Zdarvím.
Potřeboval bych poradit do začátku. Proštudoval sem si http://www.routeros.cz/documents.php ale přišlo mi že tam popisovali natavení starší nebo jiné verze. (moje licence je level 4).
Ptřebuju aby Microtik fungoval jako obyčejný domácí router s maškarádou (náhrada za klasickej router asus WL-500gx).
popis WAN
WAN - dhcp
Popis LAN: 192.168.1.0/24
LAN
WLAN 2,4
LAN aby fungovala společně (pingy, sdílení atd.)
Vím je to dotaz lamerskej, ale nenašel sem souvisle napsaný popis nastavení. Ideálka je rada po ICQ. měl bych pak ještě rejpalský dotazy co všechno by z mých nápadů co s routerem bylo proveditelné. Byl by někho hodnej a trpělivej? Dal bych tu pak nastavení, aby i pro ostatní začátečníky jako já bylo dostupný.
Díky moc
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Začátečík, home gateway
Bližší popis nastavení? Nevím jestli jsem to dobře napsal. Jde mi v tomto případě o to aby síě propojené wifi i lan byli v jedné síti a tvářili se že jsou všechny propojeny do jednoho rozhranní. Pingy mezi PC ale i na APčko aby fungovaly.Blurcak píše:no v tvem pripade Wlan a Lan do bridge, ale Wlan musi byt jako AP
0 x
(tohle ber jako volnou variaci na tema mutace telnetu a winboxu
musis mit povoleny balik dhcp, predpokladejme wan=ether1)
... snad tolik jako funkcni zaklad, doufam, ze jsem nic nevynechal

Kód: Vybrat vše
bridge: + bridge1
bridge -> ports: + ether2 bridge=bridge1
bridge -> ports: + ether3 bridge=bridge1
bridge -> ports: + wlan1 bridge=bridge1
ip -> address: + address=192.168.1.1/24 interface=bridge1
ip -> pool: + name=1 addresses=192.168.1.10-192.168.1.250
ip -> dhcp-client: + interface=ether1
ip -> dhcp-server: + interface=bridge1 addresses=pool1 authoritative=yes broadcast=1 add-arp-for-leases=1
ip -> dhcp-server -> networks: + netword=192.168.1.0/24 gateway=192.168.1.1 dns=192.168.1.1
ip -> dns: settings -> allow-remote-requests=yes
ip -> firewall -> nat: + chain=srcnat out-interface=ether1 action=masquerade
... snad tolik jako funkcni zaklad, doufam, ze jsem nic nevynechal

0 x