ludvik píše:on franta dnes dal pár příspěvků a všechny v této úrovni.
ludvik píše:Teď je otázkou, jak moc současné windows rozumí dnssec (nezkoumal jsem) a zda by to přesměrování DNSky na nevalidující server leccos neřešilo.
rouchi píše:Lidi nevim jak vy, ale já mám pravidlo udělané následovně:
v Adress listu mám vytvořenou skupinu "Blokovane IP", když chci někoho blokovat přidám tam jenom IP toho klienta...
následně v NAT pravidlech je jako první pravidlo dst-nat, protokol tcp, Any port 80 (druhé pravidlo může být se 443) -> potom v advance v Src Address List vyberu "Blokovane IP" a jako action dst-nat To Addresses "IP WEB serveru s blokační strankou..."
no a neřikam, že to funguje kdykoli na cokoliv, ale každopádně když napíšu do prohlížeče google.com -> Enter nebo seznam.cz-> enter, tak me to na náš web normálně přesměruje a myslím, že to stačí...
hapi píše:všechno má svoje mouchy.
Podstrčení DNSka funguje, bohužel se nedá řídit a dost windowsů si pamatuje to DNSko i po časovym limitu a pak je sranda to rozchodit zpět resp. aby to wokna zapoměly a natahnuli si novej záznam. A to vůbec nemluvim o DNS cache samotnýho prohlížeče. Je pak pěkná zábava se toho zbavit. A to třeba vůbec nemluvim o tom že se musí do DNS serveru nějak zapsat že tahle ip dostane tenhle záznam a ostatní jiný jako že třeba mk dns tohle neumí i když by šlo forwardovat dns dotazy neplatičů na jinej dns server s pozměnými záznami.
Ono i ten forward 80 a 443 delá prakticky to samí. Když se neukáže problém s certifikátem tak si to prohlížeč zapamatuje a je to čistě náhodný u náhodných lidí. Občas se nám prostě nepovedlo toho zbavit a seznam.cz ukazoval týden stále naší stránku. Jednou to došlo tak daleko že jsme museli zákazníkovy nainstalovat jinej prohlížeč.
Osobně si myslim že nejlepší je přesměrovat 80 port a poslat zákazníkovy smsku případně si udělat system kterej upozorní zákazníka několikrát před vypnutím smskou nebo mailem a neřešit přesměrovávací skopičiny.