❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

bridge, hw-offload a vlany v CCR317

Návody a problémy s konfigurací.
hol
antispam: Ano

bridge, hw-offload a vlany v CCR317

Příspěvekod hol » 7 years ago

zas zuřim. Koupili jsme novinku a CRS317-1G-16S+RM trápím se s vlanama. Ve verzi 6.40 už není podporován switching, alespoň to píšou a v tom mk to opravdu není funkční. Místo portů je tam všude unknown.

https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:S ... Offloading

Fajn, chtěl jsem zkusit vlan v bridge, ale ani to tam nefungovalo, spíš teda úplně chybělo. Po hodině marnosti jsem našel na fóru mk, že to ze stable verzí dali pryč (ale switching už také nevrátili) a je to jen v RC verzi. Konkrétně jsem nastřelil 6.41rc37 pro ARM. Dost se bojim dát do do produkce s RC verzí, ale downgradovat a dělat vlany přes switching se mi už taky nechce. Evidentně to už MK opouští. Možná downgrade ani nepůjde.

Tak se chci zeptat. Máte někdo funkční vlany v bridge s hw-offloadem? Mám se toho bát v rc verzi? Nic složitého, asi 8 vlan, část odchází s tagem, část bez, jeden upload.

Jinak věřím, že tento příspěvek pomůže i jiným méně pozorným jako jsem já, aby netrávili čas nad změnami, které jsou možná koncepční, ale implementace je jako obvykle ze strany MK hrozná.

díky moc.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 7 years ago

Žiju v tom, že všechny 6.40.x jsou stejné, jako ty předchozí - stejná konfigurace bridge i switche. Ale je fakt, že CRS nemám.

Stejně je ten offload poloviční. Jen u CRS je kompletní, u ostatního HW pomalu na co sáhnu, to ho vypne. Což tu implementaci dost sráží dolů.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hol

já taky žil, do dneška. Ten switch sice funguje, ale vlany už nastavovat nejdou. Podle mě to není jen věcí CCR, ale zřejmě i menších RB jako je 2011 a 3011 s integrovaným switchem. Tam jsme zatím verzi více než 6.40 nezkusili a většinou nemáme ani vlany. Tak je otázka, zda bychom to vůbec zaregistrovali.

Screen Shot 10-03-17 at 09.29 AM.PNG
Screen Shot 10-03-17 at 09.29 AM.PNG (12.89 KiB) Zobrazeno 1784 x

takhle vypadá ta bridge v RC verzi, možno zapnout offload. + záložka pro nastavení vlan

Screen Shot 10-03-17 at 11.14 AM.PNG
Screen Shot 10-03-17 at 11.14 AM.PNG (11.36 KiB) Zobrazeno 1784 x
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 7 years ago

CRS je koukám o dost jiné ... holt to zkus reportovat u nich.
Ale já bych se s tím moc nes*l a vrazil tam 6.38.7

2011, 3011 i 1100 a třeba 850 vypadají konfiguračně úplně stejně.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hol

tak to mi taky napadlo, že tam dám nižší verzi. Ale odradilo mi to, že pak by se to muselo po upgrade asi zřejmě na místě předělávat. Píšou, že se to nepřenese. To je docela zoufalství.

Jinak je to vysvětlený celkem jasně. Podpora pro switch a vlan v původním modelu končí, nově se to řeší na bridge je napsáno přímo na MK stránkách s návody. Viz ten link na začátku. Trochu matoucí je to, že od verze 6.40 má být podpora vlan pro bridge, ale není a je jen v poslední RC verzi. Tedy přechodně je konfigurace vlan zcela neřešiteln8 ve stable verzích 6.40!!

Takže dotaz na MK je asi zbytečný. Jde mi skutečně jen o to, zda má někdo nějakou, ideálně pozitivní zkušenost s novým nastavením. A taky aby někdo další po mě, kdo na to narazí, měl více info než já.
0 x