❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

SimpleQueues

Návody a problémy s konfigurací.
pass-w

SimpleQueues

Příspěvekod pass-w » 8 years ago

Dobrý den všem,
chtěl bych vás poprosit o radu, jakým způsobem mám nastavit rozdělení rychlostí na jednotlivé účastníky.
Mám RB, kde eth24 je WAN (50Mb/2Mb) a port eth1 - eth10 má každný port nastavený jiný IP rozsah, neboli každý port vede
k jinému účastníkovi. Účastníci si navzájem nevidí do svých IP rozsahů.
Nevím jak mám nastavit, aby každý eth. port (účastník) měl např. minimálně 5Mb Down / 200kb Up rychlost,
ale zároveň, aby každý dosahoval max. rychlosti připojení. Neboli aby každý dosahoval rychlosti 50Mb, ale každému
aby jel internet minimálně 5Mb.
Mělo by se to nastavovat přes Simple Queues, ale nevím, jak to správně nastavit. Jestli se to dá nastavovat přímo na eth. prorty,
nebo se musí nastavovat na IP rozsahy.
Díky moc, P
0 x

radimasss

Příspěvekod radimasss » 8 years ago

tak jestli chceš aby se všichni dělili o 50 mbps (třeba když bude málo lidí tak mu to pojede třeba 30mbps)
daš simpe queues a burst
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 8 years ago

Queue tree. Přesně na tohle je dělaný. Nechápu jak by to šlo nastavit přes SQ tak aby se nepřebíjeli mezi sebou.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

pass-w

A mohli byste mi prosim trochu poradit, jak to nastavit? Jde mi proste o to, aby kazdy surfoval minimalne 5Mb a o zbytek se delili dle poctu aktualne surfujicich ucastniku.
Moc diky P
0 x

radimasss

Příspěvekod radimasss » 8 years ago

staci demo s popiskama ? nebo skype: ispasistent
0 x

pass-w

Za demo bych byl rád, snad mě to nakopne. Díky moc, P.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 8 years ago

pass-w píše:Dobrý den všem,
chtěl bych vás poprosit o radu, jakým způsobem mám nastavit rozdělení rychlostí na jednotlivé účastníky.
Mám RB, kde eth24 je WAN (50Mb/2Mb) a port eth1 - eth10 má každný port nastavený jiný IP rozsah, neboli každý port vede
Nevím jak mám nastavit, aby každý eth. port (účastník) měl např. minimálně 5Mb Down / 200kb Up rychlost,
ale zároveň, aby každý dosahoval max. rychlosti připojení. Neboli aby každý dosahoval rychlosti 50Mb, ale každému
Mělo by se to nastavovat přes Simple Queues, ale nevím, jak to správně nastavit. Jestli se to dá nastavovat přímo na eth. prorty,
Díky moc, P

samozřejmě že můžeš použit simple queue, umí agregovat tak jako queue tree.
prvně si založ tu hlavní na nejvyšší úrovni tam je třeba aby zařezávala pro veškerý provoz který potom bude v úrovní pod ní. jeslti to nastavíš pomocí dst nebo marku je fuk.
nu a potom už budeš vytvářet jednotlivé SQ a u všech musíš zadat v advanced parent té hlavní SQ.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

JirkaK

Příspěvekod JirkaK » 8 years ago

Jak je to se zatezi CPU pri pouziti QT+PacketMark a SQ+Parent(pres DST)?
Ma v tom pripade smysl uzivat QT? Pokud tedy nechci separatne omezovat jeste ruzne sluzby u klienta, tam bych smysl QT pochopil.
JK

okoun píše:
pass-w píše:Dobrý den všem,
Díky moc, P

samozřejmě že můžeš použit simple queue, umí agregovat tak jako queue tree.
prvně si založ tu hlavní na nejvyšší úrovni tam je třeba aby zařezávala pro veškerý provoz který potom bude v úrovní pod ní. jeslti to nastavíš pomocí dst nebo marku je fuk.
nu a potom už budeš vytvářet jednotlivé SQ a u všech musíš zadat v advanced parent té hlavní SQ.
0 x

pass-w

Díky za rady.
Mohl bych tě Okoune poprosit, zda-li bys mi napsal příkazy, jak nastavit ty simpleQ?
Nebo co mám přes winbox přesně nastavit v jakých parametrech?
Moc ti díky, P.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 8 years ago

pass-w píše:Díky za rady.
Mohl bych tě Okoune poprosit, zda-li bys mi napsal příkazy, jak nastavit ty simpleQ?
Nebo co mám přes winbox přesně nastavit v jakých parametrech?
Moc ti díky, P.

pošli mi SZ s přístupem a já to mohu naklikat...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...