Ahoj,
potřebuji nějak vyřešit můj neřešitelný problém s připojením k internetu v Kostomlatech pod Milešovkou. Dnes přetekl pohár mé trpělivosti s místním providerem a potřebuji se poptat zda a jak, lze realizovat můj nápad níže.
Vlastním MikroTik RB951G-2HnD. Připojení je v tuto chvíli realizováno prostřednictvím 5 GHz MikroTik SXT. Nevím přesně model. Toto připojení je velmi nestabilní. Víkendy jsou doslova utrpením, které už nehodlám tolerovat. Měl jsem doma Zapůjčený LTE modem od Vodafonu a rychlost připojení byla doslova pohádková. Naneštěstí jakákoliv snaha vyjednat s nimi individuální FUP či denní rychlost nad rámec standardu se nepovedla a tak bych rád zkombinoval obě připojení.
1. krokem by za mne mělo být pořízení USB LTE modemu, který by uměl spolupracovat s MikroTik RB951G-2HnD. To si myslím, že bude lehčí část a jsem si jist, že zde najdu spoustu vláken, která by se tomu věnovala.
2. krokem, tím zásadním, je nakonfigurování routeru dle mých představ - rád bych pro standardní surfování, youtube a další "běžné nesmysly" použil LTE modem a pro stahování velkých objemů dat využil místního providera (torrenty, ftp a další).
Lze něco takového zrealizovat a pokud ano, dají se nějak řešit výjimky? Přeci jen může být situace, kdy budu potřebovat něco sosnout rychle prostřednictvím LTE i když to může být zásadní porce ze 30 GB FUP, které Vodafone nabízí.
Díky za nápady a komentáře.
Míra
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Kombinované připojení - LTE + místní wireless provider
Ahoj, nebylo by elegantnější najít jiného providera v lokalitě?
Zřejmě hledáš něco takového: http://wiki.mikrotik.com/wiki/Policy_Base_Routing
Zřejmě hledáš něco takového: http://wiki.mikrotik.com/wiki/Policy_Base_Routing
0 x
Si vis pacem, para bellum.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.
Tohle je bohužel již druhý provider, kterého zkouším já osobně. Nicméně cca 100 metrů ode mě bydlí strýc, který testoval i O2 ADSL a nakonec skončil u toho, co mám já. Je to až k neuvěření, ale i v roce 2016 jsou takovéto lokality. Je to o to smutnější, že jsem se přistěhoval dva roky zpět z bydliště, kde jsem frčel na UPC 120 MBit...
Díky za odkaz, prostuduji.
Díky za odkaz, prostuduji.
0 x
OT: A co je to za lokalitu? Přecijen jsme zde ISPíci a třeba by někdo mohl nabídnout své služby
0 x
honzam píše:OT: A co je to za lokalitu? Přecijen jsme zde ISPíci a třeba by někdo mohl nabídnout své služby
máš to hned v prvním příspěvku .. Kostomlaty pod Milešovkou ..
0 x
Ahoj, já bych k tématu jen upozornil
na výběr vhodného LTE modemu, protože si nejsem jistý, zdali mikrotik již nativně podporuje všechny druhy USB havěti co emuluje LTE. Mikrotik standardně zvládne klasické vytáčené PPP připojení na 3G, ale na těhle routerech typu RB951, RB2011, mAP,.. (vyjma těch, kam jsem si mohl zastrčit třeba svojí vlastní PciE kartu od Sierry nebo Huaweie) mi LTE prostě nefrčelo, nedokázalo to pojmout hilink, i když jsem přes AT příkazy ten modem přepnul pouze do režimu LTE. Tak aby jsi pak nebyl zklamaný, že ti to bude frčet max 3G 

0 x
::RouterLEGOboard::
Ok, beru na vědomí. Někdo zkušenosti s tím, co by mělo fungovat?
0 x
Více lidí pošle to LTE do kopru, jedno-dvě vlákna to zvládne, tři už vyvolaji neskutečný "packet loss".
0 x
- mac0112
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Domnívám se, že USB modemů co se LTE a kompat. s Mikrotikem týče je dost viewtopic.php?f=7&t=21031
Otázkou je zda bude stačit rychlost kolem 20Mbit/s . Pokud bude chtít více, tak opravdu nezbývá než modem s Hi-Linkem nebo modem v podobě mPCI karty.
Otázkou je zda bude stačit rychlost kolem 20Mbit/s . Pokud bude chtít více, tak opravdu nezbývá než modem s Hi-Linkem nebo modem v podobě mPCI karty.
0 x
- lwq
- Kontaktovat uživatele:
Doporucuju treba K5150, ten funguje jako USB sitovka a funguje ok. Nebo Samsung SM-V101F. Oboji mam vyzkousene, ze jde s Mikrotikem propojit a rodinny dum na tom muze v pripade vypadku jet.Na Torrent ale nikdo nemysli, ze ? 

0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...
Tu K5150 si rozběhnul opravdu jako usb sitovku?Resil jsem to před rokem a pul a toto byla odpověď z MK:
Hello,
in the current RouterOS versions we can't add support for this modem.
We will be able to add support for this modem only when we will have RouterOS
v7 which will support MBIM interface for modems.
Regards,
Uldis
Hello,
in the current RouterOS versions we can't add support for this modem.
We will be able to add support for this modem only when we will have RouterOS
v7 which will support MBIM interface for modems.
Regards,
Uldis
0 x
Daniel Tasáry
- lwq
- Kontaktovat uživatele:
K5150 jsem pouzil v RB411U s openwrt ci v maline. Ne v RouterOS. Ale USB sitovky umi, tak mi to melo jezdit ...
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...
No openwrt/ddwrt jo tam mi to beha taky ale RoS ne 
Takze je to furt stejne.
Akorát sem ho mel v tplinku tusim mr3220 nebo něco takového.

Takze je to furt stejne.
Akorát sem ho mel v tplinku tusim mr3220 nebo něco takového.
0 x
Daniel Tasáry
V čem představuje problém torrent? S LTE modemem Huawei od Vodafon to tady lítalo velmi svižně. Včetně uploadu. Tak se jen ptám, jaké omezení ta technologie má.
0 x
Meky píše:Ahoj,
potřebuji nějak vyřešit můj neřešitelný problém s připojením k internetu v Kostomlatech pod Milešovkou. Dnes přetekl pohár mé trpělivosti s místním providerem a potřebuji se poptat zda a jak, lze realizovat můj nápad níže.
Vlastním MikroTik RB951G-2HnD. Připojení je v tuto chvíli realizováno prostřednictvím 5 GHz MikroTik SXT. Nevím přesně model. Toto připojení je velmi nestabilní. Víkendy jsou doslova utrpením, které už nehodlám tolerovat. Měl jsem doma Zapůjčený LTE modem od Vodafonu a rychlost připojení byla doslova pohádková. Naneštěstí jakákoliv snaha vyjednat s nimi individuální FUP či denní rychlost nad rámec standardu se nepovedla a tak bych rád zkombinoval obě připojení.
1. krokem by za mne mělo být pořízení USB LTE modemu, který by uměl spolupracovat s MikroTik RB951G-2HnD. To si myslím, že bude lehčí část a jsem si jist, že zde najdu spoustu vláken, která by se tomu věnovala.
2. krokem, tím zásadním, je nakonfigurování routeru dle mých představ - rád bych pro standardní surfování, youtube a další "běžné nesmysly" použil LTE modem a pro stahování velkých objemů dat využil místního providera (torrenty, ftp a další).
Lze něco takového zrealizovat a pokud ano, dají se nějak řešit výjimky? Přeci jen může být situace, kdy budu potřebovat něco sosnout rychle prostřednictvím LTE i když to může být zásadní porce ze 30 GB FUP, které Vodafone nabízí.
Díky za nápady a komentáře.
Míra
Dejte si počítání dat a zjistite že 30GB FUP prosurfujete za týden... Jinak první co bych zkusil napsat poskytovateli a prudit ho. Ono když o tom že Vám to vypadává a neví to , těžko to vyřeší. Co se týče nastavení není problém zprovoznit internet přes LTE + nastavíte druhou bránu přes připojení a přepínáte default GW.
0 x