❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Rip routing

Návody a problémy s konfigurací.
Mia

Rip routing

Příspěvekod Mia » 7 years ago

Dobrý den,
Nedávno jsem začala pracovat s MikroTiky a úplně tomu nerozumím. Mohl by někdo být tak hodný a udělat mi návod nebo tak něco jak nastavit RIP směrování ve Winboxu. Zkoušela jsem to už několikrát a nikdy mi to nefungovala, jsem z toho opravdu zoufalá.
Na M03 máme nastavit výchozí cestu na 172.31.109.210 a sdílet ji do sítě.

LAN 1 : 10.9.1.0/24
LAN2 : 10.9.2.0/24
LAN3 : 10.9.3.0/24
WAN : 172.31.109.0 /24

PC: IP= 10.9.1.1
M01: e1= 10.9.1.2 e2= 10.9.2.1
M02: e1= 10.9.2.2 e2=10.9.3.1
M03: e1= 10.9.3.2 e2=172.31.109.9

mikrotik.JPG
mikrotik.JPG (20.26 KiB) Zobrazeno 1835 x

Děkuji předem každému kdo se mi pokusí nějak pomoc
0 x

mirek.k

Příspěvekod mirek.k » 7 years ago

Asi moc nechápeme, co se řeší.
Na M03 je třeba mít maškarádu a na všech mikrotikách pak defautní routu - gateway.
Jinak celé by se to zjednodušilo použitím jednoho adresního rozsahu se zapojením rozhraní mikrotiků do bridge.
Mirek
0 x

K3NY

Příspěvekod K3NY » 7 years ago

na kazdy ifce zadas IP adresu tak jak mas uvedeno v popisu. Pak na kazdem RT kde bezi RIP (tedy mezi M1->M2, M2->M1, M2->M3, M3->M2) pridas routing->RIP interface pridat, vybers ifce nastavis recive a send na v2, nasledne zalozka networks. Zde vyplnis site ktere se maji pres RIP prenaset (takze pro M1 to bude lan1 a lan2, pro M2 to bude lan2 a lan3, pro M3 to bude lan3). POkud dojdes az sem zacne fungovat routovani v siti, pokud chces aby data chodila i pres WAN pryc, musis na M3 v zalozce routing->RIP RIP setting nastavit redistribute default na if installed. Hotovo
Naposledy upravil(a) K3NY dne 14 Dec 2017 08:11, celkem upraveno 1 x.
0 x

K3NY

mirek.k píše:Asi moc nechápeme, co se řeší.
Na M03 je třeba mít maškarádu a na všech mikrotikách pak defautní routu - gateway.
Jinak celé by se to zjednodušilo použitím jednoho adresního rozsahu se zapojením rozhraní mikrotiků do bridge.
Mirek

to s default routou nebude fungovat protoze M3 nevi nic o lan1 a lan2 a naopak M1 nevi jak na GW kdyz nezna cestu pres M2

druha varianta fungovat bude a navic se zabvis routovaci tabulky kterou nemusis vubec resit na M1 a M2
0 x

mirek.k

Příspěvekod mirek.k » 7 years ago

K3NY píše:
mirek.k píše:Asi moc nechápeme, co se řeší.
Mirek

to s default routou nebude fungovat protoze M3 nevi nic o lan1 a lan2 a naopak M1 nevi jak na GW kdyz nezna cestu pres M2

druha varianta fungovat bude a navic se zabvis routovaci tabulky kterou nemusis vubec resit na M1 a M2

Už je mi to jasné. Můj příspěvek byl totálně mimo. Omlouvám se.
Mirek
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 7 years ago

Řekl bych, že to je prostě akademický úkol ... Nikoliv řešení reálného problému. I když mi není moc jasné, proč zrovna RIP (zkratka mluví za vše).
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

K3NY

ludvik píše:Řekl bych, že to je prostě akademický úkol ... Nikoliv řešení reálného problému. I když mi není moc jasné, proč zrovna RIP (zkratka mluví za vše).

jj to je jasny :-D protoze normalne by se tohle udelalo jako bridge nebo staticky. PS. kolik siti dnes jeste efektivne pouziva RIP?
0 x