❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Optimalizace Mikrotiku

Návody a problémy s konfigurací.
Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Optimalizace Mikrotiku

Příspěvekod Petr S. » 9 years ago

Zdravím,

měl bych pár dotazů ohledně zatížení Mikrotiku:

1) Když potřebujeme mít z určitého rozsahu např. 192.168.1.0/24 povolené jen určité adresy -> je lepší zadat všechny do firewall filter a z toho některé povolit a zbytek zakázat? A nebo udělat jen jedno firewall pravidlo, které bude využívat Adress List, kde budou napsané všechny povolené adresy a zbytek dalším firewall pravidlem zakázat? Respektive, který způsob bude pro CPU méně zatěžující?

2) Jakým způsobem nejlépe zabránit určitým stránkám - například webové hry, facebook apod. Zkoušeli jsme to ve Firewall Filter položkou Content, nicméně to bude asi hodně procesorově náročné. Tuším, že zakázat jen určité IP v tomto případě nebude fungovat. Jak byste to řešili vy? Co na tom rozjet proxy?

Díky moc.
0 x
..:: DobraSit.cz ::..

ludvik

Příspěvekod ludvik » 9 years ago

1. adress-list je vždy optimálnější (a to dost výrazně, samozřejmě se stoupajícím počtem adres, kdy jeho náročnost vlastně neroste)

2. nefiltrovat. Boj s větrnými mlýny vždy prohraješ. Volba proxy záleží na prostředí. Ve firemním bych se jí zase tolik nebál. Ale z věčného psaní pravidel se admin zblázní.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

2. je to ve firemním prostředí a klient si to žádá. Zatím to řeší přes to content, ale je to na RB2011 - hodí tam pár pravidel a cpu se v tom upeče. jak funguje proxy na mikrotiku, ještě jsem ji na tom nedělal? dalo by se to filtrování přes ni takhle vyřešit, aniž by se procesor vypařil? :D Nebo jediná možnost bude pořídit lepší železo?
0 x

ludvik

Proxy jsem dělal naposledy v roce 1999 a byl to Squid na linuxu. Na mikrotiku jsem tu potřebu ještě neměl.

Kdo ví, jak to bude výkonově. Veškeré http/https zpracovává ona a vrací klientovi. Ale zase můžeš filtrovat i dle URL (ale opět - nevím jak na MK).
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

ludvik

Ale pokud je to firemní síť a všichni používají tvůj DNS server - tak ty domény zablokuj pomocí falešného záznamu tam.

Případně pokud je to Win síť s AD, tak tam to určitě jde také (alespoň pro IE). Ale v tom už dost tápu.
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

No, zablokovat ty domény by se daly v DNS, ale mám pocit, že jsem si s tím kdysi hrál a nefungovalo mi to. Respektive povedlo se zablokovat url v http, ale https ne. AD mají, ale routing dělá ten Mikrotik.
0 x

ludvik

Pomocí AD lze ty počítače ovládat. Určitě i jejich firewally. A zcela určitě i nastavení Internet Exploreru.

Vrátí-li firemní DNS pro doménu např. www.facebook.com adresu 127.0.0.1 (nebo klidně nějaký interní server, který na to zareaguje chybovou hláškou, ať nejsou lidi zmatení), tak se člověk z toho počítače prostě na facebook nedostane. Ale logicky se dostane na m.facebook.com, to je jiná doména. Nevím jak je na tom mikrotik s hvězdičkovou konvencí.
Může se na takový server dostat pomocí IP adresy, zná-li jí. Ale to v dnešní době zase tak použitelné není a asi tuto možnost můžeme pominout.

Samozřejmě to předpokládá, že ty počítače nemají možnost použít jiný DNS server.
0 x

Mazzalo

Příspěvekod Mazzalo » 9 years ago

Zákaz sociálních sítí+pár dalších jsem ve firemním prostředí řešil přes L7. jako GW je tam RB750 linka 30mb/s a zatím stíhá bez problémů
Můj zápis:

Kód: Vybrat vše

/ip firewall layer7-protocol
add name=blok regexp="^.+(facebook|twitter|youtube|seznam|atlas|novinky|aukro).*\$"
/ip firewall filter
add action=reject chain=forward comment="Blok socialnich siti" \
    layer7-protocol=blok out-interface=eth1-wan reject-with=icmp-admin-prohibited src-address-list=\
    PC_zamestnanci

0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Mazzalo píše:Zákaz sociálních sítí+pár dalších jsem ve firemním prostředí řešil přes L7. jako GW je tam RB750 linka 30mb/s a zatím stíhá bez problémů
Můj zápis:

/ip firewall layer7-protocol
add name=blok regexp="^.+(facebook|twitter|youtube|seznam|atlas|novinky|aukro).*\$"
/ip firewall filter
add action=reject chain=forward comment="Blok socialnich siti" \
    layer7-protocol=blok out-interface=eth1-wan reject-with=icmp-admin-prohibited src-address-list=\
    PC_zamestnanci

Díky. Kolik to má ve špičce zátěž cpu? Jaký je rozdíl v tom, když se to udělá přes layer7-protocol a tou položkou Content?

Firewall Filter
Chain : Forward
Protocol : TCP
Port : 80,443
Content : Facebook
Action : Drop
0 x

Mazzalo

Příspěvekod Mazzalo » 9 years ago

týdenní graf
Snímek obrazovky 2016-01-23 v 10.53.15.png
cpu

Přiznám se, že rozdíl mezi L7 a Content nevím. Resp. L7 by měl hledat výraz přímo v paketu ale jak to dělá content...
0 x

ludvik

on především regexp bude náročnější, než obyčejné hledání stringu. Ale zase neprohledává každý paket, ale jen prvních deset. Ve výsledku to bude asi tak trochu jedno.
0 x