Zdravím,
doposud jsem měl celou síť Network Time v defaultu jako Broadcast. Naštudoval jsem si, že při nastavení Point to point na místech, kde jsou proti sobě dvě zařízení se urychlí navázání spojení při výpadku a podobně. S radostí jsem to začal v síti měnit a opravdu se to zrychlilo.
Problém je v tom, že jsem náhodou zjistil, že v části sítě, kde to mám již nastavené, že mi špatně funguje záložní linka:
Vysílač má na sobě ještě dva mikrotiky jako AP, pokud se tomuto vysílači vypne primární linka, začnou téct data záložní, ale dotečou jen na ten centrální vysílač a jeden mikrotik a jeho klienty. Druhý mikrotik ani jeho klienti zálohou nejdou :/
Před přepnutím Network TYpe bylo vše v poho...
Tušíte, kde by mohl být problém? moc díky za rady!! Pavel Č.
Tedy je screen toho jednoho APčka verze je 6.36.4
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
problém s OSPF při nastavení Network Type - PtP
Důvod ti neřeknu ... Ale z pohledu dlouholetého admina mikrotiků ti řeknu: nesahej na nic, co funguje (lze to říci i jadrněji). Zvlášť v případě OSPF, kde mám někdy pocit, že si vymýšlí. A ty ne úplně běžně používané možnosti ani snad nikdo netestuje.
PtP jsem použil jen jednou jedinkrát ... a to na Quagga. Nefungovalo to vůbec. Od té doby (je to už pár let ...) se ani nesnažím.
PtP jsem použil jen jednou jedinkrát ... a to na Quagga. Nefungovalo to vůbec. Od té doby (je to už pár let ...) se ani nesnažím.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Mám úplně všude nastaven režim point to point a jede to výborně, dříve jsem měl boardcast a stávalo se mi to co se zde popisuje. Tedy někde bude asi něco špatně a nebo někde stále smrdí ten broadcast který to kazí...
Pokud dostanu přístup mohu se podívat...
Pokud dostanu přístup mohu se podívat...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
ptp no problém...
co je interface ospf???
co je interface ospf???
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
asi by bylo lepsi udelat planek jak to je zapojeny a kde je co nastavene
0 x
hapi píše:ptp no problém...
co je interface ospf???
ospf interface je bridge bez přidělených portů, na kterém mám IP pro Router ID.
0 x
Čistě technická: ID sice vypadá jako IP, ale není to IP a žádnou vazbu to nemá. Může tam být cokoliv ... A pokud nepotřebuješ loopback-interface (on ho mikrotik stejně nepoužívá), tak je to tam zbytečné. I když ničemu to nevadí.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Trochu jsem z toho nepobral, v cem preste je problem. Aby ti fungoval korektně ptp network type, musí ti fungovat na lince multicast - u wifiny to můźe vyžadovat zapnout WDS. Navazovani je opravdu rychlejsi, protoze neprobiha volba DR/BDR. Z tohoto duvodu nelze mit nastaveno na jedne strane ptp a na druhe broadcast.
ludvik: Na RouterOS ale dela OSPF routing Quagga

0 x
Žiju v tom, že PtP je právě kvůli linkám bez broadcastuvči multicastu ...
ROS nepoužívá Quaggu. Sami to na fóru kdysi přiznali.
cerva píše:Trochu jsem z toho nepobral, v cem preste je problem. Aby ti fungoval korektně ptp network type, musí ti fungovat na lince multicast - u wifiny to můźe vyžadovat zapnout WDS. Navazovani je opravdu rychlejsi, protoze neprobiha volba DR/BDR. Z tohoto duvodu nelze mit nastaveno na jedne strane ptp a na druhe broadcast.
0 x
ludvik píše:Žiju v tom, že PtP je právě kvůli linkám bez broadcastuvči multicastu ...cerva píše:Trochu jsem z toho nepobral, v cem preste je problem. Aby ti fungoval korektně ptp network type, musí ti fungovat na lince multicast - u wifiny to můźe vyžadovat zapnout WDS. Navazovani je opravdu rychlejsi, protoze neprobiha volba DR/BDR. Z tohoto duvodu nelze mit nastaveno na jedne strane ptp a na druhe broadcast.
Od verze 2.9.4 se toho sice změnilo hodně, ale že by vyměnili celý engine pro dynamic routing? Možné to je, vycházel jsem z tohohle: https://www.youtube.com/watch?v=0A8TpBI-EKU
0 x
Na hodně starou informaci odpovím jen starou: http://mum.mikrotik.com/presentations/2 ... terOS3.pdf
0 x
ludvik píše:Na hodně starou informaci odpovím jen starou: http://mum.mikrotik.com/presentations/2 ... terOS3.pdf
Díky za info, pořád je co objevovat

0 x
nám zas kravne OSPF, pokud do něj zařadíme bridge. Musí se ta bridge nějak nastavit speciálně? Mám z toho pocit, jako kdyby bridge měnila MAC podle do ní zařazených interface a tím se to OSPF "mátlo"...ale fakt nevim. Snažíme se do něj bridge nedávat, ale někdy to nejde bez toho. Poradíte někdo?
0 x
zokntrolovat vypnuté RSTP na bridge, pokud ho tedy nepoužíváte... a potom do bridge vždy fláknout admin mac adresu aby se neměnila...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...