❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nastavení skupin IP se sdílenou rychlostí

Návody a problémy s konfigurací.
LaSolitaire
Kontaktovat uživatele:

Dotaz na skrebon

Příspěvekod LaSolitaire » 19 years ago

Nebylo by lepsi ten trafik manglovat pouze na WAN?
Ja mam treba nekolik LAN Iface s podsitemi.
0 x

skrebon
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod skrebon » 19 years ago

Jasne ze bolo. Bola to len taka narychlo usita ukazka. I ked ja manglujem na konkretne rozhrania. Aspon mi usery neprelietavaju z jedneho rozhrania na druhe :D
0 x

MV

Příspěvekod MV » 19 years ago

jen pro pořádek, mohl by někdo zkusit něco podobného pro sq, zkoušel jsem něco podobnho co kolega a narazil na stejný problém...vidím rychlost u rodiče, ale potomci rychlost neukazují :shock: díky moc
0 x

vsetec

Příspěvekod vsetec » 19 years ago

Dobrý den,
vyzkoušel jsem tohle a vyskytl se my problém. Všechen datový přenos se my zobrazuje v uploadu. Verze MK 2.9.6. Nevíte kde je chyba? Dík
Jarda

Strom v Queue Tree asi takto :

1.rodic s nazvom „cela_konektivita_down“ priorita 8 parent global-out rychlost cc 95procent z max moznej zakupenej konektivity.
2.potomok s nazvom „zdielana1“ priorita 7 parent „cela konektivita down“ rychlost 512k i limit at 512k
3.potomok s nazvom „user1down“ priorita 6 parent “zdielana1“ packet mark „user1down“ rychlost 512 limit at 128k
4.potomok s nazvom „user2down“ priorita 6 parent “zdielana1“ packet mark „user2down“ rychlost 512 limit at 128k
5.potomok s nazvom „user3down“ priorita 6 parent “zdielana1“ packet mark „user3down“ rychlost 512 limit at 128k
6.potomok s nazvom „user4down“ priorita 6 parent “zdielana1“ packet mark „user4down“ rychlost 512 limit at 128k

To iste ako predchodzie zopakujeme, ale s tym rozdielom, ze vsade down zamenit za up (pre upload). Dalej uz len opakujeme postup 2-5 a 2b-5b a vytvaram dalsie zdielane linky. V pripade garantov, spravime potomka ako v bode napr 3 a 3b, ale s tym rozdielom, ze limitat bude tolko kolko max... Alebo trosku nizsi. A mozeme samozrejme dat vyssiu prioritu (resp. nizsie cislo)

V mangle nasledovne oznacime tok dat:

kód:
add chain=forward in-interface=LAN src-address=10.10.10.5 action=mark-packet new-packet-mark= user1up passthrough=no \
comment="" disabled=no
add chain=forward in-interface=WAN dst-address=10.10.10.5 action=mark-packet new-packet-mark= user1down \
passthrough=no comment="" disabled=no
add chain=forward in-interface=LAN src-address=10.10.10.6 action=mark-packet new-packet-mark= user2up passthrough=no \
comment="" disabled=no
add chain=forward in-interface=WAN dst-address=10.10.10.6 action=mark-packet new-packet-mark= user2down \
0 x

rv-soft

Příspěvekod rv-soft » 19 years ago

JirkaRTJ píše:Dobrý den, nemohl by jste mi nekdo poradit jak nastavit RouterOS tak ze mám např 2000mbit konektivitu od ISP a chci napr. 4 skupiny kazda aby měla 512Kbit max a v této skupine by se IP sdílely rychlost 512Kbit. Používám NAT (masquarade) - Public a Privat LAN karty. ?????
Jak se bude chovat RotersOS kdyz bude 2000Mbit linka od IPS take sdílná a rychlot klesne?? Musí se nějak specilně konfigurovat pokud hlavní konektivita je též sdílená??

Moc Vám děkuji za případnou radu.

ahoj Jirka

Vse co tu je popsano je Oki ale zbytecne slozite. Staci kdyz si udelas pomyslne segmenty site. Treba prvni skupina 192.168.0.1 - 6 coz je blok /29 a takhle to napises do simple que segment a rychlost. END
0 x

skrebon
Kontaktovat uživatele:

vsetec píše:Dobrý den,
vyzkoušel jsem tohle a vyskytl se my problém. Všechen datový přenos se my zobrazuje v uploadu. Verze MK 2.9.6. Nevíte kde je chyba? Dík
Jarda
kde presne je chyba? Cela vetva je obracena ? Je to dost zlozitejsie na pochopenie, ale pokial niekto pochopi QT, odmeni sa mu to chvalenim od userov :)

btw, mozno som v navode nieco zle vysvetlil. Kde zacinam robit upload, hlavny parent je global-out tiez !
0 x

vsetec

nevím jastli jsem to udělal správně. V mangle které značkuje up_user jsem zašketl passthrough=yes a začalo to fungovat. V českém manuálu na webu jsem se dočet že když je to zatrhnuté, tak se pravidlo provede a pokračuje se dál. Když není tak se pravidlo provede a další se nekoná. Nevím jestli jsem to pochopil správně.s QT začínám tak se nezlobte na tak základní dotazy.
Jarda
0 x

skrebon
Kontaktovat uživatele:

vsetec píše:nevím jastli jsem to udělal správně. V mangle které značkuje up_user jsem zašketl passthrough=yes a začalo to fungovat. V českém manuálu na webu jsem se dočet že když je to zatrhnuté, tak se pravidlo provede a pokračuje se dál. Když není tak se pravidlo provede a další se nekoná. Nevím jestli jsem to pochopil správně.s QT začínám tak se nezlobte na tak základní dotazy.
Jarda

Pohodicka, kazdy zacina raz. Raz sa nam odpovedat nechce, raz zasa ano . No a teraz sa mi chce :-) Passthought je funkcia, ktora je velmi easy vysvetlitelna. V podstate v ziadnej normalnej konfiguracii, nema velky vyznam, ju mat zapnutu. Nakolko tato funkcia pri oznaceni urciteho paketu, tento paket neprevezme(pokial je zapnuta), ale necha paket kludne prebiehat i dalsimi(v niektorych pripadoch i stovkach) pravidiel. Za prve, to ZNACNE zatazuje samotny router, za druhe, kto by chcel, aby sa mu oznackoval paket, ale nasledne sa objavoval i dalej, pokial specifikujeme nejake vseobecne pravidlo, napriklad na oznacenie vsetkeho neoznaceneho(v pripade treba hotspotu)? Cize passthourght, aspon podla mna, nastavit na NO a je klud.

btw, to ze nefunguje nieco zo spomenuteho, nema vplyv na funkciu passthourght. A ak predsalen ano, tak tam bude dost dobra chyba :P
0 x

vsetec

Dík za vysvětlení, asi na to vlítnu zítra s čistou hlavou a čistou novou instalací. Asi se motám vidím chybu a neuvědomuju si.
Jarda
0 x

Karel Půček

Příspěvekod Karel Půček » 19 years ago

Dušan Vlček píše:Navody bych urcite rad predelal, jedinym problemem je cas. :-)

Od 2.9 je mozne v simple queues pouzivat nektere vymozenosti do predchozich verzi vlastni pouze queue tree (a nektere ani jim)

1. Je mozne zadat vice target adres (staci poklepat na sipku vedle)
2. Simple queues umoznuji vytvaret hierarchickou (stromovou) strukturu.

Ve vasem pripade bych vytvoril ctyri zakladni queue, ktere budou mit parametry limit-at=512k a max-limit=2m (tim zajistite plovouci pasmo pri nevytizene lince, nemusi byt zadouci) a ostatni pravidla soupat pod prislusnou nadrazenou queue, bud je tam nasazet kazdou zvlast, nebo vytvaret dalsi sdilenky viz pravidlo c.1

3. Muzete pouzit i flow-mark z mangle, popr. p2p, ale to uz je nad ramec vasi otazky :-).

Domnivam se, ze si ve vasem pripade (dle vaseho popisu) s queue simple vystacite.

Sice jsem asi časově mimo, ale volba parent v SQ nefunguje, za prvé nejede grafický výstup a za druhé nikoho v tom zahrnutého, to v tom nešejpuje... Ještě zkusím tu první možnost.
0 x

Karel Půček

Příspěvekod Karel Půček » 19 years ago

1 možnost funguje.
0 x
To že si paranoidní ještě neznamená, že po Tobě nikdo nejde.

Alexandr

Příspěvekod Alexandr » 19 years ago

Karel Půček píše:
Dušan Vlček píše:Navody bych urcite rad predelal, jedinym problemem je cas. :-)

Od 2.9 je mozne v simple queues pouzivat nektere vymozenosti do predchozich verzi vlastni pouze queue tree (a nektere ani jim)

1. Je mozne zadat vice target adres (staci poklepat na sipku vedle)
2. Simple queues umoznuji vytvaret hierarchickou (stromovou) strukturu.

Ve vasem pripade bych vytvoril ctyri zakladni queue, ktere budou mit parametry limit-at=512k a max-limit=2m (tim zajistite plovouci pasmo pri nevytizene lince, nemusi byt zadouci) a ostatni pravidla soupat pod prislusnou nadrazenou queue, bud je tam nasazet kazdou zvlast, nebo vytvaret dalsi sdilenky viz pravidlo c.1

3. Muzete pouzit i flow-mark z mangle, popr. p2p, ale to uz je nad ramec vasi otazky :-).

Domnivam se, ze si ve vasem pripade (dle vaseho popisu) s queue simple vystacite.

Sice jsem asi časově mimo, ale volba parent v SQ nefunguje, za prvé nejede grafický výstup a za druhé nikoho v tom zahrnutého, to v tom nešejpuje... Ještě zkusím tu první možnost.

Je to tak ... , volba parent v SQ funguje ... ale jen jedna ...přidáte-li druhou nastává co popisuje Karel.
0 x

jirk

Příspěvekod jirk » 18 years ago

btw, mozno som v navode nieco zle vysvetlil. Kde zacinam robit upload, hlavny parent je global-out tiez ![/quote]

Zdravím
rozumím tedy správně, že global-out je ve stromu jen jeden a to jak pro download tak pro upload, nebo 2 pro každý směr zvlášt?
0 x

level

Příspěvekod level » 18 years ago

jsou dva
pro kazdy smer jeden

jeste bych to doplnil pro lepsi pochopeni

pokud to budete zarezavat v Preroutingu tak pouzijete jenom jeden Global-in a dva parenty jeden Down a jeden Up

pokud to budete zarezavat ve Forwardu tak musite pouzit 2x Global-out v jednom parent Down v druhem Up

samozrejme moznosti je vice ale na to jiste casem prijdete
toto je jen hrube nacrtnuti
0 x

jirk

Příspěvekod jirk » 18 years ago

vsetec píše:Dobrý den,
Jarda

Strom v Queue Tree asi takto :

1.rodic s nazvom „cela_konektivita_down“ priorita 8 parent global-out rychlost cc 95procent z max moznej zakupenej konektivity.
2.potomok s nazvom „zdielana1“ priorita 7 parent „cela konektivita down“ rychlost 512k i limit at 512k
3.potomok s nazvom „user1down“ priorita 6 parent “zdielana1“ packet mark „user1down“ rychlost 512 limit at 128k
4.potomok s nazvom „user2down“ priorita 6 parent “zdielana1“ packet mark „user2down“ rychlost 512 limit at 128k
5.potomok s nazvom „user3down“ priorita 6 parent “zdielana1“ packet mark „user3down“ rychlost 512 limit at 128k
6.potomok s nazvom „user4down“ priorita 6 parent “zdielana1“ packet mark „user4down“ rychlost 512 limit at 128k

To iste ako predchodzie zopakujeme, ale s tym rozdielom, ze vsade down zamenit za up (pre upload). Dalej uz len opakujeme postup 2-5 a 2b-5b a vytvaram dalsie zdielane linky. V pripade garantov, spravime potomka ako v bode napr 3 a 3b, ale s tym rozdielom, ze limitat bude tolko kolko max... Alebo trosku nizsi. A mozeme samozrejme dat vyssiu prioritu (resp. nizsie cislo)

V mangle nasledovne oznacime tok dat:

kód:
add chain=forward in-interface=LAN src-address=10.10.10.5 action=mark-packet new-packet-mark= user1up passthrough=no \
comment="" disabled=no
add chain=forward in-interface=WAN dst-address=10.10.10.5 action=mark-packet new-packet-mark= user1down \
add chain=forward in-interface=LAN src-address=10.10.10.6 action=mark-packet new-packet-mark= user2up passthrough=no \
comment="" disabled=no
add chain=forward in-interface=WAN dst-address=10.10.10.6 action=mark-packet new-packet-mark= user2down \

Zdravím
Když se dívám na nastevení priorit, tak hlavní parent má nejhorší prioritu 8. Nemělo by to být napak... tzn. mít 1? Sice už jsem tu někde četl, že to může být v nějakém případě i naopak, Ale nedává mně to logiku. Když má hlavní parent 8 (nejhorší prioritu), tak když nastavím podparentovi lepší prioritu 7, tak už to nebude mít vliv. Ne?
0 x