❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Google Play a MK

Návody a problémy s konfigurací.
Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Google Play a MK

Příspěvekod Petr S. » 9 years ago

Zdravím, nemáte někdo nějakou zkušenost, že by vám přes MIkrotik nechodil Google Play přes WiFi? Mám zákazníka, který tvrdí, že když je připojený na MK přes WiFi, tak se není schopen spojit s Google Play. Setkal jste se s tím už někdo? Třeba tomu brání něco ve firewallu? Díky.
0 x
..:: DobraSit.cz ::..

whiteagle

Příspěvekod whiteagle » 9 years ago

Tohle už jsem taky zaslechl. Blíže jsem to ale nediagnostikoval.
0 x

CrazyApe

Příspěvekod CrazyApe » 9 years ago

Mame skoro celou sit na mk a u zakazniků spousut HaPů a nikdo si zatim nestezoval...
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 9 years ago

Něco podobného už se tady řešilo a nakonec bylo na vině DNS. Asi před rokem jsem řešil, že se smart TV od LG nebyla schopná připojit na SKYPE i přesto, že internet šel i ve webovém prohlížeči na TV. Nakonec pomohlo že jsem pomocí DHCP serveru přiděloval přímo adresu našeho DNS serveru a ne IP domácího routeru. Potom už neměl Skype vůbec problém. Zkus prozkoumat i tuto možnost.
0 x

query

Příspěvekod query » 9 years ago

Doma používám RB951G-2HnD a nemám žádný problém. Dokonce v něm mám i celkem dost přísnej Firewall a nikdy jsem si nevšimnul, že by mi Google play nefungoval.
Možná pohledat, jestli neblokuješ nějaký port.
0 x

tuner99

Příspěvekod tuner99 » 9 years ago

Ahoj,

je to urcite v DNS, problem je ten pokud je na mikrotiku cachujes nebo na AP. Pokud si tam nastavis primo verejky DNS serveru nebo goolovsky 8.8.8.8. Tak urcite nebudes mit problem. Stavalo se mi ze se treba Google play vubec nenacetl, nebo nesla galerie v Picase.
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr S. » 9 years ago

A co je tam tedy za problem? Prisel jsi na to?
0 x
..:: DobraSit.cz ::..

Myghael

Příspěvekod Myghael » 9 years ago

Tento problém jsem měl také, po nastavení DNS serverů v pořadí
* 1. Interní DNS server
* 2. DNS server ISP
* 3. CZ.NIC DNS (208.67.222.222)
* 4. Google (profláklý 8.8.8.8)

se to rozjelo, od té doby nemám problém. Pokud má zákazník doma dvojitý NAT, je vhodné s tím něco udělat.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 9 years ago

Myghael píše:Tento problém jsem měl také, po nastavení DNS serverů v pořadí
* 1. Interní DNS server
* 2. DNS server ISP
* 3. CZ.NIC DNS (208.67.222.222)
* 4. Google (profláklý 8.8.8.8)

se to rozjelo, od té doby nemám problém. Pokud má zákazník doma dvojitý NAT, je vhodné s tím něco udělat.

ano je to tym ked sa dns na mnohych zariadenie resolvuje....

inak celkom zaujimavy sposob nastavenia dns, nikdy som vlastne nepochopil ako to presne funguje...lebo ak mi vypadol primarny dns, tak sekundarny to nebralo...alebo bola niekde chyba?

co sa tyka toho dvojiteho natu, v com to robi problemy?
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 9 years ago

To si netroufám odhadovat, jelikož u mě ten "failover" funguje, mám to otestované - když jsem z nějakého důvodu vypnul ten interní DNS server (který kromě mých vlastních záznamů, také dělá cache těm dalším třem), tak to normálně najelo na druhý (otestováno pomocí interních statických záznamů, které v té chvíli byly jen na sekundáru). Když s tím zkouším čachrovat, chová se to jak má, takže těžko říct. Nic speciálního jsem na Tiku na DNS nikdy nenastavoval, DNS servery, případně nějaké ty statické záznamy, port, allow remote requests a ve firewallu drop na DNS dotazy zvenčí - asi jako každý. Kromě toho stejně DHCP rozděluje v DNS jako primární ten interní server a jako sekundární sám sebe.

ad. dvojitý NAT - osobně v tom vidím problém v první řadě principiální, nezřídka to funguje. Vzhledem k výkonům domácích krabiček může likvidace (v 99,9999 % případů zbytečného) dvojitého NATu pomoci s řešením problémů s připojením, a v 7 případech z 9 to vyřešilo i problémy s připojením androidovských zařízení.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.