Zdravim,
hledal jsem, nenasel, tudiz se ptam:
Vy, co provozujete OSPF routovani na MK, jakym zpusobem resite spousty rout na subnety, ktere jsou soucasti jednoho vetsiho a smeruji na stejny interface?
receno prikladem:
10.1.1.0/24 -> ether1
10.1.2.0/24 -> ether1
10.1.3.0/24 -> ether1
10.1.4.0/24 -> ether1
10.1.5.0/24 -> ether1
10.1.6.0/24 -> ether1
10.1.7.0/24 -> ether1
...
10.1.254.0/24 -> ether1
coz by to slo krasne nahradit jednou statickou routou 10.1.0.0/16 -> ether1
je tohle nejak resitelne? a pokud ne, tusite nekdo z praxe, o kolik se zvetsuji rezie provozu takto rozroutovane site oproti "idealnim" routam? (ted nemyslim provoz vznikly OSPF routovanim, ale zatizeni stroje s velkym poctem polozek v routovaci tabulce oproti routeru s rekneme 5ti polozkami jako:
0.0.0.0/0 -> wlan1
10.1.0.0/16 -> ether1
10.2.1.0/24 -> local (dynamic)
10.2.2.0/24 -> local (dynamic)
prechazime ted z bridge na routing a zaroven si to chci trosinku "zjednodusit" a vytvorit zakruhovani ... takze cast site rovnou prekopavam na OSPF - slape to pekne, ale kolega se hodne obava vytizeni routeru s desitkami az stovkami polozek routovacich tabulek.
Diky za Vase odpovedi
EDIT: jen dodam, ze jsem vsude zminoval interface jen pro jednoduchost, predpokladejme na p2p spojich ip adresy /30, takze se mi je nechce pokazde znovu psat ;-)
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
OSPF a subnety
OSPF a subnety
0 x
-
myslenka nerealna to neni, na jinych systemech sumarizace rout u ospf bezne funguje (napr. http://www.abclinuxu.cz/clanky/site/dynamicke-routovani-ospf-3-topologie-zabezpeceni ). u mk jsem ale nic takoveho nenasel...
0 x
ospf nepoužíváme, v praxi se tomuto říká myslím supernetting. A jde to použít dobře ale pouze pokud máš nějaký sumarizovaný IP plán. Tedy to aby ti ty IP rozsahy tvořili souvislou masku, tu pak jednoduše naroutuješ. Místo ospf, spíše uvažuji o bgp, jelikož nese své výhody.
0 x
honzeen píše:ospf nepoužíváme, v praxi se tomuto říká myslím supernetting. A jde to použít dobře ale pouze pokud máš nějaký sumarizovaný IP plán. Tedy to aby ti ty IP rozsahy tvořili souvislou masku, tu pak jednoduše naroutuješ. Místo ospf, spíše uvažuji o bgp, jelikož nese své výhody.
a jake ma bgb vyhody? (nejak jsem se o to zatim nezajimal) a da se pouzit na zakruhovani na bezdratu siti?
0 x
- zdenek.svarc
- Administrator
- antispam: Ano
honzeen píše:ospf nepoužíváme, v praxi se tomuto říká myslím supernetting. A jde to použít dobře ale pouze pokud máš nějaký sumarizovaný IP plán. Tedy to aby ti ty IP rozsahy tvořili souvislou masku, tu pak jednoduše naroutuješ. Místo ospf, spíše uvažuji o bgp, jelikož nese své výhody.
Nic ve zlém, ale jakou výhodu má BGP oproti interním protokolům jako RIP2 a OSPF, to si rád poslechnu. Oproti tomu vím minimálně o jedné zatraceně velké nevýhodě (dáli-se tomu vůbec nevýhoda říkat, protože BGP není architektováno pro vnitřek sítě, už jen svým označením BORDER GATEWAY), a tou je údržba propagovaných prefixů. Naproti tomu interní protokoly typu RIP2 a OSPF propagují pěkně všechny statické, resp. přilehlé subnety.
0 x
- zdenek.svarc
- Administrator
- antispam: Ano
fra.iesus píše:honzeen píše:ospf nepoužíváme, v praxi se tomuto říká myslím supernetting. A jde to použít dobře ale pouze pokud máš nějaký sumarizovaný IP plán. Tedy to aby ti ty IP rozsahy tvořili souvislou masku, tu pak jednoduše naroutuješ. Místo ospf, spíše uvažuji o bgp, jelikož nese své výhody.
a jake ma bgb vyhody? (nejak jsem se o to zatim nezajimal) a da se pouzit na zakruhovani na bezdratu siti?
Na zakruhování ("zameshování") bezdrátů vemte protokol pro ten účel určený, tzn. MME (http://wiki.mikrotik.com/wiki/MME_wirel ... g_protocol).
0 x
Zdeněk Švarc píše:Na zakruhování ("zameshování") bezdrátů vemte protokol pro ten účel určený, tzn. MME (http://wiki.mikrotik.com/wiki/MME_wirel ... g_protocol).
nene, dekuji, upgrade cele site na v3 si odpustim, vazne nejsem sebevrah

0 x