❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ospf mikrotik neighbors problem

Návody a problémy s konfigurací.
matejuv

ospf mikrotik neighbors problem

Příspěvekod matejuv » 9 years ago

Dobry vecer panove,

predem upozornuji, ze jsem OSPFlama.

Mam takovy maly problem a prosim o radu. Nastvil jsem si na 5 MT, kteri jsou vsichni pripojeni do stejne bridge patere OSPF a na trech "skupina A"...2x2011,1x1100 vidim v neighbors jen zbyle dva z teto skupinky...takze vse OK az na to, ze nejdou videt posledni dva... a na tech zbylych dvou "skupina B" 2xCCR vidim jen ty tri ze skupiny A, ale ne toho druheho CCR. Prijde mi to tak, ze skupina A facha normalne, ale oba CCR jen vidi a nenechaji se videt.

Vsech 5 jsem nastavil totozne podle net navodu. Je tam nekde v nastaveni nejaky atribut jak se jako router schovat v OSPF...jen videt a nebyt viden?

Dik za kazdou radu. Mates
0 x
Matej Kuchar

mirek.k

Příspěvekod mirek.k » 9 years ago

Já jsem se naposledy s OSPF hodně vycukal s tím, že na firewallu bylo zakázáno vše kromě povolených portů.
A samozřejmě port pro OSPF chyběl...
Jen námět
Mirek
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 9 years ago

OSPF má především vlastní protokol.
Jednou se mi také stalo, že jsem si ho zaNAToval :-)

Neighbors v ip nebo ospf menu? Ono to totiž funguje skoro out-of-box ... v podstatě jen nastavit správně networks, zbytek už je "navíc". Samozřejmě ty linky musí umět multicast.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 9 years ago

matejuv píše:Dobry vecer panove,

Mam takovy maly problem a prosim o radu. Nastvil jsem si na 5 MT, kteri jsou vsichni pripojeni do stejne bridge patere OSPF a na trech "skupina A"...2x2011,1x1100 vidim v neighbors jen zbyle dva z teto skupinky...takze vse OK az na to, ze nejdou videt posledni dva... a na tech zbylych dvou "skupina B" 2xCCR vidim jen ty tri ze skupiny A, ale ne toho druheho CCR. Prijde mi to tak, ze skupina A facha normalne, ale oba CCR jen vidi a nenechaji se videt.

Vsech 5 jsem nastavil totozne podle net navodu. Je tam nekde v nastaveni nejaky atribut jak se jako router schovat v OSPF...jen videt a nebyt viden?

pokud dáš přístup mohu se na to podívat
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

matejuv

mirek.k píše:Já jsem se naposledy s OSPF hodně vycukal s tím, že na firewallu bylo zakázáno vše kromě povolených portů.
A samozřejmě port pro OSPF chyběl...
Jen námět
Mirek

Dik aspon za to...nee. Firewall je prazdny.
0 x
Matej Kuchar

matejuv

ludvik píše:OSPF má především vlastní protokol.

Neighbors v ip nebo ospf menu? Ono to totiž funguje skoro out-of-box ... v podstatě jen nastavit správně networks, zbytek už je "navíc". Samozřejmě ty linky musí umět multicast.

VIs co ty? To neni spatna idea s tim zanatovanim, bo ty dva CCR natuji a ten zbytek nee. Zkusim to preverit. No ja vim, ze je to jako si nakrajet tlacenku. Na stole vzdy vse fungovalo. Pak v male siti taky...a najednou nee. Ale s tim NATem to je dobry napad. Mrknu a dam vedet jak to dopadlo.
0 x
Matej Kuchar

matejuv

okoun píše:
matejuv píše:Dobry vecer panove,

pokud dáš přístup mohu se na to podívat

Hrdost hrdost(o: Uz tak me stalo nemale usili se zeptat, ale neboj...jakmile budu uplne v koncich, tak ti to hodim na zlatem podnose(o:...a jeste poprosim.
0 x
Matej Kuchar

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 9 years ago

v pohodě, není to žádná ostuda někdy prostě někdo nevidí prěsně to co má před sebou, což je normální...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

matejuv

matejuv píše:
ludvik píše:OSPF má především vlastní protokol.

VIs co ty? To neni spatna idea s tim zanatovanim, bo ty dva CCR natuji a ten zbytek nee. Zkusim to preverit. No ja vim, ze je to jako si nakrajet tlacenku. Na stole vzdy vse fungovalo. Pak v male siti taky...a najednou nee. Ale s tim NATem to je dobry napad. Mrknu a dam vedet jak to dopadlo.

No tak jsem to zkusil brutalne po selsku...vypl jsem za behu NAT na obou CCR a jedno se najednou objevilo v jako neighbor u ostatnich, ale to druhe ne. Pro jistotu jsem vypl i firewall, ale porad nic. Tak jsem zapl NAT zpet a to jedno CCR je porad videt jako neighbor. Takze to potrebovalo jen postouchnout? Netusite nekdo proc? navic to druhe CCR porad nic.
0 x
Matej Kuchar

ludvik

jak je máš vlastně spojený? čím?

Fakt si neumím představit, jak to znefunkčnit :-) Krom chyby ve firewallu či přenosové cestě (multicast). Pravda, ještě lze rozhodit default parametry (hello, death interval, atp.) na jedné ze stran. Ale tam se normálně nesahá, tak je ta pravděpodobnost mizivá.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

mirek.k

Ještě bych zkontroloval OSPF > Instances RouterID. Tam se defaultně použije něco jako IP adresa prvního interface. A to nemusí být v síti jedinečné.
Doporučuji doplnit jedinečnou IP adresu.
Mirek
0 x

ludvik

Takovou síť bych chtěl vidět :-) Cesta do pekel ...
mirek.k píše:Ještě bych zkontroloval OSPF > Instances RouterID. Tam se defaultně použije něco jako IP adresa prvního interface. A to nemusí být v síti jedinečné.

Ono je to dvousečné. Já si to nastavuji ručně, mám rád neměnnost. Ale zase hrozí, že si to udělám špatně ... např. při přesunu hardware zůstane na dvou místech.
0 x

mirek.k

ludvik píše:Takovou síť bych chtěl vidět :-) Cesta do pekel ...
mirek.k píše:Ještě bych zkontroloval OSPF > Instances RouterID. Tam se defaultně použije něco jako IP adresa prvního interface. A to nemusí být v síti jedinečné.

Ono je to dvousečné. Já si to nastavuji ručně, mám rád neměnnost. Ale zase hrozí, že si to udělám špatně ... např. při přesunu hardware zůstane na dvou místech.

Na takové síti není nic divného.
Směrem ke klientovi v dome AP je stejný adresní prostor - tedy se stejná adresa může dostat i do OSPF.
Ruční práce je v tomto případě nutná.
Mirek
0 x

ludvik

To se bude chovat opravdu krásně, když budu do ospf propagovat stejnou síť z více míst ... A pokud myslíš používání OSPF na klientském zařízení (tedy s NATkou), tak to považuji také za zhůvěřilost a především zbytečnost.
0 x

mirek.k

ludvik píše:To se bude chovat opravdu krásně, když budu do ospf propagovat stejnou síť z více míst ... A pokud myslíš používání OSPF na klientském zařízení (tedy s NATkou), tak to považuji také za zhůvěřilost a především zbytečnost.

To jsou jen dohady a samozřejmě to tak není.
Klient je za NATem a jeho síť se do OSPF nepropaguje.
Přesto se z něj někdy jeho adresa dostane do OSPF ID.
Mirek
0 x