Dobrý večer, dočetl jsem se na internetu, že je možné nějak nastavit controller na Mikrotiku přes CAPsMAN, nemáte někdo zkušenosti?
dokážete poradit jak na to?
Děkuji
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
mikrotik controller
nebo podle čeho jsem jel vždycky já https://www.youtube.com/watch?v=xVTsa59ijD4
0 x
::RouterLEGOboard::
takže je to funkční přes ten Capsman nebo je ještě nějaká alternativa? maká to dobře?
Děkuji
Děkuji
0 x
jojo, na hlavním routeru se nastaví capsmanager, v ramci nastaveni se vygeneruje certifikat, naklika se dilci nastaveni pro jednotliva apcka a pak se uz jen na kazdem apcku nastavi ovladani pres capsmanager, sparuje se to a bezi to. ja to takhle pouzivam na vicero mistech a funguje to spolehlive, nemuzu rict ze by to nejak padalo nebo ze by to nejelo. da se mezi tim nastavit i rozumny roaming na zaklade intenzity signalu pripojenych klientu (samozrejme pokud jsou apcka rozmisteny v dostatecnem mnozstvi). je s tim pohodlna prace...
u mikrotiku jina alternativa neni, leda naklikat si nastaveni manualne v kazdem apcku samostatne
nevim, jestli nekdo pouziva mesh nebo jiny zalezitosti, ale capsman je presne pro toto stvoreny
u mikrotiku jina alternativa neni, leda naklikat si nastaveni manualne v kazdem apcku samostatne
nevim, jestli nekdo pouziva mesh nebo jiny zalezitosti, ale capsman je presne pro toto stvoreny
0 x
::RouterLEGOboard::
používáme ho u všech klientů s mk apčky doma. Ale nenastavujeme to takhle na tvrdo jako je v těch dvou videí. Všechno dynamicky takže když domácí apčko odejde tak přivezu nový a jenom vyměním a jdu domu. Konfig se natahne z capsu z klientský jednotky. Pokud je třeba přidat do baráku další, natahne se kabel a opět připojí. Config je univerzální takže můžu vzít jakýkoliv mk zařízení, nahrát startovací konfig a pak už jenom donést na místo a pokud tam je už je capsman server tak začne okamžitě fungovat. Ty domácí apčka jsou zaměnitelný takže když ho od jednoho zákazníka vemu a přenesu ho k jinýmu tak se nastaví podle místního konfigu.
Rapidně se snížily servisní zásahy a připadná doba jejich řešení protože odpadá nutnost se nějak dobouchávat na zařízení za natem a vše je vidět z klientský jednotky.
Rapidně se snížily servisní zásahy a připadná doba jejich řešení protože odpadá nutnost se nějak dobouchávat na zařízení za natem a vše je vidět z klientský jednotky.
1 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
jo a to byl strašnej problém se dobouchat na wifi u zákazníka asi 
dynamicky to je krásné ale už nemáš přehled kde jaké apčko se jak jmenuje a blbě se dohledává kde vlastně klient je připojenej...
jinak docela se mi vymstilo mít server v CPE protože jsem udělal upgrade CPE a bum najendou nešel CAPS protože tam něco změnili a na apčkách samozřejmě byla jiná verze, tedy raději mít server na jendom z těch APček a capsové věci mít na sjednocené verzi server a klienty
dynamicky to je krásné ale už nemáš přehled kde jaké apčko se jak jmenuje a blbě se dohledává kde vlastně klient je připojenej...
jinak docela se mi vymstilo mít server v CPE protože jsem udělal upgrade CPE a bum najendou nešel CAPS protože tam něco změnili a na apčkách samozřejmě byla jiná verze, tedy raději mít server na jendom z těch APček a capsové věci mít na sjednocené verzi server a klienty
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Víte nekdo, na jakém portu ten caps komunikuje? Mě totiž neproběhne parovani a až teď mi doslo, že by to mohlo být firewallem na straně serveru.
0 x
5246,5247/udp
0 x
okoun píše:jo a to byl strašnej problém se dobouchat na wifi u zákazníka asi
Jmena apcek to od verze 6.35.4 ukazuje a dohledani taky neni problem
http://wifi.hocimin.com/forum/capreg.png
0 x
jestli vidím dobře tak interface máš ale staticky což jsem psal....
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
nic se nedohledává, otevřu capsmana a vidim všechno. Všechny apčka svítěji stejnym názvem. Přehazování zařízení mezi apčky si řeší zařízení samí. Pokud výrobce neodfláknul ovladače na wifinu v zařízení tak to chodí korektně ale obecně jsou s tim čim dál menší problémy a většinou to chodí ok. Je taky třeba chvíli vyčkat protože mobilní věci šetří baterie takže začnou vyhledávat jiný ap až když je aktuální signál velmi slabý nebo až se odpojí a nebo až za určitý interval automaticky začne skenovat sám a případně se přepojí na silnější. I ten scan něco žere a apple s tim měl u jednoho updatu na iphonech problém protože ho nastavil na moc krátkej a začly se rychle vybíjet baterky.
Nemáme problém ani s upgradama. Pokud se provede konfigurace správně tak neni problém. Jakej by byl? konfigurace capsmana nic dalšího zásadního nepřinesla aby to nešlo. Různý verze nevadí.
Nemáme problém ani s upgradama. Pokud se provede konfigurace správně tak neni problém. Jakej by byl? konfigurace capsmana nic dalšího zásadního nepřinesla aby to nešlo. Různý verze nevadí.
0 x
okoun píše:jestli vidím dobře tak interface máš ale staticky což jsem psal....
vidis spatne
http://wifi.hocimin.com/forum/capreg1.png
pole Name Format je to magicke co ti udela nazvy interface, podle nazvu mikrotiku
0 x
tak to nevim neznám vyzkouším, díky
0 x
hapi píše:Nemáme problém ani s upgradama. Pokud se provede konfigurace správně tak neni problém. Jakej by byl? konfigurace capsmana nic dalšího zásadního nepřinesla aby to nešlo. Různý verze nevadí.
o konfiguraci to mhnody není, zažil jsem to u klasického vs cm2 to prostě nechodilo se žádným konfigem a jak znám mikrotik zase se to bude určitě opakovat
0 x