Zdravím vím že to bude zník blbě... ale k čemu přesněji slouží ve winboxu funkce switch? zatím pokaždý když jsem potřeboval nějaký portky jako switch tak jsem udělal bridge a do něho přidal daný porty...
Předem díky za odpvěď
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Switch na mikrotikach
nektery rb umeji vytvorit hw switch mezi nekterymi porty napr rb750,433, 493 atd.
0 x
-
Mohl bych také dotaz mám RB750 a nastavil jse msi ho jako domácí router kde jeden z pěti portů jsem použil jako WANový a zbylé pro vnitřní LAN síť, co je lepší a správné za použití, jeden port vytvořit a nastavit např pro DHCP a další dát SLAVE, nebo porty dát do bridge???
0 x
na 750 je i v defautni konfigraci ether0 jako WAN eter1 je LAN - master a ostatni slave tj porty 2-5 jsou switch a pokud tam davas dhcp server tak ho pripojit na ten master port
0 x
-
Ano, to vím, ale já jsem si ho resetnul do továrního a tovární config odmazal, abych si ho mohl nastavit od základu sám, nějakou dobu jsemm měl nastaveno eth1 jako master a ostatní jako slave, ale je tam problém že když chci nějak sledovat traffic na portech tak to vlastně všechno ukazuje jen přes ten master, z toho důvodu jsem dal bridge a tam vidím traffic všude dokonce i grafy se kreslej pro jendotlivý eth samostatně.
Jen jsem potřeboval vědět jesli ten mode brigde ení nějakým způsobem "horší" než ta verze s master a slave, případně jesli v tom bridge to funguje taky jako plnohodnotnej switch.
Jen jsem potřeboval vědět jesli ten mode brigde ení nějakým způsobem "horší" než ta verze s master a slave, případně jesli v tom bridge to funguje taky jako plnohodnotnej switch.
0 x
kdyz je nastaven switch chova se to jako 1 eternet port + switch jen v 1 zarizeni. Bridge je mnohem narocnejsi na procesor toho rb, bude mit mensi propustnost atd.
0 x
-
OK, díky to jsem potřeboval vědět, pokud nejde o to že ten brigde je třeba ne zrovna šikovné řešení switche, pokud jde o tu vytíženost procesoru tak to překousnu, jedemi to kolem 5% při stahování, takže OK.
zatím mám spoj od UPC 10/1Mbit v sobutu si bu připojovat spoj 100/100Mbit tak pak uvidím co to bude dělat.
díky za pomoc
zatím mám spoj od UPC 10/1Mbit v sobutu si bu připojovat spoj 100/100Mbit tak pak uvidím co to bude dělat.
díky za pomoc
0 x
Dotaz - u 433, protože jsem zatím do žádný v5 necpal, abych to ozkoušel a volnou tu po ruce nemam, dá se do toho switche nacpat i wlan?
0 x
-
- antispam: Ano
záleží co přesně chceš dělat.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Vlany asi ne rekl bych, wlan do switche urcite ne, to je jen mezi porty a jeste jen mezi nekteryma.
0 x
no ale co s nima, má to jenom procházet, nebo je routovat nebo to dělat tupej L2 switch?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
Mam jeden dotaz, ohladne konfiguracie RB750G.
Eth1 mam spojeny s ADSL routrom. Do eth2 mam pripojene UBNT ako AP a na nom su traja klienti. Zostavajuce porty eth3-5 mam nastavene na Master Port eth2.
Do eth5 mam pripojeny Qnap NAS. Do eth4 mam svoje PC. Siet je routovana.
Problem je v tom, ze klient pripojeny cez WiFi na UBNT cita data z Qnapu rychlostou len cca 15-20Mbit.
Ak pripojim ten Qnap do ADSL routru (samozrejme ina IP), dokaze klient citat data fuul gas (cca 90Mbit).
IP adresy:
adsl 192.168.1.1
eth1 192.168.1.77
eth2 10.10.1.1
ubnt AP 10.10.1.2
Qnap 10.10.1.10
moje PC 10.10.1.3
klient1 10.10.20.0
klient2 10.10.21.0
klient3 10.10.22.0
Problem bude v nastaveni rout, alebo v nastaveni switch?
Dakujem za rady. Som 2-mesacny uzivatel mikrotiku
Eth1 mam spojeny s ADSL routrom. Do eth2 mam pripojene UBNT ako AP a na nom su traja klienti. Zostavajuce porty eth3-5 mam nastavene na Master Port eth2.
Do eth5 mam pripojeny Qnap NAS. Do eth4 mam svoje PC. Siet je routovana.
Problem je v tom, ze klient pripojeny cez WiFi na UBNT cita data z Qnapu rychlostou len cca 15-20Mbit.
Ak pripojim ten Qnap do ADSL routru (samozrejme ina IP), dokaze klient citat data fuul gas (cca 90Mbit).
IP adresy:
adsl 192.168.1.1
eth1 192.168.1.77
eth2 10.10.1.1
ubnt AP 10.10.1.2
Qnap 10.10.1.10
moje PC 10.10.1.3
klient1 10.10.20.0
klient2 10.10.21.0
klient3 10.10.22.0
Problem bude v nastaveni rout, alebo v nastaveni switch?
Dakujem za rady. Som 2-mesacny uzivatel mikrotiku

0 x
Ahoj,
asi se budu ptát jako úplnej hlupák. Mám dva Mikrotiky hap lite v režimu bridge, nechaj se tyto MK přepnout do režimu switch? Vždy když jsem smazal bridge ztratil jsem připojení na ostatní porty lan 2-4 + wi-fi. Děkuji za každou dobrou radu.
asi se budu ptát jako úplnej hlupák. Mám dva Mikrotiky hap lite v režimu bridge, nechaj se tyto MK přepnout do režimu switch? Vždy když jsem smazal bridge ztratil jsem připojení na ostatní porty lan 2-4 + wi-fi. Děkuji za každou dobrou radu.
0 x