❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

mikrotik 5nd r2 - propojení

Návody a problémy s konfigurací.
Empulak

mikrotik 5nd r2 - propojení

Příspěvekod Empulak » 8 years ago

Dobrý den,

rád bych se zeptal, zda-li je možné pomocí tohoto návodu zprovoznit více než jeden klientský mikrotik.

https://blog.linitx.com/howto-building- ... -products/

Jde o to, že jsem spojil takto dva mikrotiky a funguje to báječně, pokud ale stejným způsobem připojím další Mikrotik, tak se nepřipojí. A tak mne zajímá, jestli vůbec toto nastavení může fungovat a nebo bubu muset vymyslet jiný způsob.

Díky za případné rady.
1 x

Kysa

Příspěvekod Kysa » 8 years ago

Konfiguraci jsem moc nestudoval, ale jaké zařízení máš na AP? Nebo hlavně licenci? Pokud máš L3, víc než jedno zařízení se nepřipojí.
0 x
Petr Krist

Empulak

Nejsem si moc jistý jestli ti odpovím na tvoji otázkou, ale mám 2x Mikrotik 5nd r2. Jeden je v módu: station a druhý station-brigde ( klient ). Licenci asi žádnou nemám, prostě tak jak to přišlo, tak jsem to nastavil dle toho návodu.

Následně jsem koupil další tento Mikrotik a chtěl připojit dalšího "uživatele", ale tady nastává ten problém, že mikrotik se nepřipojí, respektive se "asi" připojí ale jenom na chvilku.
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 8 years ago

Obě zařízení mají v sobě licenci L3, která umožňuje propojení pouze jednoho klienta. Nastavení by mělo být 1.SXT bridge a 2.SXT station nebo station bridge. Pokud by 1.SXT mělo mít připojené víc jednotek, je potřeba aby mělo v sobě licenci L4, která umožňuje režim AP.
0 x

Empulak

Aha, jasně už chápu.

Musím tedy přejít s s prvním Mikrotikem ( bridge ) na licenci L4. Poté je třeba něco někde přenastavit a nebo pouze stačí prosím tě přejít na L4 a tím pádem to rovnou začne fungovat?.

Díky za info.
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Přejít na L4 znamená jí za 850,-Kč dokoupit a nebo koupit zařízení které už jí v sobě má. Na SXT s L4 stačí nastavit mód AP a bude možné připojit více klientských zařízení.

Nicméně bych ti doporučil aby jsi si nejdříve pořádně nastudoval co, jak a kde nastavit. Mikrotik není na konfiguraci zase tak jednoduchý. A zároveň se s tím očividně chystáš někde vysílat a proto bych ti doporučil aby jsi se zaměřil na správné nastavení wifi části, aby jsi nerušil jiné spoje v okolí.
0 x

Empulak

Děkuji ti za informace. V tom případě mne ještě čeká nějaké studium. Předpokládám, že pokud přepnu mód na AP Bridge, tak klienti se automaticky nepřipojí pokud mají nastaveno station-bridge. Předpokládám že budu muset zapnout mód station.

Dokážeš mě nasměrovat co hledat abych nezarušil okolí? Je v tom něco víc, než si oskenovat dané prostředí a zvolit takové pásmo na kterém jiné zařízení nevysílají?. Také vím že je třeba zvolit pásma pro českou rep atd. Ale to jsou takové základní znalosti, tak by mne zajímalo jestli to stačí.

Díky
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

1. vysílač s L4 - mód "AP bridge"
2. až X. mohou mít mód "station" nebo "station bridge".

"station" se používá když je to "koncový klient", tedy třeba rodinný dům, kde SXT dělá NAT, DHCP server, firewall atd.
"station bridge" se používá když je za SXT ještě něco dalšího a je je potřeba aby bylo SXT průchozí skrz jako transparentní bridge.

Vysílání - volný kanál, 20MHz šířka, omezit vysílací výkon na obou stranách, nepoužívat SXT na zbytečně dlouhé vzdálenosti (široký vyzařovací úhel antény) atd.. SXT je na pár stovek metrů.
0 x