❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

komunikacia wlan lan

Návody a problémy s konfigurací.
napo

komunikacia wlan lan

Příspěvekod napo » 17 years ago

zdravim.. mam nasledovny problem. mam x klientov pripojenych na eth port cel lan kabel a y cez wla. moj problem je taky, ze klienti ktory su pripojeny na eth a wlan nemozu medzi sebou zdielat data a ani nefunguje sietovy chat. medzi tymi ktory su pripojeny na napr lan to ide a aj cez wlan to funguje.. ale medzi sebou proste nie a neviem si s tym rady. viete mi dakto poradit? dakujem.
0 x

vencakubik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vencakubik » 17 years ago

Zkus tam nahodit bridge mezi eth1 a wlan. to by mělo určitě zabrat.
0 x

napo

vencakubik píše:Zkus tam nahodit bridge mezi eth1 a wlan. to by mělo určitě zabrat.

no.. aby som to upresnil.. na eth1 mam privedeny internet... a na eth2 mam pripojenu lokalnu siet.. mezi eth2 a wlan mam bridge.. a tak to nefunguje.. :-(
0 x

fra.iesus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod fra.iesus » 17 years ago

treba ja to stale nechapu ;-)
zkus to plz jeste trochu vice upresnit: konfigurace, co a jak nefunguje... cili jinymi slovy:
pokud mas vytvorenou bridge, mas na ni nahozenou nejakou ip adresu (rekneme 192.168.0.1), pak se oba interfaces musi videt. pokud tomas v bridge, ale na kazdem interface mas jine subnety, pak minimalne sdileni fungovat nemuze, protoze jede na broadcastech a pocita s fungovanim ve stejnem subnetu. co znamena chat? je to adresovatelne (ip), nebo tez bezi na broadcastech? kdyz vytvoris bridge, tak to stale nic neznamena, pokud mas ruzne subnety a dane sluzby bezi v ramci jedne site a nedokazi "videt" do te druhe... (nevim, jestli jsem to dokazal popsat dost vystizne, co po tobe chci, ale snad jo :wink: )
0 x

Dejvas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Dejvas » 17 years ago

A co treba na wlan interface zaskrtnout default forward ?

A jak psal fra.iesus
za predpokladu ze IP rozsah je prideleny BRIDGE a ne kazdemu iface zvlast. A uzivatele jak LAN tak wlan pouzivaji stejny ip rozsah. By to melo normalne fungovat.
0 x

napo

no takze... eth1-privod internetu z routra. ip eth1:192.168.2.2
eth2- kabel ide do switchu, do ktoreho su pripojeny klienti po lan kabli
wlan1- na nu je pripojena vsesmerovka, kde sa pripajaju klienti
bridge1- medzi eth2 a wlan1 ip adresa: 192.168.1.1
pc na oboch interfaces cize eth2 a aj wlan1 maju ip adresy z rovnakeho rozsahu.. cize 192.168.1.xxx/24 a nefunguje to.. pc sa medzi sebou nevidia.. obcas sa mi sice stane, ze ked dam zobrazit pc v sieti tak mi ich zobrazi ze su pripojene , ale nedokazem prehliadat ich zdielany obsach.. ach sietovy chat pouzivame program borg chat. ten funguje len medzi klientmi pripojenych na bud jedno alebo druhe interfaces... taktiez mi programek look and lan nezobrazi pc na druhom interfaces, ako som pripojeny ja...

fra.iesus píše:treba ja to stale nechapu ;-)
zkus to plz jeste trochu vice upresnit: konfigurace, co a jak nefunguje... cili jinymi slovy:
pokud mas vytvorenou bridge, mas na ni nahozenou nejakou ip adresu (rekneme 192.168.0.1), pak se oba interfaces musi videt. pokud tomas v bridge, ale na kazdem interface mas jine subnety, pak minimalne sdileni fungovat nemuze, protoze jede na broadcastech a pocita s fungovanim ve stejnem subnetu. co znamena chat? je to adresovatelne (ip), nebo tez bezi na broadcastech? kdyz vytvoris bridge, tak to stale nic neznamena, pokud mas ruzne subnety a dane sluzby bezi v ramci jedne site a nedokazi "videt" do te druhe... (nevim, jestli jsem to dokazal popsat dost vystizne, co po tobe chci, ale snad jo :wink: )
0 x

napo

default forward mam zaskrknuty... a nejde to..

Dejvas píše:A co treba na wlan interface zaskrtnout default forward ?

A jak psal fra.iesus
za predpokladu ze IP rozsah je prideleny BRIDGE a ne kazdemu iface zvlast. A uzivatele jak LAN tak wlan pouzivaji stejny ip rozsah. By to melo normalne fungovat.
0 x

fra.iesus
Kontaktovat uživatele:

napo píše:default forward mam zaskrknuty... a nejde to..
default forward je dobry jen a pouze k tomu, aby se mezi sebou mohli videt stroje na stejnem radiu, musis mit ethernet i wlan v bridge a IP adresy ve stejnem rozsahu (je jedno, na kterem interface wlan/eth/bridge budes mit ip adresu) - nic vic, nic mene. dokud tohle nesplnis, pak je v naprostem poradku, ze ti broadcasty neprochazeji (jakpak by se mohlo do site 192.168.2.0/24 dostat neco smerujici na 192.168.1.255?)
0 x

napo

no tak potom vazne netusim kde moze byt problem... na bridge mam nastavenu rovnaku ip ako maju pc v sieti.. teda z rovnakeho rozsahu... a nefunguje to...

fra.iesus píše:
napo píše:default forward mam zaskrknuty... a nejde to..
default forward je dobry jen a pouze k tomu, aby se mezi sebou mohli videt stroje na stejnem radiu, musis mit ethernet i wlan v bridge a IP adresy ve stejnem rozsahu (je jedno, na kterem interface wlan/eth/bridge budes mit ip adresu) - nic vic, nic mene. dokud tohle nesplnis, pak je v naprostem poradku, ze ti broadcasty neprochazeji (jakpak by se mohlo do site 192.168.2.0/24 dostat neco smerujici na 192.168.1.255?)
0 x

fra.iesus
Kontaktovat uživatele:

takze pro jistotu rekapitulace:
1) wlan a ether jsou v bridge (pokud mas na wlan wds, pak je toto wds v bridge)
2) lidi na wlan a ethernetu maji IP ve stejnem subnetu
3) v bridge -> filters neni nic, co by dropovalo pakety mezi wlan a ether
..pokud je vse toto splneni, pak to musi fungovat - jinak tam mas nekde krpu, ktere sis nevsimnul :(
0 x

napo

presn tak... ved tu mas udaje pre demo ucet.. kukni sa, mozno ze najdes daco co to blokuje... ip:78.98.192.74 meno: demo heslo: ziadne... nemam to odskusane dufam ze to bude fungovat netreba namapovat dake porty na routry?

fra.iesus píše:takze pro jistotu rekapitulace:
1) wlan a ether jsou v bridge (pokud mas na wlan wds, pak je toto wds v bridge)
2) lidi na wlan a ethernetu maji IP ve stejnem subnetu
3) v bridge -> filters neni nic, co by dropovalo pakety mezi wlan a ether
..pokud je vse toto splneni, pak to musi fungovat - jinak tam mas nekde krpu, ktere sis nevsimnul :(
0 x

fra.iesus
Kontaktovat uživatele:

no predevsim mas asi zakazany jakykoliv pristup na router zvenci, takze jedine, co mi projde je ping :-(
0 x

napo

cez ake porty sa to pripaja.. tam bude asi jediny problem.. nastavim naroutry preklad tych portov na rb...
fra.iesus píše:no predevsim mas asi zakazany jakykoliv pristup na router zvenci, takze jedine, co mi projde je ping :-(
0 x

fra.iesus
Kontaktovat uživatele:

takze:
vse je nastaveno jak ma (zadne filtry ani v bridge, ani ve fw; oba ifaces jsou soucasti bridge, na ktere bezi dhcp s jedinym rozsahem ip adres) a stejne to zrejme nefunguje. je tam ros v 2.9.38 (mam dojem) - nevite nekdo o nejakem bugu v teto verzi? jinak uvidime, co se stane po upgrade...
0 x

napo

no.. po upgrade sa nestalo vobec nic... stale to nejde.. neviete niekto v com by este mohol byt zadrhel?
0 x