Tak potreboval bych poradit, a tak bych na toto tema chtel rozvezt trosku diskuzi. Precetl sem si nekolik clanku, ale prevazne skoro deset let i vic starych tak bych chtel nejake novinky, bo co verze to zmena k horsimu lepsiu u mikrotiku.
Aktualne sfq Chanpu jak to funguje, asi s tim nebude problem. Ale myslim ze pcq by mohlo byti lepsi. Nebo snad red?
Qtree my vytvari ispadmin, tarify z 99% FDx, aktualni agregace 1:3 u vsech.
Takze vypocitana vzdicky pro dany tarif master Q a pod ni jednotlivi uzivatele, agregaci bych ted uplne nejradeji vynechal.
Provozuji centralni shaper i FW, tzn vzdicky se to deje na jednom stroji, zatizeni CPU me nezajima co ma mene nebo vice.
Zajima mne optimalizace provozu pro uzivatele.
PCQ se mi zda podstatne lepsi ale nevim jestli se mi chce drbat s tim. Treba bych ocenil nejakou priorizaci sledovani.tv nebo youtube, proste pouzivanejsich sluzeb pred torrenty ci rapid,ulozto apod.. to co je pro cloveka v ten okazik dulezitejsi.
MAte nekdo nejaky model nebo dobrou radu jak toho docilit s pouzitim pcq nebo jinak?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
QueueType jake pouzivate a jak
QueueType jake pouzivate a jak
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Za roky jsem toho vyzkousel vice, ale nez napisu, co pouzivam, zeptam se. Ve Vasem pripade maji uzivatele vzdy nejakou ip adresu na strane WAN (sxt / wifi router) a tedy jejich vnitrni sit nevidite, je to tak? Pokud ano, tak pcq ztraci vyznam, jelikoz nema co rozdelovat mezi vice ip adres, kdyz navenek vystupuje pouze jedna ip WANky.
Chcete globalne priorizovat nejake sluzby, tj. omanglujete si je zvlast a date do zvlastniho QT? Pokud ano, tak tam se uz pcq hodi, protoze tam bude pristupovat mix ip adres od vsech uzivatelu.
Prijde mi to hrozne pracne, vytvaret u kazdeho uzivatele mangle pro youtube, mangle pro sledovani, mangle pro zbytek a to vse 2x (up + down), samozrejme ze to pujde a jistou dobu jsem neco podobneho pouzival (pred 5 a vice lety), ale pak jsem od toho upustil.
Pouzivam sfq.
Chcete globalne priorizovat nejake sluzby, tj. omanglujete si je zvlast a date do zvlastniho QT? Pokud ano, tak tam se uz pcq hodi, protoze tam bude pristupovat mix ip adres od vsech uzivatelu.
Prijde mi to hrozne pracne, vytvaret u kazdeho uzivatele mangle pro youtube, mangle pro sledovani, mangle pro zbytek a to vse 2x (up + down), samozrejme ze to pujde a jistou dobu jsem neco podobneho pouzival (pred 5 a vice lety), ale pak jsem od toho upustil.
Pouzivam sfq.
0 x
pepulis: ano jak pisete, kazdy zakaznik ma svuji vnitrni IP, za ni ma odroutovany svuj rozsah, uz sem upustil z jakeho koliv managementu jejich vnitrnich rozsahu, je to nesmyslne a zbytecne. Mozn u site do 50ppl, ale u vice lidi to mozne neni.
Mno nejakou predstavu o te priorizaci mam, ale doufal sem nejakym zpusobem ze to budu moci zavezt globalne, abych to nemusel delat na kazdeho usera zvlast.
Ono ve finalnim hledisku pokud by se udelal model tak by se potom dal pouze kopirovat a pri pridani uzivatele pouze pridat pravidla pro noveho.
Ze by byly obecna pravidla na rozsahy to asi nepujde, logicky.
Jako samozrejme uplne nejkrasnejsi kjdybych to narval borcum z netflow at to nejak implementuji do ispadmina at to dela sam, ja pouze definuji co a jak ma priorizovat, to by bylo uplne nadherne.
Jde mi o to ze i kdyz klient ma funkcnich 10Mbit tak kdyz se to spravne optimalizuje tak to bude efektivnejsi pro domacnost nez 100M neoptimalizovany. A to by byla moje predstava, ne usetrit konekt, ale prave ho pouze optimalizovat. A myslim ze to se tyka nas obecne vsech, takova to optimalizace by dost pomohla zkvalitnit bezdratove sluzby. U dratove 100MBit pripojky to je asi sumafuk, ale priorizovat herni servery, youtube, sledovanitv, speedtest, proti podrizenym sluzbam jako je ulozto, torrent, dc apod.. by uvedlo nase pripojky na vyssi level.
Proste aby se nestalo na 10MBit pripojce pri pustenem SD kanale aby se to zaclo zakousavat aktualizaci windows, nebo kdyz mladej stahuje pecko, a rodice co pripojku plati akorat nadavaji jak je ten internet na pytel.
Povazuji to za velice prinosnou vec, ale myslim ze je celkem nerealne s mym casovym vytizenim tento model dat do kupy, a proto to filtruji tady.
dival se se na tyto dva priklady a dost dobry.
http://www.mikrotik-routeros.com/2014/05/the-mother-of-all-qos-trees-v6-0/
http://gregsowell.com/?p=4665
Mno nejakou predstavu o te priorizaci mam, ale doufal sem nejakym zpusobem ze to budu moci zavezt globalne, abych to nemusel delat na kazdeho usera zvlast.
Ono ve finalnim hledisku pokud by se udelal model tak by se potom dal pouze kopirovat a pri pridani uzivatele pouze pridat pravidla pro noveho.
Ze by byly obecna pravidla na rozsahy to asi nepujde, logicky.
Jako samozrejme uplne nejkrasnejsi kjdybych to narval borcum z netflow at to nejak implementuji do ispadmina at to dela sam, ja pouze definuji co a jak ma priorizovat, to by bylo uplne nadherne.
Jde mi o to ze i kdyz klient ma funkcnich 10Mbit tak kdyz se to spravne optimalizuje tak to bude efektivnejsi pro domacnost nez 100M neoptimalizovany. A to by byla moje predstava, ne usetrit konekt, ale prave ho pouze optimalizovat. A myslim ze to se tyka nas obecne vsech, takova to optimalizace by dost pomohla zkvalitnit bezdratove sluzby. U dratove 100MBit pripojky to je asi sumafuk, ale priorizovat herni servery, youtube, sledovanitv, speedtest, proti podrizenym sluzbam jako je ulozto, torrent, dc apod.. by uvedlo nase pripojky na vyssi level.
Proste aby se nestalo na 10MBit pripojce pri pustenem SD kanale aby se to zaclo zakousavat aktualizaci windows, nebo kdyz mladej stahuje pecko, a rodice co pripojku plati akorat nadavaji jak je ten internet na pytel.
Povazuji to za velice prinosnou vec, ale myslim ze je celkem nerealne s mym casovym vytizenim tento model dat do kupy, a proto to filtruji tady.
dival se se na tyto dva priklady a dost dobry.
http://www.mikrotik-routeros.com/2014/05/the-mother-of-all-qos-trees-v6-0/
http://gregsowell.com/?p=4665
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
pepulis píše:Za roky jsem toho vyzkousel vice, ale nez napisu, co pouzivam, zeptam se. Ve Vasem pripade maji uzivatele vzdy nejakou ip adresu na strane WAN (sxt / wifi router) a tedy jejich vnitrni sit nevidite, je to tak? Pokud ano, tak pcq ztraci vyznam, jelikoz nema co rozdelovat mezi vice ip adres, kdyz navenek vystupuje pouze jedna ip WANky.
Pokud si to dobře pamatuju, tak jsem dříve zkoušel na několika sektorech, kdy v pcq queue jsem měl naházený lidi ze sektoru, každej měl NAT už na wifi a fungovalo to dobře. Kolik lidí jelo, mezi tolik to rozhazovalo konektivitu, nevidím důvod proč by to fungovat nemělo. Možná bych ještě dohledal konkrétní provedení (pokud mezitím shaper nepřekopali - aneb když někdo nemění hesla ...
Ale už to je delší dobu a neměl jsem moc možnost zasahovat do základů sítě, takže jsem to nikdy nenasadi ve větším.
0 x