt podbne vykonne.Trochu mam obavu z 3.0 ros ale klasickej routing,ap-cl a pripadne Nstreme na 1 lince snad zvladne.

alix a rb333 sa porovnat neda. RB333 ma pri tej iste zatazi procak uz 100% a pingy lietaju veselo uz ked ma procak 80 %.
Ani rb600 sa vykonom nemoze vyrovnat alixu.
0 x
Airbilly - MOBIL ATAK

fra.iesus
Kontaktovat uživatele:

Maxik píše:take nejake RB333 kde budou 3 karty 1-privod 5g Nstreme a 2x 5G sektory nejsipis uz bez Ns. mela utahnout v pohode ?

zalezi na poctu clientu/trafficu, ale obecne jo, mela by to zvladnout... napr. jedna rb333 u nas dela uplink+downlink, oboji nstreme, traffic tak 4Mbit a AP (bez nstreme, visi na nem 10 PC) - zvlada v pohode...

Maxik píše:Nevim jak je tenhle alix srovnatelnej s Rb333 predpokladam ze by to mohlo byt podbne vykonne.
neni ;) alixovi se nerovna ani rb600, coz ma byt vyssi trida oproti rb333...

EDIT: oups, psal jsem to prilis pomalu a byl predbehnut :lol:
0 x