❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ipv6

Návody a problémy s konfigurací.

Pouzivate nekdo v siti ipv6?

Ano
6
21%
Ne
23
79%

Celkem hlasů: 29

cmartin

ipv6

Příspěvekod cmartin » 17 years ago

V changelogu RouterOSu 3.0rc* se uz nekolikrat objevila hlaska o oprave nebo pridani cehosi kolem ipv6. Doted jsem tam nic neobjevil.

Stacilo by mi kdyby bylo mozne na rozhrani pridelit globalni unikatni adresu a zapnout rozesilani ohlaseni smerovace do vybraneho segmentu.

Mate nekdo predstavu jestli uz je to mozne a ev. jak toho dosahnout?
0 x

fujara

Příspěvekod fujara » 17 years ago

cmartin píše:V changelogu RouterOSu 3.0rc* se uz nekolikrat objevila hlaska o oprave nebo pridani cehosi kolem ipv6. Doted jsem tam nic neobjevil.

Stacilo by mi kdyby bylo mozne na rozhrani pridelit globalni unikatni adresu a zapnout rozesilani ohlaseni smerovace do vybraneho segmentu.

Mate nekdo predstavu jestli uz je to mozne a ev. jak toho dosahnout?

Ked som stiahol 3.0.rc9 do RB333 tak je tam ipv6-3.0.rc9-ppc.npk
0 x

cmartin

Ano, už jsem na to taky přišel. Doinstaluje se nebo povolí balíček ipv6 a v základu stromu příkazů přibude menu /ipv6. Mnoho toho v něm není a co je horší: dokumentace k RouterOSu řady 3 o něm nemluví.

Víte někdo něco víc? Např. jak se aktivuje rozesílání ohlášení směrovače přes konkrétní rozhraní? Je to to co je v menu /ipv6 nd?
0 x

cmartin

Kromě podmenu /ipv6, které se vylíhne po instalaci balíčku ipv6 se objeví kousky podpory ipv6 ještě jinde.
Např.:
/interface 6to4 add local-address=10.0.0.254

Statické routování funguje a lze ho nastavit z /ipv6 routes.

Stanice za routerem musí být nastavena ručně - bezstavová autokonfigurace ipv6 nefunguje. Čím aktivovat při vypnutém routovacím protokolu odesílání ohlášení směrovače zatím nevím.

Z routovacích protokolů by v současnosti měl s ipv6 fungovat RIPng a BGP. Na implementaci OSPFv3 se pracuje. Měla by být (snad) během několika týdnů.
0 x