Zdravim Vás.
V sieti mám zapojeny Mikrotik RB-750. Z tohto routra si ďalej vetvym a konfigurujem lan sieť.
Do ether2 mam pripojeny svoj notebook.
Do ether5 mám pripojeny Windows Server 2008 R2.
Ako nastaviť Windows Server a Mikrotik router, aby som si svoj notebook mohol pridať do ad radiča domeny?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Mikrotik s ad radičom domeny
Aha, už mi to začína byť trochu jasne, ale aj tak sa spýtam.
Na Mikrotiku mi beži dns server. V nom mám zadane ip adresy dns servera mojho ISP.
Aby som nemusel do mojho notebooku zadať ip adresu mojho AD serveru,
možem ip adresu mojho AD serveru zadať do Mikrotiku?
Keď to takto vyriešim, bude sa mi dať notebook pripojiť do AD radača domény, bez toho,
aby som ip adresu mojho AD servera zadal do mojho notebooku? Čo si myslite o tomto riešeni?
Na Mikrotiku mi beži dns server. V nom mám zadane ip adresy dns servera mojho ISP.
Aby som nemusel do mojho notebooku zadať ip adresu mojho AD serveru,
možem ip adresu mojho AD serveru zadať do Mikrotiku?
Keď to takto vyriešim, bude sa mi dať notebook pripojiť do AD radača domény, bez toho,
aby som ip adresu mojho AD servera zadal do mojho notebooku? Čo si myslite o tomto riešeni?
0 x
Počítač potřebuje najít informace o doméně, což je dneska v DNS (nebo to najde přes multicast v LAN, pokud je klient a server na stejném L2 segmentu), předpokládám, že na tom W2K8 serveru běží DNS server, v kterém to je. Takže v podstatě máš dva způsoby (pokud nechceš staticky mlátit záznamy do komplu nebo mít řadič dohledatelný i přes veřejné DNS stromy):
a) DHCP server v Mikrotiku bude klientům posílat jako adresu DNS serveru IP adresu toho W2K8 serveru plus případně a ideálně i informaci o příponě lokální domény (takře často něco jako mojedomena.local). V tomto případě musí být ten W2K8 i nastavne, aby dokázal fiungovat jako resolver/rekurzor pro ty klienty, takže přeposílat co neznána DNS server ISPíka.
b) DHCP server v Mikrotiku pošle jako DNS server klientům sebe (plus opět info o příponě domény) a DNS forwarder v Mikrotiku se musí odkazovat jen na ten W2K8 server.
Doporučuji spíše variantu A.
a) DHCP server v Mikrotiku bude klientům posílat jako adresu DNS serveru IP adresu toho W2K8 serveru plus případně a ideálně i informaci o příponě lokální domény (takře často něco jako mojedomena.local). V tomto případě musí být ten W2K8 i nastavne, aby dokázal fiungovat jako resolver/rekurzor pro ty klienty, takže přeposílat co neznána DNS server ISPíka.
b) DHCP server v Mikrotiku pošle jako DNS server klientům sebe (plus opět info o příponě domény) a DNS forwarder v Mikrotiku se musí odkazovat jen na ten W2K8 server.
Doporučuji spíše variantu A.
0 x